Noapte, ger, Centrul Vechi și Sony Xperia XZ (Câteva instantanee și un scurt review)
Am avut ocazia să folosesc pentru câteva zile smartphone-ul Sony Xperia XZ, cel mai performant model Sony disponibil comercial și la noi în țară. Vremea nu prea a ținut cu noi în perioada asta, plus că m-a tras pentru câteva zile pe bară și o răceală destul de puternică, așa că nu prea am avut timp să fac un tur foto așa cum ar fi meritat acest telefon.
Dar tot l-am scos de vreo două ori seara prin Centrul Vechi, în drumul dinspre serviciu către casă. Trebuia să văd cum se descurcă în condiții de iluminare slabă, pentru că am citit tot felul de critici la adresa lui. Așa că, l-am pus pe manual, cu ISO 400 (pentru a păstra la un nivel acceptabil zgomotul de imagine) și am făcut câteva instantanee prin Centrul Vechi.
Mai jos puteți vedea cum au ieșit pozele din Centrul Vechi al Bucureștiului, realizate noaptea, pe un ger de -10 grade Celsius, cu behăielile de rigoare datorate răcelii. Și cu cracii înghețați după cele câteva zeci de minute petrecute pe acolo. (Sper să nu mă ia din nou răceala…)
Sincer să fiu, eu sunt mulțumit de calitatea imaginilor captate – țineți cont, pozele au fost făcute pe mod Manual, fără trepied, așa că a trebuit să aleg un ISO 400 pentru a pătrunde cât de cât lumina, totul pentru un timp de expunere acceptabil, la care imaginea finală să nu iasă “tremurată”. După cum se observă, pozele sunt destul de clare, cu o paletă coloristică caldă și un nivel destul de ridicat al detaliilor. Pentru un telefon, pot spune că se comportă foarte bine în astfel de condiții. Trebuie doar să ai puțină răbdare și să jonglezi cu setările manuale.
Dacă aș fi avut mai mult timp la dispoziție alături de el, poate că l-aș fi scos la o plimbare mai lungă și l-aș fi pus pe trepied, cu ISO 100 și timpi mai lungi de expunere. Dar asta este, o lăsăm pe o dată viitoare… Și pentru vremuri mai primăvăratice și mai prietenoase…
Pe de altă parte, sunt puțini cei care vor apela la modul Manual de fotografiere. Iar pe automat rezultatele nu vor fi tocmai strălucite în astfel de condiții.
Poate nu știați, dar Sony Xperia XZ are o cameră foto principală cu un senzor Sony Exmor de 1/2.3 inchi și o rezoluție de 23Mpix, lentile cu o deschidere a diafragmei f/2.0 și o focală de 24mm, sistem de focalizare cu laser și detecție de fază, sistem de stabilizare electronic pe 5 axe. Camera este capabilă să filmeze 4K/30fps și la rezoluție 1080p/60fps.
Iar camera principală a lui Sony Xperia XZ are un comportament ireproșabil – focalizează rapid, declanșează la fel, face clarul de la o distanță minimă de 10cm de subiect iar interfața de utilizare este una extrem de simplă și intuitivă. De remarcat că are și buton dedicat pentru declanșare, care se poate dovedi util în anumite situații. De exemplu când observi ceva interesant și vrei să pornești rapid aplicația foto, doar apeși puțin mai lung pe el și gata, aplicația foto pornește și poți capta imaginea dorită.
Din păcate, nu am avut când să fac și niște poze pe timp de zi sau filmări cu acest telefon. Iar instantanee făcute aiurea cu cârlige, cărțile din bibliotecă, eticheta de pe sticlele de 2 litri de apă plată sau minerală, etc nu o să vedeți la mine. Mai bine nu fac. În orice caz, Sony Xperia XZ nu are cum să fie mai prejos decât modelul Xperia X Compact la fotografierea sau filmarea în condiții bune de iluminare. Un terminal cu ajutorul căruia am făcut câteva imagini frumoase pe la Muzeul Satului din București.
Update. Am făcut câteva poze pe automat, în drumul de acasă către serviciu, după ninsoare.

Ce mi-a mai plăcut la acest Sony Xperia XZ? În primul rând cum arată, are un look modern care păstrează linia deja clasică a terminalelor Xperia. Dar nu este la fel de butucănos ca modelul Xperia Z2 de exemplu, ci mai finuț, mai subțirel, mai ușor de ținut și de manevrat cu o sigură mână.
Aliaj din aluminiu pe spate, muchii curbate, finisaje executate impecabil, Sony Xperia XZ fiind fără tăgadă un terminal elegant, cu o construcție de cea mai bună calitate.
De remarcat că este un terminal certificat IP68, astfel că poate fi scufundat în apă până la o adâncime de 1.5 metri, timp de 30 de minute.
Pe scurt, specificațiile lui Sony Xperia XZ sunt următoarele
- Ecran – IPS de 5.2 inchi cu o rezoluție de 1920×1080 pixeli
- Procesor – quad-core Qualcomm MSM8996 Snapdragon 820 (2×2.15 GHz Kryo & 2×1.6 GHz Kryo)
- Chipset grafic – Adreno 530
- Memorie RAM – 3GB
- Stocare – 32GB intern plus card microSD cu suport de până la 256GB
- Rețea – Wi-Fi AC, 4G, A-GPS, GLONASS
- Cameră frontală – 13Mpix, f/2.0, focală 22mm, cu filmare 1080p/30fps
- Dimensiuni – 146 x 72 x 8.1 mm
- Greutate – 161 grame
- Acumulator – 2900mAh
- Sistem de operare – Android 6 Marshmallow
- Altele – senzor de amprentă, conector USB-C, sistem audio stereo cu speakere dispuse frontal
După cum se observă, Xperia XZ are o fișă tehnică destul de performantă, cu un Snapdragon 820 și 3GB memorie RAM. Nu am ce-i reproșa din punct de vedere al experienței de utilizare, terminalul comportându-se ireproșabil pe toată perioada în care l-am avut la dispoziție – fără erori, fără lag-uri, cu o interfață fluidă și aplicații care pornesc imediat, așa cum trebuie să fie un terminal de top.
Ba chiar l-am testat și cu cele trei aplicații de benchmark – Antutu, 3DMark IceStorm Unlimited și Quadrant. Rezultatele, mai jos.
Și un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte terminale, în continuare.
După cum se observă, este unul dintre cele mai performante terminale utilizate în recenta perioadă de mine. Nu cel mai performant, dar în top 3.
Am apreciat și ecranul acestui smartphone, destul de luminos și capabil să afișeze o paletă coloristică frumoasă, vibrantă chiar, cu unghiuri largi de vizualizare. Un ecran pe care te poți uita fără probleme la videoclipuri pe youtube dar și la pagini de internet.
La fel de mult apreciez faptul că permite extinderea capacității de stocare prin card microSD dar și faptul că are un senzor de amprentă, util pentru securizare. Acesta este poziționat în butonul de Power și funcționează excelent, nu am avut deloc probleme de autentificare prin intermediul lui.
De asemenea, este un telefon care poate fi utilizat fără reținere și în rol de player audio pentru colecția preferată de muzică. Are suport pentru diverse formate audio și tot felul de setări pentru a ajusta sound-ul redat conform propriilor preferințe.
La capitolul autonomie, acumulatorul de 2900mAh este de folos doar pentru aproximativ 30 de ore, la o utilizare nu foarte intensivă, cu 4G/Wi-Fi active și notificări pentru Facebook, Gmail, Whatsup și Instagram. Există și modul Stamina care poate extinde la nevoie durata de viață a bateriei.
Ce i-aș reproșa acestui telefon? Faptul că butoanele de control au fost integrate în suprafața tactilă, eu le prefer fizice, în afara ecranului. Și că materialul capacului de pe spate nu a fost tratat oleofobic, astfel că amprentele și petele de grăsime vor fi extrem de vizibile pe suprafața lui.
Sony Xperia XZ are un preț de aproximativ 3000 de Lei, la o configurație cu 4GB memorie RAM și 32GB capacitate de stocare internă.
Felicitări pentru articol! Imi place si mie foarte mult telefonul insa vreau sa te rog sa imi spui si mie daca e ok sa fie achizitionat in detrimentul lui iphone 6s. Multumesc frumos!
as ramane pe iphone 6s 😀