ASUS VivoPC UN65U Review – Mic dar performant. Pentru office, studiu și divertisment multimedia

Există destule situații în care un sistem desktop este de preferat. Și nu neapărat unul extrem de performant, de gaming sau pentru grafică 3D, ci mai degrabă un model compact dar bun la majoritatea sarcinilor electronice, atât pentru scopuri profesionale cât și la divertisment multimedia. Mai exact, sunt utilizatori pentru care sistemele mini-pc se pot dovedi perfecte, unul dintre principalele avantajele ale acestora fiind forma compactă, care le face ușor de poziționat în spațiul util de lucru.

Astfel că pot fi așezate fără să deranjeze atât pe un birou, pe spatele unui monitor sau, de ce nu, lângă televizorul din living, în rol de HTPC – Home Theater PC. Desigur, dezavantajele acestora sunt datorate tot formei compacte – au componente de laptop, nu la fel de performante ca exemplarele care echipează sistemele desktop “normale”. Implicit performanțele lor generale sunt comparabile cu cele ale ultraportabilelor.

Iar acest ASUS VivoPC UN65U este unul dintre cele mai noi modele la ora actuală, echipat fiind cu procesor Intel de generația a 7-a. Și este un echipament care mi-a dovedit că are tot ceea ce trebuie din punct de vedere al performanțelor, stocării sau conecticii pentru a se face cu adevărat util la o paletă largă de aplicații, atât la serviciu cât și pentru acasă.

Specificațiile acestui micuț sistem ASUS VivoPC UN65U sunt următoarele

 • Procesor – dual-core Intel Core i7-7500U tactat la 2.7GHz, cu Hyperthreading și TurboBoost până la 3.5Ghz
 • Memorie RAM – 16GB
 • Placă grafică – Intel HD Graphics 620
 • Stocare – SSD Intel de 256GB + hard disk Hitachi de 1TB
 • Rețea – Wi-Fi AC, Ethernet Gigabit, Bluetooth
 • Conectică – 4x USB 3.0, 1x HDMI, 1x Display Port, 1x Ethernet, 1x SlotSD, 1x audio
 • Dimensiuni – 131 x 131 x 52 mm
 • Greutate – 700 de grame
 • Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți

Specificațiile complete sunt disponibile pe site-ul ASUS.

Din punct de vedere al aspectului exterior se remarcă în primul rând prin forma extrem de compactă, fiind chiar mai mic decât modelul ASUS VivoMini VM65N pe care l-am utilizat anul trecut.

Are o carcasă în întregime din plastic, finisată într-o culoare de nuanță închisă, cu un finisaj concetric. Design-ul lui ASUS VivoPC UN65U fiind mai degrabă unul cu linii simple, practic, cu o prezență discretă și care nu iese mai cu nimic în evidență.

ASUS VivoPC UN65U

Pe muchia frontală este prezent butonul de Pornire și două porturi USB 3.0.

ASUS VivoPC UN65U

Pe muchia stângă este prezent slotul pentru carduri SD.

ASUS VivoPC UN65U

Pe spate există portul HDMI, cel Ethernet, un Display Port și încă două porturi USB 3.0.

ASUS VivoPC UN65U

La interior se observă hard disk-ul de 2.5 inchi, cele două sloturi ale memoriei RAM dar și unitatea de stocare SSD tip M.2. Este de lăudat faptul că utilizatorul obișnuit are acces pentru schimbarea acestor componente.

ASUS VivoPC UN65U

La nevoie poate fi prins și pe spatele monitorului pentru că vine la pachet cu adaptorul VESA necesar.

ASUS VivoPC UN65U

Din punct de vedere al funcționării nu prea am ce-i reproșa – oferă performanțe comparative unui ultraportabil de top, componentele sale interne fiind de genul celor de pe echipamentele portabile. ASUS VivoPC UN65U s-a comportat impecabil pe toată perioada de utilizare, fără blocări sau alte neajunsuri.

Clar, configurația cu procesor Intel i7-7500U, 16GB memorie RAM (8GB ar fi de ajuns pentru majoritatea) și stocarea sistemului de operare pe SSD-ul Intel este de ajuns pentru o bună parte a utilizatorilor. Micuțul PC poate fi utilizat fără reținere la editare office, navigare și informare pe internet, comunicare prin e-mail și internet, în aplicații client pentru soluții financiar-contabile și de vânzări gen CRM sau ERP etc. Sau, de ce nu, pentru vizualizarea de materiale video la rezoluție full HD sau chiar 4K.

Astfel că se poate dovedi util atât într-un mediu casnic cât și într-o companie, unde o flotă cu câteva sute sau, de ce nu, mii de astfel de echipamente ar putea aduce și o economie substanțială la factura de energie. Plus că ocupă un spațiu extrem de mic, ba chiar poate fi poziționat și pe spatele monitorului, astfel că nu vor fi foarte dificil de amplasat.

Nu, nu este un echipament pe care să poată fi rulate jocuri de nouă generație cu o rezoluție complexă, nu este făcut pentru așa ceva. Este un echipament pentru office, studiu și divertisment multimedia. Punct.

Nu este de neglijat nici modulul Wi-Fi AC care permite conectarea la internet sau la serverele companiei prin conexiune wireless, fără a mai fi nevoie de un fir ethernet suplimentar. Normal, pentru arhitecturile de rețea care presupun conectarea prin fir de cupru, ASUS VivoPC permite și acest lucru, având conectorul RJ45 necesar.

Deși atât de compact, acesta are o soluție de stocare hibridă – cu un SSD de 256GB și un hard disk de 1TB. Normal, pe SSD trebuie instalat sistemul de operare și aplicații, pentru ca acestea să pornească cât mai rapid posibil, iar pe hard disk poate fi stocată colecția multimedia sau documentele digitale.

De asemenea, are tot ceea ce este necesar din punct de vedere al conectivității – nu mai puțin de patru porturi USB, slot pentru carduri SD, plus HDMI și DisplayPort pentru conectarea la două ecrane. După cum se observă, lipsește conectorul USB-C.

Benchmark-uri și informații hardware

L-am testat cu benchmark-ul de productivitate PcMark 8 de la Futuremark. Rezultatele în continuare.

Și un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme testate în recenta perioadă.

După cum se observă, performanțele de productivitate sunt comparabile cu cele ale unui sistem ultraportabil de top. 

Informațiile hardware, culese cu aplicația cpuz, în continuare.

Concluzii

Pro

 • Compact și ușor de amplasat (chiar și pe spatele unui monitor)
 • Fișă tehnică destul de performantă
 • Permite upgrade/ schimbarea memoriei RAM și a stocării
 • Conectică variată, are slotSD dar și modul Wi-Fi

Contra

 • Nu permite un upgrade complet, la fel ca sistemele desktop mari

Pe scurt, concluzia este că ASUS VivoMini UN65U este un sistem compact dar complet, mic dar performant, care își poate dovedi utilitatea atât în mediile casnice cât și în cadrul companiilor, pentru diverse sarcini electronice.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *