Sony Xperia X Compact Review – Pentru cei care preferă smartphone-urile mici
Într-o piață dominată de phablet-uri și smartphone-uri cu ecrane de 5.2 – 5.7 inchi este chiar plăcut să vezi că unii producători se mai gândesc și la utilizatorii care ar prefera terminale mai compacte, mai facil de purtat și de manevrat cu o singură mână.
Sony este unul dintre acești puțini producători care încă mai lansează astfel de telefoane cu Android. Aproape la fiecare generație din perioada recentă (2-3 ani) au avut și un terminal compact cu ecran mic dar cu specificații asemănătoare smartphone-urilor de top.
Iar acest Sony Xperia X Compact este cu adevărat interesant și poate fi pe placul celor aflați în căutarea unui astfel de smartphone, cu ecran mic.
Specificațiile tehnice ale terminalului Sony Xperia X Compact pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:
- Ecran – IPS de 4.6 inchi cu o rezoluție de 1280×720 pixeli
- Procesor – Qualcomm MSM8956 Snapdragon 650, cu 6 nuclee (4x Cortex-A53 la 1.4GHz + 2x Cortex-A72 la 1.8GHz)
- Chipset grafic – Adreno 510
- Memorie RAM – 3GB
- Stocare – 32GB intern plus card microSD cu suport de până la 256GB
- Rețea – Wi-Fi AC, 4G, A-GPS, GLONASS
- Cameră foto principală – senzor de 1/2.3 inchi de 23MPix, lentile cu f/2.0 și focală de 24mm, sistem de focalizare cu detecție de fază, LED flash. Filmează 1080p/60fps
- Cameră frontală – 5Mpix cu filmare 1080p/30fps
- Dimensiuni – 129 x 65 x 9.5 mm
- Greutate – 135 grame
- Acumulator – 2700mAh
- Sistem de operare – Android 7.0 Nougat
- Altele – senzor de amprentă, conector USB-C, sistem audio stereo cu speakere dispuse frontal
Care sunt punctele forte ale acestui Sony Xperia X Compact?
1.Construcție de calitate, este compact, ușor de purtat și de manevrat
Îmi place cum arată acest Sony Xperia X Compact. Are un design plăcut, nu neapărat unul premium, dar cu materiale și finisaje de calitate.
La o primă vedere pare că ar avea o construcție unibody, dar nu este așa. Carcasa este un mix de materiale, cum ar fi sticla Gorilla Glass 4 (frontal), plasticul lucios (pe muchiile laterale) și tot un plastic care seamănă oarecum cu materialul ceramic pe spate.
De remarcat că plasticul lucios de spate are tendința de a reține amprentele, mai vizibile pe această nuanță închisă la culoare. Tocmai de aceea aș alege un model finisat într-o culoare mai deschisă (alb, auriu). De asemenea, plasticul de pe spatele terminalului pare că se poate zgâria destul de ușor.
Avantajul acestui terminal sunt dimensiunile lui exterioare, care îl fac extrem de simplu și facil de purtat și de manevrat cu o singură mână. Și nu puțini au fost aceia care l-au admirat când l-au văzut la mine. Le-a trezit nostalgii unora iar alții mi-au spus că așa arată smartphone-ul pe care l-ar cumpăra.
Din păcate, acest micuț smartphone nu este rezistent la apă, așa cum ne-au obișnuit celelalte terminale Sony Xperia de top. Ar fi fost ok să aibă și această facilitate.
Pe muchia stângă este prezent slotul pentru nano-SIM și cardul microSD.
Pe muchia inferioară este prezent portul USB-C.
Pe muchia dreaptă sunt prezente butonul de Power, cu senzor de amprentă, butoanele de ajustare ale volumului și cel declanșator pentru camera foto.
Nu mi-au plăcut butoanele de ajustare ale volumului, sunt prea mici și prea apropiate de cel declanșator.
Pe muchia superioară este prezent conectorul pentru căști.
Speakerele sistemului audio au fost dispuse frontal (sus-jos în poziție portret sau stânga-dreapta în poziție landscape/peisaj), pentru crearea unui efect stereo la vizionarea videoclipurilor.
2. Sony Xperia X Compact are un ecran foarte bun
Micuțul ecran IPS cu o diagonală de 4.6 inchi este un alt punct forte al acestui smartphone. Este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu unghiuri largi de vizualizare și un contrast excelent. De asemenea, este destul de luminos pentru a putea fi lizibil și în aer liber, chiar și într-o zi însorită.
Dimensiunile lui mici și rezoluția de numai 720p nu îl fac ideal pentru vizualizarea unor filme, în jocurile portabile și nici chiar la citirea unor reviste sau cărți în format electronic. Normal, permite efectuarea unor activități de acest gen dar, din punctul meu de vedere, ecranul este prea mic.
M-am obișnuit deja cu ecrane mult mai mari. Ca o paranteză – am revăzut zilele trecute primul Samsung Galaxy S, care în acele vremuri mi se părea că are un ecran imens. Acum mi s-a părut foarte mic.
Așa că va fi utilizat mai degrabă la socializare, informare, navigare pe internet, consultare e-mail și pentru vizualizarea pozelor realizate cu camera. De remarcat că vizualizarea caracterelor text pe acest ecran va fi mai dificilă pentru cei cu probleme de vedere, pentru că sunt foarte mici.
3. Sony Xperia X Compact are performanțe decente și un comportament ireproșabil
Fișa lui tehnică este un siguranță una de nivel mediu, cu acest procesor Snapdragon 650 cu 6 nuclee și 3GB memorie RAM. Dar, așa cum am constatat și la modelele ASUS Zenfone 3 (care au un procesor Snapdragon 625 cu 8 nuclee), este de ajuns pentru ca experiența de utilizare să fie optimă, plăcută.
Practic nu am ce-i reproșa acestui smartphone din punct de vedere al comportamentului pe toată perioada în care l-am avut la dispoziție, ba din contră, mi-a plăcut foarte tare cum s-a mișcat. Nu s-a blocat deloc, a funcționat impecabil în orice aplicație am deschis, de orice gen.
Normal, l-am testat și cu programele de benchmark Antutu, 3D Mark IceStorm Unlimited și Quadrant.
Și graficele comparative cu rezultatele obținute de alte smartphone-uri sau tablete, în continuare.
După cum se observă, Sony Xperia X Compact are performanțe la nivelul unor terminale de top ale anului trecut.
4. Îmi place cum face poze și cum filmează Sony Xperia X Compact
Nici nu avea cum să fie altfel, doar aceste terminale Sony sunt recunoscute pentru calitățile lor la capitolul foto-video. Și, de altfel, mai toți producătorii folosesc senzori Sony pentru smartphone-urile lor.
Are un senzor Exmor R de 1/2.3 inchi și o rezoluție de 23MPix, lentile cu f/2.0 și focală de 24mm, sistem de focalizare cu detecție de fază, LED flash. Filmează 1080p/60fps.
Avem câteva exemple de poze realizate pe timp de zi, în continuare.
Și altele realizate la lumină artificială, cu diverse bucate și cozonaci pe care le-am degustat de aceste sărbători.
După cum se observă, dacă este lumină din abundență comportamentul său este unul chiar decent, cu rezultate excelente la lumină naturală – sunt clare și au o paletă coloristică vibrantă, saturată.
Dar nu a fost chiar mulțumit de comportamentul său în condiții slabe de iluminare, rezultatele având lacune la nivelul detaliilor.
Normal, l-am utilizat și pentru câteva filmări, unele pe timp de zi, altele la un concert.
Două exemple pe timp de zi, mai jos.
După cum se observă, rezultatele video pe timp de zi sunt clare, cu o paletă coloristică naturală. Îi reproșez totuși lipsa unui stabilizator optic de imagine. Care s-ar fi putut dovedi de folos atât la filmare cât și la realizarea fotografiilor în condiții slabe de iluminare.
Un exemplu de filmare la concert, în continuare.
După cum se observă, în astfel de condiții nivelul detaliilor este unul destul de slab. Dar am remarcat calitatea sound-ului captat, mai ales dacă țin cont de nivelul de zgomot de acolo, poziția mea fiind foarte aproape de boxe.
Interfața camerei foto este una destul de intutivă, ușor de folosit. Există un mod manual care permite ajustarea principalilor parametri dar și tot felul de moduri automate de fotografiere și filmare – Sticker Creator, Sweep Panorama, AR Effect, Sound Photo etc.
5. Sony Xperia X Compact are slot pentru carduri microSD
Deși are numai 32GB capacitate de stocare internă, smartphone-ul Sony permite extinderea acesteia prin intermediul unui slot microSD cu până la 256GB. Lucru notabil pentru cei care au obiceiul să facă multe poze și filmări în timpul vacanțelor și nu numai. Dar și pentru cei care poartă permanent pe telefon o colecție muzicală stufoasă
6. Sony Xperia X Compact are senzor de amprentă
Un accesoriu util pentru securizarea terminalului și prevenirea accesului neautorizat. Setarea amprentelor se realizează în câțiva pași simpli iar funcționarea senzorului este ireproșabilă. Detectarea amprentei se realizează imediat, fără erori.
7. Sony Xperia X Compact poate fi utilizat în rol de player portabil de muzică
Da, m-a mulțumit pe deplin din acest punct de vedere. Cu o pereche de căști de calitate este capabil să redea un sound puternic, clar și echilibrat, capabil să mulțumească o bună parte a pasionaților de muzică.
Are egalizator, sunete presetate (pop, jazz, rock etc) și tot felul de setări audio pentru a asculta muzica conform preferințelor fiecăruia.
Iar sistemul audio cu speakere frontale este unul destul de gălăgios, ok pentru vizionarea rapidă a unui videoclip online.
8. Sony Xperia X Compact are o interfață intuitivă și a primit update la Android 7.0 Nougat
Eram obișnuit cu genul de interfață Sony, pentru că am avut un terminal al acestei companii pentru ani buni.
Interfața este intuitivă, colorată, fluidă, cu iconițe frumos desenate. Vine cu magazinul de aplicații Xperia Lounge de unde pot fi descărcate tot felul de teme și de aplicații.
Iar în perioada de utilizare am primit update la sistemul de operare Android 7.0 Nougat, care s-a instalat fără probleme. Iar terminalul funcționează impecabil după instalarea acestuia.
Hai să vedem și ce nu mi-a plăcut la acest Sony Xperia X Compact.
- În primul rând parcă mi-aș fi dorit un pic mai mult la capitolul autonomie, pentru că acumulatorul de 2700mAh este capabil să suțină cam 32 de ore de activitate, nu este de folos pentru două zile. Iar dacă este folosit mai intensiv ar trebui reîncărcat în fiecare seara. În orice caz, pentru că nu poate fi utilizat și a doua zi după încărcare, ar cam trebui să aveți la îndemână firul de încarcare USB-C și o baterie externă.
- De asemenea, nu mi-a plăcut faptul că nu este rezistent la apă. M-aș fi așteptat să ofere și această facilitate.
- Nu-mi place nici integrarea butoanelor de control în suprafața tactilă. La un ecran tactil atât de mic preferam ca acestea să fie fizice, în afara lui. Aș fi renunțat bucuros la acel speaker suplimentar de la baza ecranului, mai ales că dimensiunea lui nu-l face tocmai potrivit pentru vizionarea unor materiale video sau filme.
- Camera promite și în general se descurcă mai mult decât ok. Dar sunt alte telefoane cu rezultate mult mai bune. Dar, în categoria sa de prețuri este unul dintre telefoanele cu cea mai bună cameră.
- Trec la capitolul minusuri și lipsa stabilizatorului optic de imagine, care s-ar fi putut dovedi util în special la filmare.
Concluzia?
Sony Xperia X Compact merită toată atenția celor care preferă telefoanele inteligente compacte, ușor de manevrat și de transportat. Chiar dacă nu are performanțele unui terminal de top, este capabil să asigure o experiență optimă în orice aplicație de Android, pentru comunicare, informare, socializare sau divertisment.
Văd că are un preț de aproximativ 1800 Lei acum, cu 4GB memorie RAM.