IDC prezice că tabletele cu ecran detașabil vor vinde tot mai bine

Deși eu nu am încredere în aceste tablete detașabile, ale căror ecran se desprinde total de corpul cu tastatură, cei de la IDC mă contrazic într-un recent raport – ba chiar estimează o creștere a vânzărilor acestora în următorii cinci ani.

Iar tabelul de mai sus este cum nu se poate de interesant, în primul rând pentru că aflăm că în 2016 au fost livrate nu mai puțin de 435 de milioane de echipamente

  • 103.3 milioane de sisteme desktop (cotă de 23.8% din piață)
  • 156.8 milioane de laptopuri (laptop, ultrabook, convertibile, workstation mobil) (36% din piață)
  • 21.4 milioane de tablete hibrid cu ecran detașabil (4.9% din piață)
  • 153.5 milioane de tablete fără corp cu tastatură (35.3% din piață)

După cum se observă, laptopurile au vândut mai bine decât simplele tablete în 2016, deși în urmă cu câțiva ani situația era cu totul alta. Împreună, desktop-uri și laptopuri, au o cotă mai mare de piață decât tabletele (simple sau cu ecran detașabil) în 2016 – 59.8% față de 40.2%. 

În totală contradicție cu cifrele actuale, predicțiile pe cinci ani ale celor de la IDC arată că vânzările de sisteme desktop vor scădea cu 2.8% iar cele de tablete cu aproximativ 6.5%. Pe creștere vor fi tabletele detașabile, cu 21.2%, pe când laptopurile vor păstra același ritm de vânzări.

În ciuda acestor referințe negative ale anului trecut, IDC susține că vânzările de tablete se vor revigora tocmai datorită modelelor hibrid, cu ecran detașabil. Personal nu văd cum s-ar întâmpla acest lucru, pentru că este clar că mai toată lumea se reorientează către laptopuri și sisteme convertibile.

Aș vrea să văd un raport în care se arată care este cuantumul tabletelor cu Windows pe această piață, raportat la cel al modelelor cu sisteme de operare portabile – Android și iOS.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *