Sunt comercializate tot mai multe smartphone-uri rezistente la apă, spune IDC

95% dintre defecțiunile smartphone-urilor la nivel mondial se datorează accidentelor nedorite – pentru că sunt scăpate din mână și cad pe asfalt sau pe o altă suprafață dură, pentru că intră în contact cu lichidele etc.  

Conform unui recent studiu IDC, aproximativ 100.000 de smartphone-uri suferă zilnic defecțiuni după contactul cu diverse lichide în vestul Europei.

Iar la nivel mondial aproximativ 35% dintre terminalele aduse în service s-au stricat tocmai din acest motiv, al contactului nedorit cu apa sau cu alte lichide. Aceasta fiind de fapt a doua cauză pentru care terminalele sunt trimise într-un centru de reparații. Prima fiind, normal, deteriorarea ecranului în urma unui șoc suferit la o cădere accidentală.

Iar reparațiile sau schimbarea terminalelor după contactul cu lichidele îi costă suplimentar pe cumpărători, la nivel de piață, peste 10 miliarde de dolari în fiecare an. Numai în vestul Europei.

Practic, au fost comercializate cu aproximativ 45% mai multe telefoane rezistente la apă față de anul trecut, în timp ce livrările modelelor non-rezistente au scăzut cu 17%. 

După cum se poate observa din tabelul de mai jos.

Smartphone-uri rezistente la apa

 

După cum se observă, în țările vest-europene au fost comercializate aproximativ 22.5 de milioane de unități rezistente la apă, din ianuarie și până în luna septembrie a acestui an.  Aproape un sfert din piață.

Succesul acestui gen de terminale se datorează atât modelelor de la Samsung cât și celor de la Apple, iPhone 7 și iPhone 7 Plus fiind ambele certificate IP67. Mai pe scurt, pentru că din ce în ce mai multe terminale de top au fost proiectate pentru a rezista contactului nedorit cu lichidele. Și pentru că unele dintre ele s-au bucurat de succes comercial – cum ar fi Samsung Galaxy S7 și S7 Edge, precum și iPhone 7 și 7 Plus.

M-am întrebat mereu de ce nu sunt toate terminalele de top rezistente la apă? De ce nu și cele de clasă medie? De ce să dau 800-1000 de Euro pe un telefon care s-ar putea strica imediat ce l-au stropit câteva picături de ploaie?

Pentru că tehnologie este clar că există și că este la îndemâna oricărui producător. Iar utilizatorii nu ar trebui să mai aibă această grijă. De ce? 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *