ASUS Zenbook UX430UQ Review – Ultraportabil ușor și performant, cu placă grafică suplimentară

ASUS pornește în forță în acest an, cu o mulțime de echipamente pe care le pune în vizorul cumpărătorilor, din orice categorie socio-profesională. V-am arătat deja până acum noul ultraportabil de business ASUS Pro B9440 dar și mini-sistemul PC ASUS VivoPC UN65U, ambele echipate cu noua generație de procesoare Intel Kaby Lake. Cu siguranță că vor urma cât de curând și alte echipamente interesante, printre care și noile lor echipamente de gaming, portabile sau desktop.

Acum a venit rândul să detaliez câteva impresii despre ultraportabilul ASUS Zenbook UX430UQ care ne propune și o placă grafică suplimentară Nvidia, totul într-un corp la fel de compact și de ușor, facil de transportat.

ASUS Zenbook UX430UQ

Cum arată ASUS Zenbook UX430UQ? Design și construcție.

Din punct de vedere al calității constructive este un portabil căruia nu prea ai ce-i reproșa – carcasă metalică în întregime, finisaje fără cusur, robustă, făcută pentru o utilizare intensă.

La o primă vedere ai putea spune că pe capacul ecranului este un material plastic. Total greșit, capacul fiind metalic dar acoperit cu un strat lucios. Sincer să fiu, aș fi preferat ca acesta să fie tot metalic, pentru că suprafața luciosă este extrem de prietenoasă cu urmele de grăsime și cu amprentele, astfel că va trebui să ai tot timpul grijă să-l cureți. Dacă îți pasă de aspectul său exterior. De ce să nu o recunosc, acest look glamour are cu siguranță adepți într-o anumită categorie de utilizatori.

ASUS Zenbook UX430UQ

ASUS Zenbook UX430UQ are un design practic dar rafinat, aparent minimalist dar atrăgător, care poate fi pe gustul unui public variat. Și în special celor care nu sunt adepții unui look prea serios sau insipid și care preferă portabilele cu personalitate. 

ASUS Zenbook UX430UQ

De remarcat și ramele destul de subțiri ale ecranului, care fac în acest fel posibilă integrarea unei diagonale de 14 inchi în corpul unui laptop de 13 inchi. Totuși, ramele sunt ușor mai groase decât cele ale frumosului ultraportabil de business ASUS Pro B9440, așa că a fost destul loc și pentru integrarea unei camere web. Clar este că acest face parte din noul val de ultraportabile cu ecran de 14 inchi și o formă mai compactă decât ale celor de acum câțiva ani, care aveau diagonale mai mici.

De altfel, chiar dacă ultraportabilul are și o placă grafică suplimentară, dimensiunile exterioare și greutatea au valori care îl recomandă pentru utilizarea fără reținere și în condiții de portabilitate. Deci se poate integra și o placă grafică suplimentară într-un portabil subțire și compact. Iar acest ASUS Zenbook UX430 este o dovadă palpabilă.

ASUS Zenbook UX430UQ

Pe muchia stângă au fost înghesuite conectorul de alimentare, un port USB 3.0, unul microHDMI, cel audio și încă unul USB-C. Practic, dacă veți dori să atașați câte un accesoriu extern în toate aceste porturi, cred că o veți destul de greu.

ASUS Zenbook UX430UQ

Pe muchia dreaptă sunt prezente un port USB 2.0 și slotul pentru carduri.

ASUS Zenbook UX430UQ

Despre ecran, tastatură, touchpad și sistem audio

Ecranul este cu siguranță unul dintre atuurile principale ale acestui sistem ultraportabil. Pentru că este capabil să afișeze caractere text și imagini clare, cu o paletă coloristică vibrantă și unghiuri foarte bune de vizualizare. Practic, este un ecran foarte bun atât pentru aplicații office sau financiare, cât și pentru vizualizarea unor filme, a fotografiilor sau în partidele de gaming. De menționat că acest ecran este capabil să afișeze 100% din paleta de culori sRGB, 74% din cea Adobe RGB și 72% din cea NTSC. 

ASUS Zenbook UX430UQ

Tastatura este un excelent instrument pentru redactarea confortabilă, cu taste spațiate eficient, pe care vă puteți desfășura în voie. Nu uit de iluminarea de fundal a tastaturii, o caracteristică care nu ar trebui să lipsească pe niciun portabil (din punctul meu de vedere).

Touchpad-ul răspunde ok comenzilor tactile, nu mă pot plânge de funcționarea lui, implicit nu am folosit un mouse. De menționat că acest touchpad permite utilizarea gesturilor pentru controlul anumitor aplicații, la comenzi de zoom, derulare sau chiar apelarea asistentului Cortana.

După cum se observă, în suprafața tactilă a fost încorporat și senzorul de amprente. Care funcționează corespunzător, recunoaște imediat și fără erori amprenta înregistrată. 

Sistemul audio Harman Kardon încorporat este unul destul de gălăgios, dar capabil să redea numai sunetele medii și pe cele înalte, cu inflexiuni metalice. Este ok pentru vizualizarea videoclipurilor pe internet sau pentru asigurarea unui fond muzical în surdină, dacă nu vă place să fie liniște totală când munciți.

ASUS Zenbook UX430UQ

ASUS Zenbook UX430UQ – Funcționare și utilizare

Fișa tehnică a acestui ultraportabil ASUS Zenbook UX430UQ este următoarea

 • Ecran – IPS de 14 inchi cu o rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată, luminozitate 300cd/mp
 • Procesor – dual-core Intel Core i7-7500U tactat la 2.7GHz, cu HyperThreading și TurboBoost până la 2.9GHz
 • Sistem grafic – Intel HD 620 + Nvidia GeForce 940MX
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare – SSD SanDisk de 512GB
 • Rețea – WiFi AC 8260, Buetooth
 • Conectică – 1x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x USB-C, 1x microHDMI, 1x audio, 1x slot SD
 • Dimensiuni – 324 x 225 x 15.9mm
 • Greutate – 1.25Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți
 • Altele – cameră web, tastatură cu iluminare de fundal, senzor de amprente

După cum se observă, ASUS Zenbook UX430UQ are o fișă standard pentru ultraportabilele de top, cu o formă compactă – procesor dual-core Intel Core i7-7500U, 16GB memorie RAM, stocare pe SSD, la care se adaugă o placă grafică suplimentară Nvidia GeForce 940MX. Așa că promite un comportament de nivelul oricărui alt ultraportabil cu aceeași fișă tehnică, plus accesarea la un nivel minimal al unor aplicații de grafică sau gaming.

Este un ultraportabil cu ajutorul căruia mi-am desfășurat eficient și rapid toate sarcinile mele obișnuite, fie că au fost în interes de serviciu sau pentru blogging (cu editare foto și video la nivel minimal). Așa că nu mă îndoiesc că se va dovedi de folos oricărui utilizator de business sau non-business și care trebuie să lucreze/studieze/se distreze de oriunde s-ar afla.

Mai ales că este susținut și de o autonomie eficientă, care permite utilizare ultraportabilului pentru întreaga zi, dacă este lăsat să intre în hibernare în momentele de repaus. De exemplu, cu luminozitatea ecranului la 30% din valoarea maximă, wi-fi activ și utilizat la redactare pe blog, plus editare foto la nivel minimal, eventual și ceva reprize de video pe youtube, acumulatorul din dotare este capabil de aproape 9 ore de funcționare.

La vizualizarea unor emisiuni live pe internet, autonomia a fost de aproximativ 7 ore și 30 de minute. Iar la vizualizarea pe youtube în full screen și sunet la maxim, autonomia scade spre 6 ore și 30 de minute. Ceea ce nu este rău deloc.

Deși nu este un laptop de gaming, ajutorul meu de nădejde a vrut să vadă cum funcționează pe el jocul Tom Clancy Rainbow Six Siege.

După cum se observă, la setări minimale și rezoluție 1280×720 pixeli jocul rulează destul de ok. Nu este un adevărat performer la acest gen de activități dar poate fi de folos pentru scurte reprize de relaxare în mai toate titlurile de nouă generație.

Normal, într-un corp atât de compact nu putea fi integrat și un sistem de răcire voluminos. Astfel că laptopul se încinge destul de tare în timpul partidelor de gaming, chiar și în zonele de contact cu palmele utilizatorului. Tot în aceste momente își fac simțită prezența la nivel auditiv ventilatoarele sistemului de răcire.

Chiar dacă placa grafică suplimentară Nvidia GeForce 940MX nu poate oferi suport pentru jocurile cu o grafică complexă, pentru aplicații de randare 3D sau montaj video la nivel profesional, cu siguranță că oferă performanțe mai bune decât cele ale plăcii Intel integrate. Și care se poate dovedi de folos în special la editarea video la un nivel minimal sau chiar mediu.

Soluția de stocare aleasă în acest caz este una SSD de la SanDisk, cu o capacitate de 512GB. Nu neapărat una dintre cele mai performante, dar cu o capacitate de stocare generoasă. În orice caz, este capabilă să asigure un comportament adecvat, rapid adică, atât la pornirea sistemului de operare cât și a aplicațiilor.

Chiar dacă nu are conector RJ45 de rețea, modulul Wi-Fi tip AC își face cu succes treaba atât într-o rețea wireless internă cât și la descărcarea fișierelor din internet.

ASUS Zenbook UX430UQ – Benchmark-uri și informații hardware

Pentru că are și o placă grafică supliementară, l-am testat de curiozitate și cu aplicația 3DMark de la Futuremark. Rezultatele, în continuare.

Și un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme.

După cum se observă, la nivel grafic nu se compară cu laptopurile mai puternice, de gaming, care au plăci grafice mai serioase și de nouă generație.

Urmează rezultatele testelor de productivitate cu PcMark8.

Și graficul comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme, mai jos.

Și un grafic comparativ cu alte sisteme ultraportabile de nouă generație.

După cum se observă, placa grafică Nvidia GeForce 940MX își aduce contribuția în special la testele de creativitate. În rest, performanțele sunt asemănătoare ultraportabilului de business ASUS Pro B9440, adică cele mai bune la ora actuală.

Informațiile hardware, în continuare.

ASUS Zenbook UX430UQ CPUZ

ASUS Zenbook UX430UQ

ASUS Zenbook UX430 – Concluzii

Pro

 • Fișă tehnică performantă, are și placă grafică suplimentară
 • Autonomie foarte bună
 • Ecranul afișează imagini de calitate
 • Este compact și ușor, facil de transportat, are o construcție de calitate
 • Stă destul de bine la capitolul conectică
 • Are senzor de amprentă pentru securizare

Contra

 • Pe suprafața lucioasă a carcasei rămân vizibile amprentele
 • Se incinge destul de tare când este solicitat mai intens la nivel hardware
 • Conectorii din partea stângă sunt prea înghesuiți

ASUS a reușit la acest ultraportabil ASUS Zenbook UX430UQ ceea ce vezi mai rar la alți producători – integrarea unei plăci grafice suplimentare într-o formă la fel de compactă și de ușoară, facil de transportat. Ceea ce este cu siguranță un lucru demn de lăudat. Așteptam de ceva timp și genul ăsta de sisteme ultraportabile, să sperăm că și alți producători le vor urma exemplul.

Iar acest ASUS Zenbook UX430UQ este un echipament demn de luat în seamă de către toți cei care au nevoie de un ultraportabil ușor și subțire dar performant și cu o autonomie de lucru pentru întreaga zi, atât pentru scopuri profesionale cât și pentru cele de informare, studiu sau chiar divertisment multimedia.

Va fi pe piață din această primăvară și la noi în România, cu următoarele prețuri

 • ASUS Zenbook UX430UA (fără placă grafică Nvidia) – 4700Lei~6300Lei, în funcție de configurație (procesor, RAM, stocare)
 • ASUS Zenbook UX430UQ (cu placă grafică Nvidia) – 4900Lei~6600Lei, în funcție de configurație (procesor, RAM, stocare)

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “ASUS Zenbook UX430UQ Review – Ultraportabil ușor și performant, cu placă grafică suplimentară

 • May 5, 2017 at 11:06 pm
  Permalink

  Do you know what is the model of the Motherboard?

  Do you whether it supports NMVe PCIe 3.0 speeds? (SSDs)

  Reply
  • May 5, 2017 at 11:23 pm
   Permalink

   no, sorry…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *