Un grafic trist pentru camerele foto compacte
Situația stă în felul următor – la nivel mondial, 98.4% dintre dispozitivele producătoare de imagini foto în 2016 au fost smartphone-uri. Numai 0.8% au fost camere foto compacte, 0.5% camere DSLRs și 0.2% camere mirrorless. Nimic nou sub soare, se știa deja că situația compactelor dar și cea a pieței de de camere foto nu este una tocmai plăcută pentru producători.
Practic, se vede mai mult ca oricând că utilizatorii preferă să facă poze numai cu smartphone-ul, oriunde s-ar afla, chiar și în concedii. Situație pe care am constatat-o personal. Deci, producătorii importanți trebuie să vină cu soluții rapide pentru a nu pierde total această piață. Dacă nu s-a întâmplat deja acest lucru – camerele foto compacte nu mai sunt aproape deloc în atenția cumpărătorilor. Tocmai de aceea a fost anulată și seria de compacte Nikon DL, unul dintre cazurile recente de acest gen.
Pe de altă parte, nu este de mirare că se întâmplă acest lucru
- smartphone-urile au devenit tot mai bune și mai performante la captarea de imagini foto-video, rivalizând din acest punct de vedere cu anumite categorii de compacte, în special cu cele ieftine și care făceau volum de vânzări
- aceleași smartphone-uri sunt tot timpul la îndemână și permit partajarea imediată a fotografiilor și pozelor pe site-urile de socializare, situație la care producătorii de compacte nu au venit cu soluții viabile
- smartphone-urile sunt facil de manevrat și de transportat, tot mai mulți utilizatori preferă să nu mai poarte încă un device, din comoditate. Sau nu mai cheltuie bani pentru încă un device care face poze, consideră că smartphone-ul este tot ceea ce are nevoie.
Normal, există și dezavantaje, smartphone-urile sunt departe de a fi perfecte
- calitatea rezultatelor foto nu poate fi comparată cu cea obținută de camere foto compacte performante, cu senzori mai mari
- de asemenea, zoom-ul optic încă nu este o facilitate larg răspândită pe telefoane
- controlul manual este realizat mai facil pe camerele foto compacte avansate
- la smartphone-uri nu poate fi controlată deschiderea diafragmei
- iar autonomia de utilizare este, din punctul meu de vedere, de partea camerelor foto.
Personal și eu folosesc telefonul pentru o face o mulțime de poze zilnic, oriunde aș fi. Dar când vreau calitate știu că trebuie să apelez la o cameră foto, așa că în vacanțe am întotdeauna una, ba chiar două, cu mine. Prefer să renunț la comoditate pentru a mă întoarce acasă cu imagini de o calitate fără reproș, nu prelucrate digital la maxim pe un telefon.
Deci, ce este de făcut?
Alte câteva grafice de la CIPA, în care se văd scăderile drastice în vânzări pe piața camerelor foto în 2016 față de 2015.