Piața de PC-uri la final de 2016 (nou studiu IDC)

International Data Corporation a făcut publice de curând cele mai recente studii ale pieții de PC-uri, la care s-au luat în considerare livrările de sisteme desktop, de laptopuri precum și de portabile convertibile (nu și pe cele care au ecran detașabil, sisteme portabile care sunt încadrate la categoria tablete de către IDC).

Cele mai recente cifre ale pieții de PC-uri sunt prezentate în tabelul de mai jos.

După cum se observă, laptopurile (notebook, ultraportabil, convertibil, ultrabook etc) au o pondere de aproximativ 60% din piață. Iar sistemele desktop una de puțin peste 40% din piață.

Este cam același raport portabile/desktop-uri de anul trecut. Nu s-a schimbat mare lucru din acest punct de vedere, actualmente sunt comercializate mai multe laptopuri decât desktop-uri.

La nivelul lui 2016 se estimează livrări totale de 258.2 milioane de unități PC, dintre care 154.7 milioane sunt laptopuri și 103.5 milioane sunt sisteme desktop. Anul trecut, rapoartele IDC arătau livrări totale de 276.7 milioane de unități (163.1 milioane portabile și 113.6 sisteme desktop).

Așa că, putem spune că piața de pc-uri a scăzut cu aproximativ 6.4% față de 2015, normal, conform acestor rapoarte IDC.

Analiștii IDC sunt optimiști – ei afirmă că din 2018 piața de PC-uri va fi din nou pe ușoară creștere iar totul se va datora în special sistemelor portabile și desktop achiziționate în scopuri comerciale.

De asemenea, printre portabile vor fi preferate cele foarte ușoare și care se pot transforma în tablete, ultrabook-urile și convertibilele urmând să aibă o pondere de aproximativ 63%.

Rămâne de văzut dacă se va întâmpla acest lucru, pentru că momentan sunt doar niște estimări. În orice caz, se pare că PC-ul nu are de gând să moară.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *