Acer Aspire V17 Nitro Review – Laptop performant cu ecran generos, pentru multimedia, gaming și multe altele

Taiwanezii de la Acer au integrat noua generație de procesoare Intel Kaby Lake și pe cunoscuta serie de laptopuri multimedia Acer Aspire V Nitro. Sper că aceste noi modele vor ajunge destul de curând și la noi în țară (vă anunț când va fi cazul). Normal, pe lângă aceste procesoare Intel Kaby Lake, actuala serie Acer Aspire V Nitro a fost dotată și cu plăci grafice de nouă generație de la Nvidia.

Cum este și cazul acestui Acer Aspire V17 Nitro Black Edition cu ecran de 17.3 inchi pe care l-am avut la dispoziție, dotat cu un procesor quad-core Intel Core i7-7700HQ și o placă grafică Nvidia GTX 1060, care îi conferă un comportament adecvat într-o paletă largă de activități electronice, de ordin profesional, divertisment sau pentru rularea jocurilor cu o grafică complexă.

Nu are look-ul agresiv al unui laptop de gaming, nu este la fel de colorat, nu strigă neapărat pentru atenție prin simpla sa prezență pe un birou. Se adresează unui public mai conservator, mai rezervat, dar la fel de pretențios cu funcționarea ireproșabilă și comportamentul adecvat în orice aplicație, fie că este pentru studiu, serviciu sau pentru divertismentul personal în cel mai nou joc apărut pe piață.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Cum arată Acer Aspire V17 Nitro. Design și construcție.

Schimbările la nivel estetic nu sunt fundamentale, Acer Nitro 2017 fiind prea puțin diferit de modelele anterioare. Practic, din punct de vedere al aspectului exterior arată aproximativ la fel ca generațiile pe care am avut ocazia să le utilizez în anii trecuți – cum ar fi Acer Aspire V15 Nitro și Acer Aspire V15 Nitro 2015.

Este categoric un laptop cu un look modern, nici prea sobru, nici prea relaxat, construit pentru a fi pe placul unor categorii diverse de utilizatori, de toate vârstele. 

Capacul ecranului a fost acoperit cu un plastic rigid cu finisaj liniar, zona de sprijin a palmelor și cea din jurul tastaturii este metalică iar pe suprafața de contact cu biroul s-a optat pentru un plastic ușor cauciucat. De asemenea, rama din jurul ecranului a fost acoperită cu un plastic negru ușor cauciucat.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Se distinge zona de legătură dintre corp și ecran, cromată, precum și grilele de evacuare ale aerului, cromate la rândul lor. De altfel, aceste elemente cromatice au fost prezente și pe generațiile anterioare Nitro, cu mici și subtile schimbări pentru modelul de față.

Construcția lui Acer Aspire V17 Nitro este un mix de elemente, culori și materiale care dau bine împreună, laptopul având un look potrivit pentru orice gen de activitate sau împrejurare. Fără doar și poate este un echipament cu o construcție de calitate și finisaje fără cusur, căruia nu prea ai ce să-i reproșezi din acest punct de vedere.

Nu este un laptop tocmai ușurel sau subțire, ci mai degrabă un sistem tip desktop replacement. Are totuși un un ecran generos de 17 inchi și o fișă tehnică performantă cu o placă grafică Nvidia GTX 1060, utilă la o paletă largă de activități digitale, de orice gen. O așa configurație nu prea își găsește loc în carcasa compactă a unui ultraportabil.

În orice caz, valorile dimensiunilor sale exterioare sunt sub cele ale laptopurilor de gaming, așa că dacă aveți un rucsac potrivit îl puteți lua cu voi pe unde aveți treabă. Iar dacă deplasările implică și o mașină (personală sau de serviciu), ecuația transportului este oarecum rezolvată.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Pe muchia stângă sunt prezente două porturi USB 2.0, conectorii audio și slotul pentru carduri SD.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Pe cea dreaptă au fost poziționate portul USB-C, încadrat de cele două USB 3.0, portul HDMI, cel Ethernet și conectorul pentru alimentare.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Sub ecran se distinge controller-ul Tobii de monitorizare a mișcării ochilor. Două liniuțe verticale și un cerculeț, luminate în culoarea roșie, indică când este activ. De menționat că activarea tehnologiei Tobii se face din aplicația dedicată.

După cum se observă, acest laptop nu are unitate optică. Nu mai este un accesoriu must-have în aceste timpuri dar am ținut să menționez acest lucru, în caz că sunt utilizatori care au nevoie și de așa ceva. Bănuiesc că s-a renunțat la unitatea optică pentru a integra un acumulator cu o capacitate mai mare, implicit o autonomie superioară.

Din păcate accesul la principalele componente nu este atât de facil pe cât aș fi vrut. Trebuiesc desfăcute destul de multe șurubele iar operațiunea trebuie executată cu atenție, pentru a nu rupe din greșeală elementele de prindere ale carcasei.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition – Despre ecran, tastatură, touchpad, senzor de amprente și sistem audio

Ecranul IPS de 17 inchi cu rezoluție 4K este unul dintre atuurile forte ale acestui laptop. Este capabil să afișeze caractere text clare, imagini de calitate, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Este potrivit oricărei activități electronice și în special la prelucrarea fotografiilor sau videoclipurilor, precum și la vizualizarea filmelor sau în timpul partidelor de gaming.

De remarcat că rezoluția 4K nu mai este un impediment pentru o vizualizare confortabilă printre cei cu probleme de vedere. Windows-ul 10 este capabil acum să scaleze caracterele text la dimensiuni confortabile pentru ochi cam în orice aplicație. De exemplu, eu lucrez destul de mult cu aplicația command prompt, iar acum vreun an aveam mari probleme de vizualizare în aceasta. Caracterele text era foarte mici, atunci. Acum nu mai este cazul, pot fi vizualizate fără probleme la o scalare de 225% de exemplu.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Tastatura s-a dovedit un accesoriu confortabil, potrivit pentru redactarea rapidă. Tastele au o cursă plăcută și iluminare de fundal, astfel că pot fi utilizare fără reținere chiar și pe întuneric. De asemenea, tastatura are bloc numeric, astfel că se poate dovedi utilă chiar și în aplicații financiar-contabile.

Touchpad-ul are o suprafață generoasă și răspunde corect atingerilor tactile. Astfel că nu este necesară utilizarea unui mouse la activitățile uzuale.

După cum se observă, în suprafața tactilă a touchpad-ului a fost încorporat și senzorul de amprente, util pentru securizarea echipamentului. Activarea unei amprente se realizează în câțiva pași intuitivi iar acesta a citit imediat și de fiecare dată amprenta înregistrată.

Sistemul audio încorporat este destul de gălăgios, bun pentru vizualizarea unor videoclipuri pe net. Sincer să fiu, de la un laptop cu valențe multimedia, mă așteptam la o mai bună calitate a sound-ului, acesta fiind capabil să redea numai frecvențele medii și pe cele înalte.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition – Funcționare și utilizare

Fișa tehnică a laptopului Acer Aspire V17 Nitro VN7-793 pe care l-am avut la dispoziție este următoarea

 • Ecran – IPS de 17.3 inchi, rezoluție 4K 3840×2160 pixeli, finisaj anti-strălucire
 • Procesor – quad core Intel Core i7-7700HQ, tactat la 2.8GHz, cu HiperThreading și Turbo Boost până la 3.80GHz
 • Sistem grafic – Intel HD 630 + NVIDIA GeForce GTX 1060 cu 6 GB GDDR5X
 • Memorie RAM – 16GB
 • Stocare –  SSD Toshiba de 256GB + hard disk Seagate de 1TB la 5400rpm
 • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.0
 • Conectică-  2x USB 2.0, 2x USB 3.0, 1x Thunderbolt 3 USB-C,1x HDMI, 1x DiplayPort, 1x audio, 1x Slot SD
 • Acumulator – 4605 mAh
 • Dimensiuni – 423 x 296 x 27.62 mm
 • Greutate – 3.1Kg
 • Sistem de operare: Windows 10 Home pe 64 de biți
 • Altele – sistem Tobii Eye Tracker, senzor de amprentă, cameră web, sistem audio

Din punct de vedere al fișei tehnice, sunt puține lucruri de reproșat – aveți la dispoziție un procesor Intel Core i7-7700HQ, nu mai puțin de 16GB memorie RAM, o placă grafică Nvidia GTX 1060 cu 6GB, plus o soluție de stocare rapidă dar și cu o capacitate generoasă. Practic este un laptop pe care vă puteți desfășura în voie cam în orice gen de aplicație, pentru divertisment, gaming dar și în scopuri profesionale.

Poate manevra fără să crâcnească aplicații office, financiar-contabile sau clienți ERP-CRM și se poate dovedi util la fel de bine la navigare pe internet, prelucrare foto și grafică la nivel profesional, precum și la vizionarea unor filme la rezoluție 4K. L-aș vedea utilizat chiar și la prelucrare video și poate rula fără probleme jocuri de nouă generație cu o rezoluție complexă, chiar dacă nu pe toate la rezoluție 4K și setări maximale.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

De exemplu, ajutorul meu de nădejde l-a pus la treabă în câteva dintre titlurile sale preferate – BattleField 3, Rainbox 6 Siege, Wolfenstein The Old Blood, The Division și MassEffect 2.

După cum se observă, Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G se descurcă destul de bine și la jocuri de nouă generație, chiar și la rezoluție 4K dar nu la setările maximale grafice. Dar placa grafică Nvidia GTX 1060 se descurcă excelent în toate aceste jocuri la rezoluție full HD, așa că este un laptop care va fi cu siguranță pe placul pasionaților de gaming. În orice caz, pentru imagini fluente, recomand gaming la rezoluție full HD. Desigur, pentru performanțe ireproșabile la setări maximale, va trebui apelat la un alt gen de laptop, unul de gaming de exemplu. 

Din punct de vedere al comportamentului nu prea am ce-i reproșa acestui laptop, având tot ceea ce este necesar pentru o experiență optimă în orice aplicație. De remarcat că zonele de contact cu palmele nu se încing foarte tare când este pus cu adevărat la treabă, căldura fiind evacuată eficient prin intermediul gurilor de evacuare aflate pe muchia din spate. Dar zgomotul sistemului de ventilare se face cu siguranță auzit în acele momente, acesta fiind acoperit numai de către sunetul redat de sistemul audio. 

De asemenea, mă așteptam la un comportament mai eficient la capitolul autonomie, ceea ce oarecum nu este cazul. În regim de utilizare Power Saver, autonomia laptopului a fost de aproximativ 4 ore și 30 de minute, acesta fiind folosit la redactare în wordpress pe internet, plus scurte sesiuni de vizualizare pe youtube. Clar că nu este un echipament cu autonomie pentru întreaga zi, dacă este folosit cu conexiune la internet.

Am apreciat și soluția de stocare integrată, cu un SSD performant de la Toshiba de 256 și un hard disk de 1TB, de la Seagate. Desigur, pentru ca totul să fie perfect aș fi vrut un SSD de 512GB și un hard disk de 2TB. Dar nah, nu le poți avea chiar pe toate…

Stă foarte bine și la capitolul transfer prin intermediul rețelei, fie că este pe fir sau wireless. După cum se observă, a reușit să descarce informații de pe internet cu o viteză aproape de limita superioară oferită de provider.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition – Tobii, control doar cu privirea

Așa, și? La ce folosește ați putea întreba voi…

Clar, este interesant acest sistem Tobii care urmărește mișcarea ochilor prin intermediul unor senzori cu infraroșu, poziționați pe muchia de legătură dintre ecran și corp, în zona centrală. Practic, după ce este activat, anumite aplicații și chiar jocuri pot fi controlate și prin intermediul privirii, cu confirmarea comenzilor prin apăsarea tastei de spațiu. Există o aplicație demo specială de la Acer care funcționează foarte bine cu Tobii. De asemenea, l-am mai utilizat și în jocul The Division (singurul joc compatibil cu această tehnologie pe care îl avem).

Din punctul meu de vedere, Tobii este o nouă tehnologie pe care aș vedea-o potrivită în special în aplicațiile de realitate augmentată sau virtuală, precum și la vizionarea videoclipurilor la 360 de grade. Din păcate, nu am reușit să urmăresc genul ăsta de videoclipuri cu ajutorul ei. Nu încă aș putea adăuga, pentru că încă este nevoie de mai multe aplicații pentru a fi folosită la scară largă sau pentru a se face cu adevărat utilă.

În orice caz, să vezi și să folosești pe propriul laptop o tehnologie care părea SF nu cu mult timp în urmă, nu este de ici de colo. Funcționează ok, detectează mișcările ochilor destul de precis, nu am de ce mă plânge din acest punct de vedere. După cum am spus, am folosit-o și în The Division, a funcționat ok… dar nu pot spune că m-a ajutat foarte tare în timpul sesiunilor de împușcături. Doar am constatat că se poate privi în anumite limite în jurul personajului, numai îndreptând privirea către acele zone. Și atât.

Concluzia? Interesantă tehnologie, SF, dar mai este de lucru pentru a fi pusă cu adevărat în valoare.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition – Benchmark-uri și informații hardware

Testele grafice cu 3DMark de la Futuremark arată în felul următor.

În continuare aveți la dispoziție un grafic comparativ cu rezultatele celorlalte sisteme testate de curând.

După cum se observă rezultatele promit un comportament foarte bun în aplicații grafice.

În jocuri la rezoluție 4K nu se poate compara însă cu echipamente cu plăci grafice mai puternice.

Mai jos rezultatele testelor de productivitate PcMark 8.

Și graficul comparativ cu rezultatele de productivitate obținute de alte sisteme, în continuare,.

După cum se observă, rezultatele benchmark-ului de productivitate îi atestă un comportament foarte bun în orice aplicație, de orice gen, utilizată acasă sau la serviciu.

Informațiile hardware, în continuare.

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition VN7-793G

Concluzii despre Acer Aspire V17 Nitro Black Edition

Pro

 • Ecran mare, generos, care se vede foarte bine
 • Fișă tehnică performantă, bună cam pentru orice
 • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate de stocare generoasă
 • Soluție bogată de conectică
 • Tastatură cu iluminare de fundal

Contra

 • Sistemul de răcire este destul de zgomotos în momentele de solicitare
 • Preferam un sistem audio mai de calitate
 • Se putea mai bine la capitolul autonomie
 • Sistemul Tobii duce lipsă de aplicații folositoare

Acer Aspire V17 Nitro Black Edition este unul dintre cele mai performante laptopuri la ora actuală, astfel că se poate dovedi folositor unor categorii diverse de utilizatori, din mediile casnice sau din cele profesionale. Atuurile sale îl vor face remarcat în primul rând printre cei care preferă divertismentul multimedia la rezoluții High Definition/4K dar și printre amatorii de jocuri electronice. Dar, la fel de bine poate face față activităților profesionale, din cele mai diverse arealuri de activitate.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *