ASUS Pro B9440 – Ultraportabil de business. Performant, cu un design modern și atrăgător

ASUS este unul dintre cei mai dinamici producători de laptopuri la ora actuală și, după cum ne-a dovedit la CES 2017, face o figură frumoasă și la capitolul smartphone-uri. Dar despre telefoanele acestei companii vom vorbi cu o altă ocazie, cât de curând.

În Las Vegas taiwanezii au prezent și noile generații de ultraportabile, majoritatea cu un ecran cu rame subțiri, care face posibilă integrarea unei diagonale mai mari într-o formă mai compactă. De exemplu, un ecran de 14 inchi încape acum în corpul unui laptop care avea unul cu o diagonală de 13 inchi. Practic, noile generații de ultraportabile au un ecran mai mare și dimensiuni la fel de compacte, ceea ce nu poate fi decât un lucru util.

Iar modelul care mi-a atras cel mai tare atenția la acest început de an și despre care cred că va face o figură frumoasă în piața de profil, este acest ASUS Pro B9440. Și pe care, iată, am avut ocazia să-l utilizez la numai două săptămâni de la anunțul oficial. 

Iar pe parcursul perioadei de utilizare ASUS Pro B9440 mi-a dovedit că este un adevărat ultraportabil de business, cu un design de excepție și o fișă tehnică performantă, construit pentru a se face util și plăcut  chiar și utilizatorilor pretențioși, celor din top managementul companiilor.

ASUS Pro B9440

ASUS Pro B9440 arată foarte bine!

Din punct de vedere al design-ului exterior, aș spune că prin acest model ASUS și-a depășit propriile tipare, aspectul său fiind unic, modern, cum nu am mai văzut până acum la acest producător. Parcă ar fi un ultraportabil gândit de japonezi sau de nemți, nu de către exuberanții designeri taiwanezi, cu aplecare mai degrabă spre tot ce este lucios și cu bling-bling. 

Are o construcție cu linii drepte și muchii tăiate, cu o formă geometrică, riguroasă și un look practic dar totuși atrăgător, care poate fi pe gustul oricărui utilizator. Un design aparent simplu dar totuși elegant, deosebit, chiar dacă nu integrează elemente estetice stridente sau lucioase, astfel că poate fi utilizat chiar și de către șefii cei mai șefi ai unei companii. Are un look care dă bine atât pe birourile acestora cât și la o întâlnire strategică de business, într-un cadru somptuos.

ASUS Pro B9440

Iar la poziționarea sa pe un birou, acesta se sprijină pe muchia inferioară a ecranului, balamaua ridicând și corpul cu tastură la un unghi de 7 grade – pentru o utilizare mai confortabilă dar și pentru o răcire mai eficientă. Ba chiar am constatat că spațiul creat în acest fel are rol bine determinat și pentru amplificarea sound-ului redat de sistemul audio încorporat.

ASUS Pro B9440

Carcasa este realizată dintr-un aliaj de magneziu, un material rezistent, așa că ASUS Pro B9440 este un ultraportabil făcut pentru o utilizare intensă. Din câte am înțeles portabilul este certificat conform standardelor MIL-STD 810G, adică ar cam rezista cu succes la șocuri accidentale minore sau la utilizarea în condiții diverse de temperatură și umiditate. Mai mult, producătorul susține că tastatura este rezistentă la scurgerile accidentale de lichid, ceea ce este un plus din punctul meu de vedere.

De asemenea, am remarcat cu plăcere că toată suprafața carcasei a fost tratată oleofobic, așa că amprentele sau petele de grăsime nu sunt mai deloc vizibile pe ea. Un aspect deloc de neglijat pentru utilizatorii de business.

De remarcat și ramele extrem de subțiri din jurul ecranului (de numai 5.4mm), care îl fac un portabil extrem de compact, forma sa fiind aproximativă modelelor anterioare cu ecran de 13 inchi. De altfel are o grosime de numai 15mm și o greutate de 1.04Kg, astfel că poate fi manevrat și transportat extrem de facil. 

ASUS Pro B9440

Există o singură problemă cu aceste margini subțiri din jurul ecranului – la acest ultraportabil s-a renunțat total la camera web, deși cred că ar fi fost loc pentru un astfel de accesoriu, la baza lui de exemplu. Putem spune că ASUS a dat dovadă de curaj, fiind primul laptop fără un astfel accesoriu pe care îl întâlnesc în ultimii 10 ani. Pentru anumiți utilizatori poate fi o lipsă majoră dar pentru alții, mai paranoici și care nu vor să fie urmăriți de hackeri sau de către persoane rău-voitoare, poate fi un atuu. Nu aveți și voi amici sau prieteni care lipesc scotch sau bandă izolatoare pe camerele web? Eu am întâlnit destui…

Din punct de vedere al conecticii, se pare că ASUS este o companie adeptă a noului val conecto-minimalist, cu doar două porturi USB-C amplasate pe muchiile laterale ale ecranului. Deși pentru un laptop de business m-aș fi așteptat la mai multe porturi conectoare, accesoriile externe pot fi atașate numai prin intermediul unui accesoriu extern care va fi inclus în pachet.

ASUS Pro B9440

În partea stângă se observă unul dintre porturile USB-C și conectorul audio de 3.5mm

ASUS Pro B9440

Iar în partea dreaptă există cel de-al doilea conector USB-C. Cred că se putea integra cumva și un slot pentru carduri SD. Dar există adaptoare speciale pentru acest gen de accesorii, ba chiar și pentru conectarea prin USB-C la ecrane mai mari.

ASUS Pro B9440

Evacuarea aerului cald se realizează prin intermediul unor grile poziționate pe muchia superioară a corpului cu tastatură, la baza ecranului mai exact. Adică într-o zonă în care nu are cum se deranjeze din punct de vedere termic sensibilele palme sau degețețe ale corporatistului. 😀

ASUS Pro B9440

ASUS Pro B9440 – Despre ecran, tastatură, touchpad și sistem audio

Ecranul este capabil să afișeze caractere text și imagini clare, cu o paletă coloristică intensă, un contrast foarte bun și unghiuri foarte bune de vizualizare. Este confortabil pentru ochi la o utilizare îndelungată și are finisare mată, astfel că va putea fi utilizat fără reținere chiar și în lumină naturală.

ASUS Pro B9440

Tastatura este un accesoriu confortabil în utilizare și are iluminare de fundal în mai multe trepte, astfel că permite redactarea chiar și pe întuneric. 

Touchpad-ul a răspuns exact și rapid la comenzile tactile, așa că nu a fost nevoie să apelez la serviciile unui mouse. Are și funcții de recunoaștere a gesturilor cu unul sau două degete (pentru zoom, derulare, rotire, selectare etc). Mă rog, pentru cine folosește genul ăsta de interacțiune cu aplicațiile.

ASUS Pro B9440

Sistemul audio integrat este capabil să redea un sound clar și destul de echilibrat, chiar ok pentru vizualizarea unor materiale video pe internet. Nu este făcut pentru audiții muzicale.Pentru acest gen de activitate recreativă va trebui să apelați la un sistem audio extern, conectat prin bluetooth sau prin intermediul conectorului audio de 3.5mm.

ASUS Pro B9440

ASUS Pro B9440 – Funcționare și experiența de utilizare

Fișa tehnică a ultraportabilului ASUS Pro B9440 sună în felul următor

  • Ecran – IPS de 14 inchi cu o rezoluție de 1920×1080 pixeli, finisare mată
  • Procesor – dual-core Intel Core i7-7500U tactat la 2.7Ghz, cu HyperThreading și Turbo Boost până la 3.5GHz
  • Placă grafică – Intel HD 620
  • Memorie RAM – 16GB
  • Stocare – SSD Toshiba cu o capacitate de 512GB
  • Rețea – Wi-Fi AC Intel 8260, Bluetooth
  • Conectică – 2x USB-C, 1x audio
  • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
  • Dimensiuni – Grosime maximă de 14.85mm
  • Greutate – 1.04Kg
  • Altele – tastatură cu iluminare de fundal, senzor de amprentă

ASUS Pro B9440 are o fișă tehnică performantă, bazată pe un procesor de nouă generație Intel Kaby Lake, pe nu mai puțin de 16GB memorie RAM și pe o soluție de stocare SSD de la Toshiba cu o generoasă capacitate de 512GB.

Practic dispune de o configurație care se poate dovedi utilă în orice sarcină de business – navigare și comunicare prin internet și e-mail, activități tipice de office chiar și în fișiere complexe, accesarea resurselor financiare și de administrare ale companiei prin clienți ERP și CRM, pentru programare sau, de ce nu, pentru prelucrare foto la un nivel profesional. Nu este un ultraportabil pentru randare 3D sau prelucrare video la nivel profesional, nici pentru gaming, de altfel nici nu a fost construit pentru acest gen de utilizatori.

La fel de bine, corporatistul dar și “șefu’ ăla mare”, boss-ul, se poate relaxa prin intermediul unor filme la rezoluție full HD sau, de ce nu, chiar 4K.  ASUS Pro B9440 fiind un echipament care poate face cu succes oricărei sarcini de business dar și celor multimedia, de oriunde s-ar afla utilizatorul sau utilizatoarea lui.

Stocare se face pe un SSD Toshiba cu performanțe superioare atât la citire cât și la scriere. Astfel că garantează un comportament superior atât la pornirea sistemului de operare și a aplicațiilor, cât și la transferul informațiilor în format digital. De asemenea, capacitatea de stocare de 512GB este cu adevărat generoasă.

Conectarea la resursele rețelei sau la internet se face prin intermediul modulului Wi-Fi AC și la viteze care garantează o experiență completă. Parcă aș fi vrut să văd și un modul 4G, util pentru accesarea resurselor companiei de oriunde s-ar afla utilizatorul, fără a fi nevoit să se conecteze la Wi-Fi-uri nesigure din punct de vedere al securității.

Pentru securizarea accesului, ASUS Pro B9440 are și un senzor de amprentă. Înregistrarea amprentei se face în câțiva pași intuitivi și am constatat că recunoașterea ei se realizează repede și fără erori.

La nivel de conectică lucrurile pot fi îmbunătățite prin intermediul soluțiilor externe. Cum ar fi acest ASUS SimPro Dock care are VGA, două porturi DisplayPort, 1x HDMI, 4x USB-A (2x USB3.0 + 2x USB 2.0), 1x USB-C, 1x RJ45 pentru rețea și un slot pentru carduri SD.

ASUS Pro B9440 iese în evidență și la capitolul autonomie, unde acumulatorul intern de 48Whrs este capabil de aproape 7 ore și 30 de minute de lucru cu wi-fi activ și luminozitatea ecranului la 50% din capacitatea maximă, la activități în regim office, navigare pe internet, comunicare prin e-mail.

Producătorul promite chiar 10 ore de funcționare fără alimentare de la priză dar mă îndoiesc că poate fi atinsă o astfel de autonomie cu modulul Wi-Fi activ. În orice caz, dacă este lăsat să intre în hibernare atunci când nu este utilizat, nu mă îndoiesc că este unul dintre acele portabile care se pot dovedi utile pentru întreaga zi.

Singurul inconvenient ar fi ventilatoarele sistemului de răcire, a căror prezență este simțită la nivel auditiv în momentele în care portabilul este utilizat mai intens. De remarcat totuși că suprafețele de contact ale palmelor nu se încălzesc mai deloc chiar și în acele momente.

Benchmark-uri de productivitate și informații hardware

L-am testat numai cu benchmark-ul de productivitate PcMark 8 de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

În continuare, un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme testate recent.

Și un alt comparativ cu rezultatele obținute de sisteme cu Intel Kaby Lake.

După cum se observă, testele dovedesc faptul că ASUS Pro B9440 este cea mai performantă punere în scenă la nivel de productivitate de până acum.

Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, în continuare

ASUS Pro B9440

Concluzii

Pro

  • Design de excepție, construcție de calitate
  • Este ușor și compact, facil de transportat
  • Portabil echipament rezistent, construit pentru o utilizare intensă
  • Fișă tehnică performantă
  • Soluție de stocare rapidă și generoasă
  • Are senzor de amprentă, util pentru securizare
  • Are tastură cu iluminare de fundal și rezistentă la scurgerile accidentale de lichid
  • Autonomie de aproximativ 7 ore și 30 de minute

Contra

  • Nu are cameră web
  • Conectica, prea puține porturi pentru utilizatorul profesional
  • Ventilatoarele sistemului de răcire se fac simțite când ultraportabilul este solicitat mai intens

Pentru mine a fost o adevărată plăcere să lucrez pe acest ultraportabil. Și nu mă îndoiesc că se va dovedi și pe gustul altora, pentru că ASUS Pro B9440 este un adevărat ultraportabil de business de nouă generație, cu un design modern și atrăgător, o fișă tehnică performantă și o autonomie foarte bună, având cam toate atuurile pentru a se dovedi util în orice companie, chiar și printre utilizatorii exigenți.

Prețuri ASUS Pro B9440 în România

La noi vor fi disponibile trei configurații

  • Intel Core i5, 8GB memorie RAM, stocare pe SSD de 512GB la 5500 Lei
  • Intel Core i7, 8GB memorie RAM, stocare pe SSD de 512GB la 6200 Lei
  • Intel Core i7, 16GB memorie RAM, stocare pe SSD de 512GB la 6500 Lei

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *