Acum 10 ani apărea primul iPhone

 

“Astăzi prezentăm trei produse revoluționare!”

“Primul este un iPod cu ecran mare și control tactil!”

“Al doilea este un telefon mobil revoluționar!”

“Al treilea este un dispozitiv de comunicare pe internet!”

“Acestea nu sunt trei dispozitive separate! Este un singur dispozitiv! Și noi îl numim – iPhone!”

“Astăzi Apple reinventează telefonul!”

Așa prezenta Steve Jobs primul iPhone acum nu mai puțin de 10 ani. Și care se va dovedi a fi primul smartphone modern, oul (sau găina?) de la care a începul totul. A fost privit cu scepticism la început dar a cucerit imediat piața în primul rând prin simplitatea și intuitivitatea de care a dat dovadă. Practic, a fost primul smartphone la care nu mai trebuia să cauți pe internet aplicații, le găseai pe toate în același loc. Iar toate erau compatibile cu telefonul, nu trebuia să faci tot felul de giumbușlucuri sau să citești documentație serioasă pentru a le face să funcționeze corespunzător.

Da, mai fuseseră lansate telefoane cu ecran tactil, dar niciunul ca acest iPhone. Microsoft avea o bună cotă de piață în acele momente, Palm era un alt producător cunoscut, Blackberry era pe val. Dar, după cum am spus, iPhone a câștigat publicul cumpărător prin design-ul modern și prin simplitatea în utilizare a interfeței, care permitea să ajungi la setările necesare doar prin câteva apăsări de ecran și să pornești o aplicație imediat, doar printr-o simplă apăsare cu degetul. 

Cei care au înțeles care este viitorul, au avut numai de câștigat de atunci – vezi Google, cu sistemul de operare Android, și Samsung, cel mai prolific promotor al acestui sistem de operare.

Cei care nu au înțeles, au pierdut. Cea mai mare pierzătoare? A fost Nokia, cu siguranță. Companie care avea totul în acele momente, era Number One! A pariat în continuare pe Symbian, apoi pe Windows Mobile, un sistem de operare care se pare că nu este momentam pe placul utilizatorilor. Acum încearcă să revină cu terminale cu sistem de operare Android făcute prin China, nicidecum în Finlanda.

Ce a fost, a fost. Mai important este faptul că o bună parte a utilizatorilor nu mai concepe să nu aibă la îndemână un smartphone în permanență – pentru comunicare vocală dar și prin e-mail sau pe mesagerie scrisă, pentru comunicare video, pentru socializare, pentru navigare pe internet și informare, pentru orientare prin GPS, pentru a face poze și filmulețe, pentru a face cumpărături, pentru divertisment video și audio prin intermediul fișierelor multimedia, pentru câte și mai câte…

iPhone a fost începutul. Oare cum va arăta smartphone-ul peste încă 10 ani?

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *