Acer Aspire GX-781 Review – Pentru că unii preferă sistemele desktop

Deși se prezicea dispariția acestora încă de acum câțiva ani, sistemele PC tip desktop sunt în continuare la fel de actuale și de utilizate. Practic, 40% dintre PC-urile comercializate la nivel mondial sunt de tip desktop, aceasta fiind cota de piață atât în 2015 cât și în 2016. Este clar, unii preferă sistemele desktop.

De ce sunt în continuare atractive sistemele PC desktop? Pentru că:

 • Pentru că laptopurile nu sunt la fel de puternice, la configurații asemănătoare scriptic sistemele desktop fiind clar mai performante
 • La configurații puternice au prețuri mai mici decât cele ale laptopurilor. De exemplu, un laptop de gaming poate avea un preț cu peste 30% mai mare.
 • Upgrade-ul unui laptop este mult mai limitat. De exemplu, la un sistem desktop poți pune mai multe unități de stocare HDD.
 • Sistemele desktop pot fi upgradate mai simplu și mai rapid, chiar și de către utilizator
 • Dacă veți vărsa accidental un lichid pe tastatura desktop-ului se strică doar ea, nu și computerul. Dacă faceți același lucru pe tastatura laptopului, mai mult ca sigur că se va deteriora iremediabil chiar și placa lui de bază. Un laptop are șanse mai mari să fie deteriorat din neglijență, în general când este scăpat pe jos.
 • Ecranul laptopului este mai mic decât cel al unui monitor de la un sistem desktop.

De curând am avut ocazia să utilizez cel mai recent sistem desktop Acer, ce tocmai a fost anunțat la CES 2017 în Las Vegas. Acer Aspire GX-781 este un PC bun pentru o paletă largă de activități digitale, fie că sunt de natură profesională sau pentru divertisment personal în jocuri de nouă generație sau multimedia la rezoluții 4K.

Pentru că are o fișă tehnică performantă, care garantează un comportament foarte bun atât în jocuri cât și în majoritatea aplicațiilor.

Acer Aspire GX-781

Ca să nu o mai lungim, specificațiile acestui sistem Acer Aspire GX-781 sunt următoarele

 • Placă de bază Acer Aspire GX-781
 • Procesor – quad-core Intel Core i5-7400 tactat la 3GHz, cu Turbo Boost până la 3.5Ghz, fără HyperThreading
 • Placă grafică Nvidia GeForce GTX 1060 cu 3GB VRAM
 • 16GB memorie RAM
 • Rețea –  Ethernet Gigabit, Bluetooth
 • Unitate optică – DVD-R
 • Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți

Din punct de vedere al design-ului exterior se remarcă numai în partea frontală, unde se disting liniile în V și acele grile roșii.

Acer Aspire GX-781

În partea frontală se observă un panou cu cititor de carduri, intrare pentru microfon și ieșire audio pentru căști, plus două porturi USB. Butonul de Power a fost poziționat în partea superioară a unității centrale, pentru a avea acces rapid la el când aceasta este așezată lângă birou.

Acer Aspire GX-781

În partea din spate nu se distinge cu nimic deosebit, arată ca orice alt sistem PC ieftin. Se distinge totuși placa video cu destule ieșiri – 2x DisplayPort, 2x HDMI, 1x DVI, pentr a-l conecta la mai multe monitoare în același timp.

Acer Aspire GX-781

La fel și la interior, arată ca un sistem făcut acasă. Dar… s-ar putea ca versiunile comerciale să fie mai îngrijite. Cel puțin așa sper.

Acer Aspire GX-781

Fișa sa tehnică stă drept dovadă faptului că acest Acer Aspire GX-781 este un computer care se descurcă fără probleme atat la sarcinile uzuale, de navigare pe internet, informare, socializare, office cât și la prelucrari foto sau video la rezoluții High Definition. Are un procesor puternic cu patru nuclee Intel Core i5-7400, 16GB memorie RAM și o placă grafică Nvidia GTX 1060 cu 3GB VRAM. Pe scurt o configurație superioară și care se poate dovedi de folos unor sarcini digitale variate, la serviciu sau pentru distracția personală.

Din punct de vedere al experienței de utilizare nu prea am ce-i reproșa, fiind poate unul dintre cel mai performante sisteme pe care am avut ocazia să le folosesc în recenta perioadă. Da, cu siguranță că sunt alte computere mult mai puternice la comercializare dar acest Acer Aspire GX-781 are tot ceea ce-i trebuie pentru a mulțumi o bună parte a utilizatorilor, casnici sau profesionali.

Am constatat că poate destul de multe la gaming dar consider că potrivește la fel de bine și pentru anumite sarcini profesionale, de la cele de business sau financiar-contabile și până la cele creative, pentru editare grafică, foto sau video.

Normal, pe lângă activitățile mele uzuale de blogging (redactare pe internet și în aplicații office, editare-foto video la un nivel entry-level etc) l-am pus la treabă și în câteva jocuri mai recente – Battlefield 3, Fallout 4, The Crew, TheDivision, Wolfenstein Old Blood . Nu eu, ci puștiulică, pentru că a fost în vacanță și a avut mai mult timp liber.

După cum se observă, sistemul s-a comportat excelent în toate jocurile încercate pe el. Așa că, este capabil să mulțumească și la acest capitol o bună parte a pasionaților de jocuri electronice.

Benchmark-uri și informații hardware

L-am testat mai întâi cu suita 3DMark de la Futuremark.

Comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme, un grafic mai jos.

După cum se observă, în această configurație cu Intel Core i5-7400K, Acer Aspire GX-781 este un sistem PC chiar performant.

L-am testat și cu benchmark-ul de productivitate PcMark 8 de la Futuremark. 

Și comparativul de rigoare cu alte sisteme testate de noi de curând.

La fel, rezultatele de productivitate îi atestă capacitățile în aplicații de orice gen, chiar și în cele creative – de prelucrare foto-video sau editare grafică.

Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, mai jos.

Informațiile plăcii grafice, în continuare.

Acer Aspire GX-781

Concluzii

Pro

 • Fișă tehnică performantă, comportament ireproșabil
 • Are slot pentru carduri foto
 • Design atractiv în partea frontală
 • Conectică variată

Contra

 • Partea din spate arată la fel ca orice alt sistem PC ieftin
 • Organizarea interioară a fost neglijată total, arată ca un sistem desktop făcut acasă

Acer Aspire GX-781 mi-a dovedit prin comportamentul ireproșabil și prin fișa tehnică performantă că poate fi utilizat la aproape orice sarcină digitală, astfel că se poate dovedi de folos atât în mediile casnice cât și în zonele profesionale, pentru sarcini complexe.

Este un sistem desktop de care se poate bucura atât un elev/student pasionat de jocuri electronice sau multimedia High Definition, cât și un inginer/graficician/programator/dtp-ist în aplicațiile dedicate.

Revin cu detalii despre disponibilitatea și prețurile de comercializare de la noi.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *