Nikon nu va mai lansa seria de compacte premium Nikon DL. Decizia a fost luată din rațiuni financiare.

Seria de compacte Nikon DL a fost anunțată oficial în luna februarie a anului trecut, urmând să fie disponibilă comercial din luna iunie (2016).

Eram super încântat la momentul acelui anunț, considerând că Nikon vine cu o concurență serioasă pentru compacte de la Panasonic sau Sony. Ba chiar îmi închipuiam că vor continua cu succes tradiția compactelor din seria P7XX, dedicate în special fotografilor entuziaști sau chiar profesioniștilor. 

“We sincerely apologize to all those affected by this decision, especially those customers who waited so long for the cameras to be released, retailers and others whose business will be affected, for the inconvenience this decision may cause.”

Dar iată că nici până în ziua de astăzi nu au fost disponibile comercial, ceea ce este oarecum ciudat pentru o companie de talia Nikon. Mai mult, japonezii au dat un comunicat oficial prin care anunță că această serie de camere foto premium NU VA MAI FI LANSATĂ! ADIO!

Motivele? Sunt și de ordin tehnic. Dar mai mult au primat rațiunile de ordin economic, din câte înțeleg.

În primul rând că această serie Nikon DL a avut probleme la nivel electronic, care se pare că nu au fost rezolvate de inginerii japonezi. Se știa de aceste probleme încă de anul trecut.

“it has been decided that sales of the DL series will be canceled due to concerns regarding their profitability considering the increase in development costs, and the drop in the number of expected sales due to the slow-down of the market.”

După cum am spus, mai importante au fost rațiunile de ordin financiar – Nikon DL nu ar fi fost o serie profitabilă pentru compania japoneză. S-au făcut cu siguranță studii de piață care au estimat vânzări slabe, astfel că nu ar fi fost acoperite nici măcar costurile de producție. Ba, mai mult, ar fi cauzat pierderi masive.

Ceea ce nu era prea greu de intuit, pentru că piața de camere foto compacte este în cădere liberă de vreo 2 ani. Normal, principalul vinovat pentru acest lucru este smartphone-ul, un device care devine tot mai performant pe zi ce trece, chiar și la capitolul foto-video.

Dar de câte ori am spus că Nikon (sau Canon) ar face furori cu niște camera-phone-uri adevărate?  Nu am văzut niciun smartphone Nikon sau Canon, deci înțeleg că vor să piardă lupta pe piața foto de consum. Ca să nu mai spun că ambele companii, granzii industriei foto, nu au lansat nicio cameră mirrorless cu adevărat interesantă și capabilă. Nu i-a interesat nici această piață. Se pare că au pierdut deja pe două fronturi… Să mai amintesc și de piața camerelor video de acțiune?

Din câte se observă, Nikon și Canon au succes numai pe segmentul de piață al camerelor DSLR, pe celelalte segmente rezultatele comerciale fiind dezastruoase. Sper că doar momentan, sper că vor face ceea ce trebuie. 

Mai mult, Nikon trece momentan și printr-o restructurare drastică, anunțând tot astăzi că va disponibiliza peste 1000 de angajați. Clar este că a fost un an fiscal dezastruos pentru Nikon.

Este tare greu pentru producătorii de camere foto la ora actuală. Dar ar trebui să facă ceva, să revoluționeze din nou, așa cum o făceau în vremurile lor bune. Și ar trebui să ia în considerare piața de smartphone-uri. Dacă nu… 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *