ASUS Zenfone 3 Deluxe Review – Cum face poze și cum filmează

ASUS Zenfone 3 Deluxe este vârful de gamă al terminalelor ASUS la ora actuală, un smartphone cu ambiții mari, construit pentru a concura modelele de top actuale și ale anului viitor. 

Și, din câte am constatat până acum, taiwanezilor le-a cam ieșit pasența, ASUS Zenfone 3 Deluxe fiind un telefon cu un aspect premium și o construcție de cea mai bună calitate, după cum v-am arătat într-un articol prededent. Cu aceeași ocazie mi-a demonstrat în testele benchmark că este cel mai performant terminal utilizat de mine până acum.

Totul foarte OK până acum. Urmează un alt test, la fel de important din punctul meu de vedere. Pentru a intra în categoria terminalelor de top trebuie să confirme și la capitolul foto-video. Iar așteptările mele erau mari, mai ales că am fost chiar mulțumit pe deplin de comportamentul terminalelor mai ieftine, ASUS Zenfone 3.

ASUS Zenfone 3 Deluxe

Dacă ar fi să privim strict fișa tehnică pe foto, ASUS Zenfone 3 Deluxe promite un comportament foarte bun:

  • Are senzor Sony Sony IMX318 cu o rezoluție de 23Mpix și pixeli de 1.12 µm
  • Dispune de lentile cu 6 elemente și o deschidere f/2.0 a diafragmei
  • Are sistem de autofocus ultrarapid cu focalizare cu laser și detecție de fază
  • Are sistem de stabilizare optic pe 4 axe
  • Nu-i lipsește un senzor RGB de corecție pentru culori naturale
  • Dual-led flash
  • Expunere maximă de 32 de secunde
  • Expunere minimă de 1/50.000 secunde
  • Filmează 4k/30fps, 1080p/60fps și cu stabilizare electronică pe 3 axe

Ce să mai, o fișă tehnică care stârnește cu adevărat interesul pasionaților de fotografie cu telefonul. Cu siguranță pe al meu l-a stârnit, eu fiind unul dintre cei care au obiceiul să facă o mulțime de poze și filmulețe cu telefonul, chiar și în vacanțe.

Să nu mai stăm la taclale, mai bine vă arăt pozele făcute cu ajutorul acestui ASUS Zenfone 3 Deluxe. Recunosc că l-am folosit mai mult noaptea în această perioadă. Sper să revin cu mai multe poze realizate și pe timp de zi cât de curând.

Hai să vedem cum face poze.

Să începem cu ce este mai greu pentru un telefon – anume fotografiile realizate pe timp de noapte sau în condiții slabe de iluminare. Condiții în care acest smartphone s-a comportat admirabil aș spune eu. Câteva imagini realizate prin București, noaptea, din mână, fără trepied. Unele în mod automat, altele în cel manual.

După cum se observă, chiar și din mână, cadrele realizate sunt de o calitate foarte bună. Noaptea este de preferat ca în zonele cu diverse tipuri de iluminare (pe o stradă cu mulți stâlpi și clădiri luminate) să se folosească modul manual, pentru că are tendința de a supraexpune zonele luminate.

Într-o seară l-am pus pe trepied, pentru a vedea cum ies pozele și la expuneri mai lungi. Rezultatele, în continuare.

După cum se observă, cu puțină răbdare pot fi realizate instantanee chiar reușite pe timp de noapte. Din păcate nu am reușit să folosesc și cea mai lungă expunere, de 32 de secunde, nici măcar una de 5 secunde, pentru că ar fi fost supraexpuse prea mult scenele captate. Pentru o expunere atât de lungă aș fi avut nevoie ca afară să fie întuneric complet.

Continuăm cu câteva instantanee ale animăluțelor din curtea de la țară. De altfel și singurele exemple de fotografiere pe timp de zi.

După cum se observă, ASUS Zenfone 3 Deluxe reușește să capteze foarte bine detaliile acestora, totul cu o paletă coloristică naturală.

Promit să revin și cu alte poze realizate pe timp de zi.

Avem câteva poze pe timp de zi din Parcul Carol.

Hai să vedem cum filmează.

Normal, l-am pus la treabă și la câteva filmări. Mai întâi un exemplu de filmare la un concert Bucovina, unde veți observa că reușește să capteze imagini destul de clare, chiar dacă iluminarea de la fața locului era destul de dificilă.

 

Și o altă filmare pe timp de zi.

 

Remarcați claritatea imaginilor video dar și paleta coloristică naturală captată. Îmi place cum filmează.

Și o filmare cu Caruselul de la Piața de Crăciun din București. În 4K.

 

Îmi place că în timpul filmării poți pune pauză, schimbi cadrul și apoi dai drumul din nou la înregistrare. De asemenea, în timpul filmării cu 30fps (chiar și 4K) pot fi realizate poze. Numai în timpul filmării 1080p/60fps nu pot fi realizate poze.

ASUS Zenfone 3 Deluxe

Din punct de vedere comportamental nu prea am ce reproșa camerei foto – focalizează rapid, chiar și în condiții de iluminare slabă, declanșează la fel, poți alege punctul de focus prin atingere pe ecran iar funcția manuală își face treaba cu brio.

Camera lui ASUS Zenfone 3 Deluxe permite focalizarea de la o distanță minimă de aproximativ 10cm, așa că pot fi realizate cu ajutorul lui și instantanee de tip close-up. Iar stabilizatorul optic își face foarte bine treaba, fiind un accesoriu necesar oricărui pasionat de fotografie cu telefonul.

Remarc faptul că ecranul telefonulului afișează pozele cu o paletă coloristică mai saturată. Dar pe cel al unui computer, culorile vor fi mai naturale, mai aproape de realitate.

Totuși, am sesizat două mici probleme:

  • Imaginile video captate la 1080p/60fps preiau vibrațiile mașinii la filmare, când telefonul este prins de parbriz (imaginea tremură).
  • Pe frig acumulatorul telefonului se consumă mai repede dacă filmezi și fotografiezi intens. De exemplu, când l-am utilizat seara pe o vreme destul de friguroasă, am reușit să fac 175 de poze pe manual și să filmez aproximativ 17 minute (1080p/60fps și 4K/30fps)

Meniul de control al camerei este unul destul de stufos. Și asemănător cu ce am mai întâlnit la alte terminale ASUS. În modul automat permite activarea/dezactivarea funcției HDR și a flash-ului, setarea balansului de alb, al sensibilității ISO și a compensării la expunere, schimbarea tipului de optimiare (Auto, Off sau Manual), alegerea rezoluției de captare și a calității imaginii, tipul de focalizare (Smart AF sau Infinit), tipul de măsurare (central sau din toată scena), activarea/dezactivarea detectății feței și altele.

În modul Manual pot fi schimbate rapid balansul de alb, compensarea la expunere, sensibilitatea ISO (maxim 3200), tipul de autofocus și timpul de expunere (maxim 32 de secunde, minim 1/50.000).

Există și tot felul de funcții automate cu ar fi HDR Pro, Beautification, Children Low Light, Effect, Selfie, Gif Animation, Panorama, Miniature, Time Rewind sau Time Lapse pe care le puteți folosi cu încredere.

De exemplu, mai jos puteți vedea un videoclip time lapse captat cu acest telefon. Cu funcția sa automată.

 

Concluzia mea de până acum? ASUS Zenfone 3 Deluxe are o cameră foto excelentă, capabilă să capteze imagini foto-video de o calitate foarte bună. Clar, nu poate înlocui o cameră foto mirrorless sau dslr, dar este destul de bună pentru a realiza poze și filmări zi de zi dar și în vacanțe, pentru a le urca imediat pe internet.
Are una dintre cele mai bune camere foto disponibile pe un telefon la ora actuală. Ca să nu mai spun că are o capacitate de stocare internă de 256GB, pe care poți salva o mulțime de poze și videoclipuri.

Îmi place cum face poze și cum filmează acest telefon.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *