Lenovo Yoga Book Review – Portabil inedit cu sistem de operare Android

Tabletele cu sistem de operare Android și-au cam pierdut din popularitate, vânzările lor fiind într-o scădere accentuată în ultima perioadă. Principalul motiv? Sunt utile numai pentru sarcini de comunicare, relaxare și divertisment, nicidecum pentru activități productive sau creative. Așa că acum sunt preferate mai degrabă cele cu sistem de operare Windows, care oferă și programe de PC complete, utile pentru orice gen de activitate electronică.

Dar Lenovo se pare că nu și-a pierdut încrederea în acest gen de echipamente, ba chiar ne propune un model inedit, de tip portabil convertibil și cu o tastatură tactilă. Eu am avut la dispoziție modelul cu Android dar există pe piață un model asemănător, cu aceeași configurație, cu sistem de operare Windows.

Lenovo Yoga Book

Specificațiile convertibilului cu Lenovo Yoga Book cu sistem de operare Android sunt următoarele

  • Ecran –  10.1 inchi cu o rezoluție 1920×1200 pixeli
  • Procesor: quad-core Intel Atom X5 Z8550  tactat la 1.44 GHz
  • Chipset grafic: Intel HD Graphics 400
  • Memorie RAM: 4GB
  • Stocare internă: 64GB
  • Reţea: Wi-Fi AC, Bluetooth 4
  • Conectică: 1x microUSB, 1x microHDMI, ieşire audio pentru căşti
  • Dimensiuni: 256.6×170.8×9.6 mm
  • Greutate: 665 grame
  • Acumulator: 8500mAh
  • Sistem de operare: Android 6.0

Lenovo Yoga Book

Din punct de vedere constructiv nu prea am ce-i reproșa, fiind poate una dintre cele mai arătoase tablete la ora actuală, cu un look modern dar elegant și finisaje de cea mai bună calitate. Ba chiar are și acea balama cu zale, pe care am întâlnit-o și la ultraportabilul convertibil Lenovo Yoga 900, de altfel unul dintre cele mai frumoase la ora actuală.

Lenovo Yoga Book este un echipament subțire și ușor, chiar dacă are o construcție gen mini-laptop, astfel că poate fi manevrată și transportată extrem de facil. Mai mult, genul ăsta de construcție îi asigură o poziție stabilă pe orice suprafață, nu trebuie ținută neapărat cu o mână în timpul utilizării.

Lenovo Yoga Book

Acolo unde la orice portabil găsești o tastatură fizică, în cazul de față s-a optat pentru o suprafață tactilă pe care poate apărea la comandă o tastatură dar și un touchpad. După cum se observă, tastele sunt delimitate prin intermediul unui contur iluminat. La fel și suprafața touchpad-ului.

Lenovo Yoga Book

Iar suprafața tactilă poate fi utilizată numai cu stylus-ul care vine la pachet. Nu răspunde la atingerile mâinii. Trecerea dintre tastatură și suprafața tactilă se face prin apăsarea unui mic buton cu simbolul Stylus-ului pe el.

Lenovo Yoga Book

Pe muchia stângă este prezent un port microUSB pentru încărcare, un slot pentru carduri microSD și un port microHDMI.

Lenovo Yoga Book

Pe cea dreaptă sunt prezente butonul de Power, cele de ajustare ale volumului și conectorul pentru căști.

Ecranul de 10.1 inchi are o rezoluție de 1920×1200 pixeli și este capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă, contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Finisajul lucios îl va face mai greu lizibil în mediile puternic luminate sau în lumină naturală. 

Fișa tehnică îi permite acestei tablete Lenovo Yoga Book accesarea oricărei aplicații de Android, de orice gen. Astfel că se poate face utilă ca orice altă tabletă care funcționează cu acest sistem de operare – la navigare și informare pe internet, socializare, divertisment multimedia, vizualizare filme în format High Definition, comunicare, mesagerie scrisă, videochat-uri, lecturare în format electronic etc. Lenovo Yoga Book a dovedit un comportament impecabil pe toată perioada de utilizare, fără blocări sau lag-uri ale interfeței.

Iar rezultatele testelor de benchmark cu Antutu și 3D Mark IceStorm Unlimited sunt disponibile în continuare.

Rezultatele, comparate cu cele ale altor tablete și smartphone-uri, în continuare.

După cum se observă, performanțele sunt comparabile cu cele ale unor smartphone-uri de top din anul 2015.

Pentru că are un acumulator cu o capacitate de 8500mAh, Lenovo Yoga Boook are o autonomie foarte bună, dovedindu-se o adevărată armă anti-plictiseală în timpul drumurilor lungi. De exemplu, în condiții de avion (fără wifi, cu luminozitatea ecranului la 50% din valoarea maximă și cu sunetul redat prin căști la volum maxim) a fost capabilă de redarea de materiale video HD timp de aproape 11 ore.

Sistemul audio este capabil să redea un sound clar, destul de echilibrat, dar la o putere destul de redusă. Așa că recomand o pereche de căști pentru a vă bucura cu adevărat de sound track-ul unui film.

Lenovo Yoga Book

Lenovo Yoga Book are un design convertibil, care încearcă să ofere funcționalitatea unui laptop, o tastatură fizică fiind extrem de utilă pentru redactare chiar și la o tabletă cu Android. Numai că în cazul de față nu este o tastatură fizică, ci una tactilă cu tastatele delimitate prin intermediul unui contur luminat. Și pe care nu am putut redacta fără să mă uit la ele, ba din contră, a trebuit să fiu permanent cu ochii la tastatură. Ceea ce nu o face deloc confortabilă în utilizare.

Are și un sistem de vibrații care se activează automat la atingere, pentru a simula cumva atingerea unei taste fizice, dar tot nu este de ajuns. Nu m-am simțit deloc confortabil în utilizarea acestei tastaturi. Mai mult, dacă cum se atinge cu podul palmei vreuna din tastele de la baza ei, tastura devine inactivă, deci, inutilă. Așa că va trebui să te obișnuiești să redactezi la ea cu podurile palmelor în aer.

Așa că se poate dovedi utilă numai pentru redactarea textelor scurte, într-o aplicație de socializare, la mesagerie sau la comunicarea prin e-mail.

Lenovo Yoga Book

Dacă ideea unei tastaturi tactile nu m-a convins, utilizarea stylus-ului pe o hârtie pusă deasupra suprafeței tactile poate fi un lucru util pentru trecerea automată în format digital a schițelor sau notițelor. Formele, liniile și caracterele desenate pe hârtie cu pix-ul Lenovo apar imediat, exact și fără erori pe ecranul digital.

Așa că, mă gândesc că poate fi o facilitate utilă pentru cei care au plăcerea desenatului și a schițelor. Plus că în acest fel, când ai desenul și pe hârtie, ai un control mai eficient asupra lui. Normal, stylus-ul poate fi utilizat și direct pe suprafața tactilă, fără o foaie de hârtie.

Există două aplicații destul de simple, care pot dezlănțui creativitatea celor talentați – Note Saver și ArtRage. Note Saver poate fi utilizat la desenarea pe hârtie iar rezultatele digitale pot fi salvate în format PDF. ArtRage oferă o gamă variată de culori și instrumente de desenat, cu ajutorul cărora cei talentați pot face chiar și opere de artă în format digital.

La interfață mi-a plăcut faptul că poți vedea mai multe ferestre active în același timp, ba chiar și una mai mică peste o alta mai mare activă. În rest, același binecunoscut sistem de operare Android.

Lenovo Yoga Book

Concluzii

Pro

  • Construcție de calitate
  • Subțire și ușoară, facil de transportat și de manevrat
  • Ecran bun
  • Autonomie bună
  • Fișă tehnică destul de performantă
  • Permite digitalizarea în timp real a notițelor sau schițelor

Contra

  • Tastatura tactilă nu este tocmai confortabilă în utilizare
  • Are un preț destul de piperat

Lenovo Yoga Book este un produs atipic, cu funcții care se pot dovedi utile unui anumit gen de utilizator. Și mă refer în special la oportunitățile oferite de suprafața tactilă și de stylus, plus de cele care permit trecerea imediată în format digital a schițelor sau notițelor de mână. Personal mi se pare mai viabilă o soluție de acest gen pe o platformă software Windows, care oferă mai multe oportunități de prelucrare a schițelor și materialelor grafice desenate.

Lenovo Yoga Book cu sistem de operare Android are un preț de aproximativ 2500 de Lei la ora actuală.

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *