Cele mai mișto ultraportabile la ora actuală (ediția de primăvară)

Ultraportabilul este un echipament cu siguranță pe placul celor care trebuie să-și desfășoare activitățile obișnuite de oriunde s-ar afla, fie că sunt de natură profesională sau pentru studiu și informare.

Iar modelele actuale, motorizate de cea mai nouă generație de procesoare Intel, au toate atuurile pentru a se dovedi unelte cu adevărat utile, pentru orice categorie socio-profesională.

Pentru că:

  • Sunt performante – au procesoare puternice, destulă memorie RAM (cel puțin 8GB), stocare rapidă pe SSD, Wi-Fi AC pentru transfer rapid al informațiilor, așa că puteți ataca cam orice aplicație cu ajutorul lor.
  • Au o autonomie foarte bună, în unele cazuri chiar pentru întreaga zi, așa că puteți lucra nestingheriți și pentru o perioadă destul de lungă fără a fi nevoiți să le conectați la o priză pentru alimentare.
  • Sunt subțiri, ușoare, extrem de facil de transportat.
  • Mai mult, această nouă generație are o formă mult mai compactă, datorită ramelor extrem de subțiri din jurul ecranului. Astfel că pot fi integrate ecrane cu o diagonală ușor mai mare, valorile dimensiunilor și greutății păstrând aceleași valori… ultraportabile
  • Au în general tastatură cu iluminare de fundal, astfel că pot fi utilizate fără reținere chiar și în medii întunecoase.

Pe scurt, au tot ceea ce este nevoie pentru desfășurarea activităților la parametri maximali de eficiență, totul într-un corp ușor de transportat, cu un ecran și o tastatură la dimensiuni ergonomice.

Există și reversul medaliei – deși par a fi echipamentele portabile perfecte, nu este chiar așa. Care ar fi dezavantajul major al unora dintre aceste ultraportabile de nouă generație? Cele extrem de subțiri nu excelează și la nivel de conectică, fiind dotate numai cu două, maxim trei, porturi tip USB-C. Iar pentru atașarea accesoriilor va trebui să apelați la diverse soluții externe, adaptoare sau cabluri. De remarcat că unii producătorii includ în pachetul comercial și astfel de accesorii externe. Rămâne la dispoziția vostră dacă le purtați permanent în geanta sau rucsacul de transport.

Nu mai fac acum o listă cu principalele caracteristici pe care eu le caut la un ultraportabil. Am făcut-o în toamnă și aceasta poate fi consultată aici. De menționat că modelele de ultraportabile apreciate de mine în ediția de toamnă sunt disponibile comercial în continuare, au procesoare Intel Kaby Lake și sunt în continuare atractive, din toate punctele de vedere.

Deci, care sunt cele mai mișto ultraportabile la ora actuală?

Normal, cele mai noi și mai interesante au fost anunțate la CES 2017 în Las Vegas. Dar, din păcate, am constatat că oferta comercială la noi este una destul de firavă pe acest segment de piață. În sensul că nu au fost listate în ofertele comerciale autohtone chiar toate aceste noi modele. Va trebui să mai aveți puțintică răbdare dacă vă face cu ochiul vreunul anume sau să-l procurați de peste hotare.

ASUS Pro B9440 este un ultraportabil de business care mi-a plăcut foarte tare, în primul rând datorită aspectului său exterior. A fost anunțat la CES 2017 și la scurt timp după aceea l-am avut la dispoziție. Impresiile mele despre el pot fi aflate aici.

Cu așa ceva aș umbla tot timpul după mine, la muncă și chiar și în vacanță. 

ASUS Zenbook UX430UQ

ASUS vă propune și modelul Zenbook UX430UQ care, într-un corp la fel de compact și de ușor, integrează și o placă grafică suplimetară de la Nvidia. Mai rar vezi așa ceva pe un ultraportabil.

Mai multe informații despre el, aici.

Nu trec cu vederea nici ultraportabilele convertibile iar HP Elibook X360 2017 este unul dintre cele mai atrăgătoare la ora actuală. Are un ecran de 13.3 inchi cu rezoluție UltraHD, protejat cu Corning Gorilla Glass, procesoare Intel Core Kaby Lake, până la 16GB memorie RAM și stocare pe SSD-uri conectate prin PCIe. Mai mult, promite o autonomie de până la 16 ore.

Sper că va fi disponil comercial în curând și noi în țară. Voi reveni cu detalii la momentul oportun.

 

Dell XPS 13 9365

Dell, primul producător care a redus grosimea ramelor ecranului și a permis integrarea unei diagonale de 14 inchi într-un corp de ultraportabil de 13 inchi, a lansat convertibilul Dell XPS 13 9365.

Dell XPS 13 9365 are ecrane cu rezoluție 1920×1080 pixeli sau cu 3200×1800 pixeli, cu protecție anti-reflexie și luminozitate de 400 nit, 4GB, 8GB sau 16GB memorie RAM și stocare pe SSD-uri de la 126GB și până la 1TB. Normal, este motorizat cu diverse procesoare Intel Kaby Lake.

Ba chiar am văzut că a apărut comercial și la noi în țară.

Lenovo Thinkpad X1 Carbon

Lenovo Thinkpad X1 Carbon este unul dintre ultraportbilele mele preferate. Atrage în primul rând prin silueta extrem de subțire, cu o greutate de numai 1.13Kg, dar și prin look-ul elegant, de business.

Este motorizat de procesoare Intel Core i5 sau Intel Core i7, are până la 16GB memorie RAM, stocarea se face pe SSD-uri de până la 1TB și promite o autonomie de până la 15 ore. Lenovo Thinkpad X1 Carbon are un ecran IPS de 14 inchi cu rezoluție WQHD sau Full HD și vine cu tehnologie Windows Hello pentru autentificare. După cum se observă, stă destul de ok și la capitolul conectică, în ciuda faptului că este un echipament chiar subțire.

Cam atât momentan, după cum v-am spus, oferta nu este tocmai bogată în această perioadă a anului. Am căutat și online modele noi de ultraportabile disponibile comercial la noi. Din păcate, în afară de modelele ASUS și Dell, nu mai sunt altele în oferta comercianților autohtoni. Sper că doar momentan.

Revin și cu alte modele, dacă își vor face apariția.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *