Acer Predator 17 G9-793 Review – Laptop de gaming cu performanțe de top

Laptopurile sunt tot mai populare și printre pasionații de jocuri electronice. Pentru că există la ora actuală destule modele capabile să acceseze titluri cu o grafică 3D complexă, chiar și la rezoluție 4K. Mai mult, genul ăsta de laptopuri fac cu ochiul și celor care activează în anumite zone profesionale, de exemplu la editare video sau randare 3D, pentru că pot face cu succes față și la genul ăsta de îndeletniciri.

Aceste laptopuri de gaming nu sunt chiar mititele și ușurele, ba din contră. Dar tot sunt mai portabile decât sistemele desktop, compuse din mai multe componente (UC, monitor, tastatură, fire) și care pot fi transportate mai dificil. Așa că, din acest punct de vedere, sunt avantajate, fiind mai ușor de transportat la un LAN party.

Iar Acer Predator 17 G9-793 este unul dintre cele mai performante laptopuri la ora actuală, cu un comportament impecabil și care poate fi de folos atât la jocuri cât și în activitățile de ordin profesional. Este un adevărat desktop-replacement care poate înlocui fără probleme un PC desktop puternic și care îi poate mulțumi chiar și pe cei pretențioși, din toate punctele de vedere.

Mai mult, acest laptop de gaming este deja disponibil la comercializare la noi în țară, in diverse configurații, cu prețuri de la 7600 Lei. 

Cum arată Acer Predator 17 G9-793?

La nivel estetic nu diferă prea mult de modelul G9-792 pe care l-am utilizat în luna martie a acestui an. Am sesizat ușoare schimbări în linia de design a grilei de evacuare de pe muchia din spate și cam atât. În rest are un look aproximativ identic.

Din punct de vedere al aspectului exterior, Acer Predator 17 G9-793 rămâne un laptop de gaming care va fi pe placul tinerilor și pasionaților de jocuri electronice, de orice vârstă. Are o carcasă acoperită cu un plastic ușor cauciucat și vopsit în culoarea neagră, robustă, cu finisaje fără de cusur. Materialul cauciucat este plăcut la atingere dar pe suprafața lui sunt extrem de vizibile amprentele, așa că trebui șters destul de frecvent.

Negrul absolut este spart de curcubeul de culori al sistemului complex de iluminare. Luminițe pe sigla de pe capac, încadrată de alte două dungi luminate, alte luminițe pe butonul triunghiular de Power, în jurul touchpad-ului și, normal, sub tastatură. Pe timpul nopții sistemul de iluminare crează o adevărată atmosferă de discotecă! 😀 

Are un design geometric, cu linii drepte, muchii tăiate, unghiuri ascuțite. Un design practic dar de efect, făcut pentru a fi pe placul utilizatorilor săi. Ca mai toate laptopurile din categoria sa, Acer Predator 17 are o ținută masivă, indusă și de nevoia unui sistem de răcire performant. Așa că este un echipament destul de proeminent și cu o greutate destul de mare. Din acest punct de vedere, nu-l văd a părăsi prea des biroul, nu este genul de laptop pe care să-l porți zilnic cu tine.

Acer Predator 17 G9-793 Acer Predator 17 G9-793

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul de alimentare, două porturi USB 3.0, cei doi conectori pentru căști și microfon, slotul pentru carduri și unitatea optică. Care poate fi înlocuită cu un ventilator suplimentar (Cooler Master) pentru o răcire mai eficientă.

Acer Predator 17 G9-793

Pe muchia dreaptă sunt prezente portul USB-C, încă două porturi USB 3.0, cel HDMI, un altul Display Port și cel RJ-45 pentru rețea.

Apreciez faptul că oferă tot ceea ce este nevoie la nivel de conectivitate, astfel că pot fi conectate fără probleme tot felul de accesorii externe. De asemenea, laptopul poate fi conectat la ecrane mai mari prin intermediul celor două porturi HDMI și DP.

Acer Predator 17 G9-793

De remarcat că la interior oferă acces rapid la schimbarea memoriei RAM și a soluțiilor de stocare. Mai poate fi adăugată chiar încă o soluție SSD tip M.2. Trebuiesc desfăcute doar două șurubele pentru a avea acces la aceste componente.

Acer Predator 17 G9-793

Acer Predator 17 G9-793 – Despre ecran, tastatură, touchpad și sistem audio

Ecranul este un suport optim pentru vizualizarea în condiții excelente atât în jocuri cât și în alte programe foto-video. Afișează o paletă coloristică vibrantă, un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Este destul de luminos și are finisare mată, astfel că poate fi utilizat fără reținere chiar și în spațiu liber.

Are suport G-Sync, tehnologie utilă pentru o experiență vizuală fluidă și fără sacadări în timpul scenelor dinamice de gaming. De asemenea, imaginea poate fi extinsă pe încă trei ecrane suplimentare, conectate prin HDMI și DisplayPort. De menționat că portul HDMI permite redarea unor imagini la rezoluție 4K iar cel DisplayPort vine cu suport G-Sync, pentru a-l putea conecta la monitoare care încorporează această tehnologie.

Acer Predator 17 G9-793

Am apreciat cum se cuvine comportamentul său, în special în jocuri și mai ales în momentele dinamice, calitatea vizualizării fiind una pe deplin optimă. De asemenea, diagonala sa de 17.3 inchi permite vizualizarea în condiții confortabile pentru ochi atât a jocurilor cât și în alte programe, pe internet sau în office de exemplu.

Acer Predator 17 G9-793 Acer Predator 17 G9-793

Tastatura este un instrument excelent atât în jocuri cât și în programele de redactare. Tastele au o cursă confortabilă iar cele mai utilizate în jocuri (wasd de exemplu) sunt evidențiate prin culoarea roșie.

De remarcat și iluminarea RGB de fundal, cu patru zone distincte, care pot fi iluminate conform propriilor dorințe. Totul prin intermediul aplicației Predator Sense. Prin intermediul aceleiași aplicații pot fi controlate comenzile pentu butoanele de macro, care pot fi utilizate în orice aplicație aveti nevoie, nu numai în jocuri.

Acer Predator 17 G9-793

Touchpad-ul se poate dovedi o unealtă eficientă în orice aplicație, mai puțin în jocuri. Acolo unde veți apela cu siguranță la serviciile unui mouse performant. Dar acest touchpad răspunde excelent la comenzile tactile, are butoane separate de suprafața tactilă și un buton pentru dezactivare, ca nu cumva să-l atingeți din greșeală în timpul partidelor intense.

Sistemul audio 4.1 încorporat este destul de puternic, gălăgios chiar (pentru un laptop), dar este capabil să redea în general sunete medii, nu este propice pentru audiții muzicale. Este un sistem audio făcut să-și facă treaba în special în timpul partidelor de gaming sau la vizionarea unor filme.

Clar, pentru un sound puternic și adevărat va trebui apelat la un sistem audio extern sau la o pereche de căști. Dar trebuie să recunosc că eu m-am folosit doar de acesta încorporat, fiind capabil să ofere o experiență audio potrivită în partidele de gaming.

Acer Predator 17 G9-793

Cum se mișcă Acer Predator 17 G9-793?

Eu zic că se mișcă chiar foarte bine. Garanție stă și fișa lui tehnică și comportamentul impecabil dovedit pe toată perioada de utilizare.

Pe scurt, specificațiile acestui laptop de gaming Acer Predator 17 G9-793 sunt următoarele

 • Ecran IPS de 17.3 inchi cu rezoluție 3840×2160 pixeli, finisare mată
 • Procesor quad-core Intel Core i7-6700HQ tactat la 2.60GHz, cu Turbo Boost până la 3.50GHz și HyperThreading
 • Placă grafică Nvidia GeForce GTX 1070 cu 8GB VRAM
 • 32GB DDR4 memorie RAM
 • Rețea – Ethernet Gigabit Killer E2400, Killer Wireless AC, Bluetooth
 • Conectică – 1xHDMI, 4x USB 3.0, 1x USB-C, 1x Display Port, 1x Slot SD, 1x RJ45, 1x Audio Căști, 1x Microfon
 • Baterie cu 8 celule de 6000mAh
 • Sistem de operare Windows 10 Home pe 64 de biți
 • Altele – sistem audio stereo cu 4 speakere

Clar este că acest Acer Predator 17 G9-793 are o fișă tehnică de top, de altfel una dintre cele mai performante la ora actuală pe un sistem portabil, mă rog, pe un sistem care poate fi transportat mai facil decât un desktop. Practic acest laptop poate fi de folos în orice tip de aplicații, de la gaming, la vizualizare filme la rezoluție 4K și până la programare, prelucrare video sau foto la nivel profesional. Sau, de ce nu, la prelucrare grafică sau randare în aplicații 3D pentru inginerie, construcții sau arhitectură.

Normal că l-am pus la treabă în diverse jocuri de nouă generație. Recunosc, m-am folosit de conturile online ale lui puștiulică, care m-a ajutat și de această dată. Am instalat pe el mai mult jocuri dar o să vă prezint cum se comportă în Assassin’s Creed III, The Crew și Tom Clancy’s – The Division. Câteva screenshot-uri din aceste jocuri, în continuare.

După cum se observă, acest Acer Predator permite rularea jocurilor în condiții onorabile chiar și la rezoluție 4K. Trebuie să recunosc că este unul dintre puținele portabile la ora actuală care pot oferi o astfel de experiență vizuală în genul ăsta de jocuri, chiar dacă nu cu 60fps. 

La rezoluție 3840×2160 pixeli și cu setări maximale, în Assassins Creed a rulat cu 43-46fps, în The Crew cam la fel (42-43fps) iar în The Division cu 37-42fps.

La rezoluție 1920×1080 pixeli și tot cu setări maximale, în Assassins Creed a rulat cu 58-60fps, în The Crew cam la fel (58-60fps) iar în The Division cu peste 40fps (dar nu am văzut deloc vreun 58fps).

La ora actuală mai toate laptopurile de gen au soluție de stocare duală, cu hard disk de capacitate mare (pentru stocarea colecțiilor digitale) și cu ssd pentru sistemul de operare și principalele aplicații. În cazul de față aveți la dispoziție un SSD Toshiba tip M.2 cu o capacitate de 256GB și un hard disk Hitachi de 1TB la 7200 rot/min. Am remarcat cu surprindere că SSD-ul Toshiba este unul destul de performant, fapt care induce un comportament superior atât sistemului de operare cât și aplicațiilor depozitate pe el.

De asemenea, stă foarte bine și la capitolul transfer de date în rețea. Aplicația Killer DoubleShot Pro permite realizarea traficului în același timp prin ambele conexiuni – Wi-Fi și LAN. Killer Network Manager analizează conexiunile ambelor rețele și va decide direcționarea traficului pe una dintre ele, pentru fiecare aplicație în parte. De asemenea, această aplicație permite alegerea aplicațiilor cu prioritate la banda de internet, afișează traficul de date realizat de principalele aplicații dar și rețelele Wi-Fi cu cel mai puternic semnal din preajma computerului.

Ca și la modelul precedent, nu lipsește sistemul de curățare a ventilatoarelor – Acer DustDefender, controlat de aplicația cu același nume. Este făcut special pentru a împiedica așezarea prafului în incintele ventilatoarelor. Ce face mai exact? La comandă sau regulat la trei ore inversează direcția de rotație a paletelor ventilatorului, pentru a preveni așezarea prafului.

Acer se laudă că pentru un zgomot cât mai insesizabil al ventilatoarelor, lamelele acestora fiind extrem de subțiri. Există și o tehnologie CoolBoost care mărește viteza de rotație pentru o răcire mai eficientă.

Totuși, nu este tocmai un laptop silențios în momentele în care este solicitat, ba din contră. Dar căldura degajată este direcționată eficient în spatele echipamentului, astfel că utilizatorul nu va fi deranjat de o încălzire excesivă cu zonele de contact. Iar zgomotul ventilatoarelor de răcire este acoperit eficient de sistemul audio în timpul partidelor de gaming.

Iar la capitolul autonomie nu excelează, maxim 3 ore la o utilizare tip office cu wi-fi activ și luminozitatea ecranului la 30% din valoarea maximă. Pentru că are un ecran cu rezoluție 4K, pentru că-i lipsește o placă Intel pentru activarea ei la genul ăsta de activități.

Acer Predator 17 G9-793

Benchmark-uri și informații hardware

L-am testat în primul rând cu aplicația 3DMark pentru a putea face comparație la nivel de performanțe 3D.

Scorurile sale, comparate cu altele obținute de alte sisteme. 

Și un comparativ cu sistemele de gaming testate de noi.

După cum se observă, acest predator se descurcă mai bine în benchmark-urile de o complexitate grafică mai mare, cum ar fi Sky Diver sau Fire Strike.

Apoi l-am pus la treabă în testele de productivitate cu PcMark 8.

Rezultatele, comparate cu cele obținute de alte sisteme, în continuare.

Este clar că poate fi utilizat fără probleme în orice gen de aplicații? Lucru pe care mi l-a dovedit și pe toată perioada de utilizare.

L-am testat și în benchmark-ul de randare 3D luxmark.

Comparativ cu alte sisteme portabile, cu plăci grafice dedicate acestui gen de activități, mai jos.

După cum se observă, la acest test Acer Predator 17 stă mult mai bine decât portabile dedicate unor astfel de activități.

Informațiile hardware, culese cu aplicația cpuz, mai jos.

Informațiile plăcii grafice, în continuare.

Acer Predator 17 G9-793

Concluzii

Pro

 • Construcție de calitate, robustă
 • Fișă tehnică performantă
 • Tastatură și touchpad de calitate
 • Tastatura are iluminare de fundal în mai multe culori
 • Ecran foarte bun
 • Soluție de stocare generoasă și rapidă

Contra

 • Este un laptop masiv și greu
 • Amprentele sunt vizibile pe materialul cauciucat al carcasei
 • Sistemul de răcire este destul de zgomotos
 • Prețul său nu este la îndemâna oricui, adică este un laptop scump

Acer Predator 17 G9-793 este un upgrade reușit pentru linia de portabile de gaming a producătorului taiwanez. Are toate atuurile necesare pentru a fi cu adevărat de folos unui pasionat de gaming sau unui utilizator care are nevoie de un laptop performant, util pentru aplicații consumatoare de resurse. Iar configurația acestui model permite rularea jocurilor chiar și la rezoluții 4K, pentru a beneficia la maxim de grafica acestora. 

Poate fi alegerea potrivită în caz că aveți de gând să faceți cadou de Crăciun un astfel de laptop performant. Sau, de ce nu, dacă cadoul este pentru propria persoană.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *