Sumar – Ce mi s-a părut interesant la primul târg de tehnologie al anului, CES 2017
Gata, s-a cam terminat și avalanșa de știri și noutăți de la primul show al electronicelor din acest an – CES 2017, desfășurat în exuberantul Las Vegas.
Târgul CES din Las Vegas este un eveniment pe care toți pasionații de tehnologie îl așteaptă cu mare nerăbdare an de an, pentru că de fiecare dată acolo sunt trasate tendințele în materie de electronice pentru perioada imediat următoare.
Toată săptămâna am stat cu ochii în ecranul laptopului și am parcurs cu aviditate toate știrile de acolo. Pe cele care mi s-au părut interesante vi le-am relatat cât de repede am putut. Cu siguranță că sunt multe altele care mi-au scăpat din vedere și despre care nu am apucat să scriu, motivele fiind lipsa timpului disponibil. Ba chiar am încercat să urmăresc live câteva conferințe. Și m-am plictisit de moarte la cele Samsung și Xiaomi, pentru că mai toate informațiile pe care le prezentau live erau deja disponibile pe internet de câteva zile.
La CES 2017 și-au expus și prezentat produsele sau serviciile peste 3800 de companii, dintre care peste 600 au fost startup-uri. Zonele expoziționale au fost vizitate de peste 175000 de profesioniști ai industriilor participante, dintre care 55000 au fost din afara Statelor Unite.
Sincer să fiu, am fost ușor dezamăgit de această ediție a CES, pentru că nu am sesizat nicio tehnologie cu adevărat inovatoare, care să facă diferența. Au cam fost păstrate tendințele anului trecut, cu televizoare tot mai subțiri, cu portabile tot mai ușoare, se pune accent tot mai mult pe industria de gaming, încă se bate șaua pe VR, tehnologie despre care cred că se va pierde în timp la fel cum a făcut-o 3D-ul, și cam… atât.
Smartphone-uri cu adevărat interesante? Prea puține…
În materie de smartphone-uri este clar că ASUS a ținut capul de afiș – așa cum o făcea și anul trecut când anunța primul smartphone cu 4GB memorie RAM. Anul ăsta au dublat cantitatea de memorie RAM, noul ASUS Zenfone AR având nu mai puțin de 8GB și multiple funcții de realitate augmentată și realitate virtuală. Mai mult, noul lor camera-phone ASUS Zenfone Zoom este un terminal pe care de-abia aștept să-l folosesc – are două camere, una cu zoom optic 2.3x și una cu un unghi mai larg de cuprindere, ambele cu senzori Sony de 12Mpix.
În rest, la capitolul smartphone-uri mai nimic cu adevărat spectacular. Nici anul ăsta nu a fost anunțat smartphone-ul cu o autonomie de o săptămână. Cine știe, poate la anul. Sau poate mai devreme, la MWC 2017. Cât despre modularitate… se pare că a fost doar un capriciu al anului 2016, pentru că momentan nu au mai fost anunțate alte proiecte de genul ăsta.
În rest pauză la categoria smartphone-uri – doar terminale de nivel mediu de la Samsung și LG. Din acest punct de vedere, CES 2017 mă face să aștept cu nerăbdare MWC 2017, unde sper să vedem adevăratele lansări ale anului, de la cei mai importanți producători.
Abundență de laptopuri, convertibile, ultraportabile și sisteme de gaming
Pe de altă parte, oferta integratorilor de sisteme a fost cu mult mai bogată – am văzut o mulțime de ultraportabile, portabile convertibile, tablete cu Windows și chiar sisteme de gaming, plus monitoare tot mai performante. Această piață va fi cu adevărat atractivă în 2017.
Portabilele convertibile, care se pot transforma în tabletă, au fost printre cele mai populare la această ediție a CES. Nu exiști ca producător la ora actuală dacă nu ai în ofertă unul sau două modele de acest gen, pare că este tot mai mare cerere pentru ele. Am văzut noi modele de la HP și de la Dell, ușoare, compacte, performante, pe care te poți desfășura în voie, la fel cum ai face-o pe un ultraportabil.
Pentru laptopurile de gaming a fost mai important anunțul noilor procesoare Intel Kaby Lake. Așa că, ASUS și-a reîmprospătat toată gama de portabile pe baza acestor noi procesoare iar Acer a anuțat disponibilitatea comercială a monstrului Predator 21x, la un preț exorbitant. Vedete au fost și portabilele de gaming entry-level de la Acer, Dell, Lenovo și chiar Samsung (o premieră pentru compania coreeană).
Între timp chiar v-am prezentat review-uri ale celor mai noi sisteme Acer cu Intel Kaby Lake – Acer Predator 17x cu Intel i7-7820HK și Nvidia GTX 1080 și Acer Aspire GX-781 cu Intel Core i5-7400K și Nvidia GTX 1060.
La capitolul ultraportabile s-au remarcat cei de la Lenovo, cu noua gamă Thinkpad de business, dar și cele mai ușoare laptopuri de la ASUS – unul de business cu ecran de 14 inchi și un Zenbook 3 Deluxe, tot cu ecran de 14 inchi.
Mi-au atras atenția numai două sisteme all-in-one – superbul model HP și cel Dell XPS 27 care are nu mai puțin de 10 difuzoare pentru sistemul audio.
Din punct de vedere inovativ mi-a atras atenția prototipul laptopului cu trei ecrane de la Razer. Este o nebunie, mulți au făcut mișto de acest concept dar măcar e ceva nou, ce nu a mai fost construit până acum. Și, culmea, prototipul acestuia a fost furat de la CES. Înseamnă că cineva a considerat că este o idee foarte bună.
Chiar și banalele monitoare au făcut show la CES 2017. Dell a prezentat primul monitor de 32 de inchi cu rezoluție 8K, ASUS primul model 4K și cu o rată de refresh de 144Hz și nici frumosul curbat Samsung nu ar fi de neglijat.
Tabletele cu Android? Au lipsit aproape cu desăvârșire.
Nu mi-a atras ateția nicio tabletă cu sistem de operare Android. Locul lor este luat de cele pe care poți lucra cu adevărat, cu sistem de operare Windows. Cum li se mai spune – clone de Surface. Iar la CES 2017 mi-au atras atenția modelele de la Lenovo și Dell.
Stocare și rețea
Avem câteva noutăți și la capitolul stocare – Kingston a anuțat primul stick USB cu o capacitate de 2TB iar SanDisk a prezentat unul de 256GB care promite viteze de transfer la scriere de până la 380MB/s.
Xiaomi m-a lăsat mască cu al lor router cu 8GB capacitate de stocare internă (router și NAS în aceeași cutie) iar Norton Core promite o securitate mai avansată a rețelei de acasă, protejând și dispozitivele IoT.
Iar Qnap a prezentat prima soluție NAS cu unitate optică, plus o alta cu tehnologie Thunderbolt to Ethernet.
Ceasurile inteligente? Pe cale de dispariție.
Dacă anul trecut sunau trâmbițele să se audă pe tot mapamondul că, vai, ce viitor luminos au ceasurile inteligente, în 2017 s-a trecut la un mesaj mai ponderat din partea producătorilor. Practic, piața nu le mai cere. Sau cumpărătorii consideră că nu au nevoie de niște ceasuri a căror baterie ține numai două zile. Pentru că producătorii încă nu au găsit rețeta perfectă pentru genul ăsta de gadget-uri, una care să ofere o autonomie decentă. Sau poate pentru că unii se încăpățânează să foloseasca una fără viitor, cea cu Android Wear.
Iar doi dintre producătorii care au lansat smartwatch-uri nu și-au învățat lecția – au lansat modele cu Android Wear, implicit cu o autonomie slabă. Și dau exemplu noile ceasuri de la NewBalance (realizat în colaborare cu Intel) și Casio (aveam impresia că japonezii sunt mai practici).
Singurele pe care aș putea să le dau drept exemplu pozitiv ar fi noile modele din seria Fenix 5 de la Garmin – cu tot felul de senzori de monitorizare, GPS și care pot fi scufundate până la 100 de metri în apă.
Camerele foto compacte? Aș fi rău dacă aș spune că urmează calea ceasurilor inteligente?
Cu toate că este păcat, tare păcat. Pentru că o cameră foto bună oferă rezultate cu mult mai calitative decât orice smartphone de top. La acest capitol am remarcat două modele – Canon G9X Mark II și Panasonic FZ82, care filmează la rezoluție 4K.
Nikon, Sony, Olympus nu au anuțat nimic notabil la această ediție CES.
Ce aș mai menționa de la CES 2017?
- Qualcomm a prezentat noul procesor Snapdragon 835
- Nvidia Shield TV
- AMD anunță noua arhitectură Vega, care promite performanțe asemănătoare plăcilor grafice Nvidia
- Iar aici puteți afla despre cele mai ciudate produse arătate la CES 2017.