ASUS Zenfone 3 Max Review – Smartphone cu un design atrăgător și un preț bun

Modelul ASUS Zenfone Max de anul trecut m-a impresionat chiar plăcut, în primul rând datorită autonomiei de utilizare – era primul smartphone la care bateria m-a ținut de luni și până vineri, un exemplar chiar unic din acest punct de vedere în peisajul pieței de profil. Și încă nu am întâlnit un alt smartphone care să-l rivalizeze la acest capitol…

Așa că, de la acest nou și arătos ASUS Zenfone 3 Max aveam așteptări mail ales din acest punct de vedere, chiar dacă acumulatorul lui are cu aproape 1000mAh mai puțin. Să aibă măcar o autonomie de luni și până joi? Cel puțin așa speram.

Încă de la început l-am privit din prisma prețului său de comercializare, de numai 750-800 de lei, fiind un smartphone din categoria celor de buget, pe care și l-ar putea permite aproape oricine. Normal, datorită prețului său nu poate fi comparat cu modelele de top din punct de vedere al comportamentului, performanțelor hardware sau funcțiilor foto-video. Nu ar fi corect. Dar și acest Zenfone 3 Max are câteva atuuri care îl scot în evidență printre telefoanele categoriei din care face parte.

ASUS Zenfone 3 Max

Specificațiile lui ASUS Zenfone Max ZC520TL sunt următoarele:

 • Ecran – IPS, 5.2 inchi, rezoluție 720×1280 pixeli, 282ppi;
 • Procesor – Mediatek MT6737M tactat la 1.25GHz, quad-core;
 • Procesor grafic – Mali-T720MP2;
 • Memorie RAM – 2GB;
 • Stocare Internă – 32GB, expandabilă prin carduri microSD de până la 256GB;
 • Camera principală – 13 MPix, f/2.0;
 • Camera frontală – 5 MPix, f/2.0;
 • Rețea – 4G, Wi-Fi N, Bluetooth 4.0, A-GPS, GLONASS;
 • Baterie – 4130mAh;
 • Dimensiuni – 149.5 x 73.7 x 8.6 mm;
 • Greutate – 148 grame;
 • Sistem de operare – Android 6.0 Marshmallow.

ASUS Zenfone 3 Max

ASUS Zenfone 3 Max impresionează în primul rând din punct de vedere estetic, fiind în total contrast cu prețul său accesibil. Iată că, la un preț pentru care anul trecut primeai plastic și finisaje de o calitate îndoielnică în cele mai multe dintre cazuri, în 2017 ASUS ne propune un terminal reușit din punct de vedere constructiv, a cărui carcasă este metalică, atât în partea din spate cât și pe muchiile laterale.

Nu puțini au fost cei care s-au mirat de prețul său când l-au văzut la mine, pentru că le-a plăcut cum arată. Are o construcție îngrijită, cu un design în linii simple, muchii curbate și cu finisaje fără reproș. Practic, este unul dintre cele mai arătoase terminale din categoria sa.

De remarcat că materialul metalic nu reține mai deloc amprentele, așa că ASUS Zenfone 3 Max va avea o ținută prezentabilă cu orice ocazie. În plus, are dimensiuni ergonomice pentru utilizarea cu o singură mână sau pentru transportul în buzunarul de la pantaloni.

ASUS Zenfone 3 Max

Pe muchia superioară este prezent conectorul pentru căști de 3.5mm.

ASUS Zenfone 3 Max

Pe cea stângă este prezent slotul pentru sim-ul telecom și pentru cardul microSD.

ASUS Zenfone 3 Max

Pe muchia inferioară sunt prezente un microfon și portul microUSB.

ASUS Zenfone 3 Max

Pe cea dreaptă găsiți butoanele de ajustare ale volumului și butonul de Power.

ASUS Zenfone 3 Max

Pe spate observați camera foto de 13Mpix, flash-ul, sub acestea senzorul de amprente. La baza capacului este prezentă grila difuzorului audio. 

Referitor la senzorul de amprente – apreciez faptul că este chiar precis, nu dă erori. Dar… dar de la momentul plasării degetului pe el și până la deblocarea ecranului trec aproximativ două secunde. Parcă aș fi vrut să fie un pic mai rapid.

Și da, după cum v-ați dat seama deja, nu aveți acces la schimbarea bateriei. Trebuie făcut un drum până la un service pentru a o schimba în cazul unei defecțiuni (după perioada de garanție).

ASUS Zenfone 3 Max

La baza capacului din spate se află grila difuzorului. Capabil să redea un sound nu foarte puternic dar destul de clar, bun pentru audiția unor videoclipuri de pe internet.

ASUS Zenfone 3 Max

Ecranul IPS de 5.2 inchi este luminos și capabil să afișeze imagini clare, cu o paletă coloristică intensă și unghiuri largi de vizualizare. Parcă aș fi vrut o rezoluție full HD dar la prețul ăsta nu mai fac nazuri, fiind destul de ok chiar și așa pentru navigare pe internet sau în aplicațiile de socializare.

ASUS Zenfone 3 Max

Fișa lui tehnică, cu 2GB memorie RAM și acest procesor quad-core Mediatek, nu impresionează, dovedindu-se utilă în special în aplicațiile de uz general, fie că sunt pentru informare, navigare, socializare etc. Nu, nu este un terminal construit pentru gaming portabil în titlurile cu o grafică complexă dar își poate face cu succes datoria în aplicațiile uzitate de majoritatea celor dintre noi. Iar cei 2GB de memorie RAM mi-au fost de ajuns, nu deschid atât de multe aplicații în același timp.

Eu m-am descurcat fără probleme cu ajutorul lui atât la convorbiri telefonice cât mai ales pe Facebook, Instagram, Whatsup, Youtube, navigare pe internet în Chrome sau navigare cu ajutorul Google Maps. Da, interfața și aplicațiile mai sacadează, poate se încarcă un picuț mai greu în anumite cazuri, dar nu am sesizat nimic deranjant în comportamentul său. M-am folosit fără probleme de el timp de aproape trei săptămâni. Nu s-a blocat, nu a înghețat, pentru un smartphone la prețul ăsta pot spune că sunt mulțumit din punct de vedere comportamental.

După cum se observă în continuare, testele benchmark confirmă performanțele slabe ale procesorului Mediatek.

Nici nu mai fac grafice comparative, rezultatele benchmark-urilor fiind printre cele mai slabe, comparativ cu terminalele testate în perioada recentă. P

Iar din punct de vedere al autonomiei de utilizare nu pot spune că m-a convins cu adevărat, deși are un acumulator de 4130mAh. Dau vina în special pe acest procesor Mediatek, despre care am impresia că nu prea știe să gestioneze eficient consumul de energie. De altfel procesoarele Mediatek au această faimă negativă.

Practic, la o utilizare intensă, autonomia a fost de aproximativ 30 de ore. La o utilizare normală, moderată, aceasta crește cu încă 24 de ore, adică spre 2 zile și jumătate (cu 4G, Wi-Fi, localizare și sincronizare permanentă la facebook, gmail, whatsup, instagram).

Deci, nu, nu este un smartphone la care bateria ține de luni și până joi. Dar cu siguranță este unul dintre acele telefoane pe care nu trebuie încărcate la câteva ore când sunt folosite mai… aprig. 

ASUS Zenfone 3 Max

Camera lui foto principală garantează un comportament decent pe timp de zi, cu rezultate cât de cât onorabile, care ar putea mulțumi o bună parte a utilizatorilor. Normal de altfel, nu este un telefon cu pretenții de top, pentru rezultate mai bune la nivel foto-video va trebui să vă îndreptați atenția către un ASUS Zenfone 3 de exemplu.

Clar este faptul că pentru rezultate acceptabile cu ASUS Zenfone 3 Max, trebuie ca scena de captat să fie bine luminată, foarte bine luminată. Pentru că altfel este nevoie de o mână fermă sau de un trepied pentru a nu rezulta imagini “mișcate” după expunerile mai lungi.

Cu surprindere am remarcat faptul că nu există mod manual de fotografiere, așa că va trebui să vă bazați numai pe cele automate. Cum nivelul de lumină scade, impunând creșterea sensibilității ISO, își vor face apariția zgomotul de imagine și artefactele, plus scăderea nivelului detaliilor. Dar, privite în ansamblul lor, în plan general pozele vor putea fi vizualizate.

Recunosc, nu am avut unde să fac prea multe poze cu acest telefon (nu am avut timp, vremea nu a fost chiar frumoasă și nici nu m-am plimbat prin vreun loc interesant). Dar chiar de la primele cadre mi-a confirmat ce v-am spus mai înainte –  poate fi util în anumite condiții iar rezultatele sunt destul de ok. Nu cred că m-aș baza pe serviciile lui foto-video în vacanță dar pentru diverse imagini de postat pe Facebook poate fi utilizat fără reținere, cum am făcut-o și eu pe parcursul perioadei de utilizare. 

Alte poze realizate cu ASUS Zenfone 3 Max aici!

Și poze de la Muzeul Satului, cu ASUS Zenfone 3 Max.

Au fost momente în care sistemul de focalizare a mai dat greș iar captarea efectivă a cadrului este întârziată ușor după declanșare, cam ca la orice smartphone din categoria sa de prețuri. De ce nu, parcă aș fi vrut ca și această funcție să fie în ton cu aspectul său exterior, care a impresionat atât de plăcut auditoriul.

Doar trei imagini realizate cu ajutorul lui, în diverse condiții, mai jos. Recunosc că și cu astea mi-e rușine, nu am apucat să fac altele mai breze… Poate voi avea timp în perioada de urmează să fac altele, mai acătării, pe o lumină mai bună.

Din păcate, ASUS Zenfone 3 Max filmează doar la rezoluție 720p, adică cum o făceau telefoanele acum vreo cinci ani. Un scurt exemplu cu un videoclip time lapse, realizat în cartier, în continuare.

După cum se observă, nu sunt cele mai clare imagini dar videoclipul este unul destul de reușit. Cel puțin mie îmi place. Te poți juca  destul de mult și cu acest smartphone de buget, imaginația fiind limita fiecăruia.

Cât despre interfața software nu are rost să mai spun ceva suplimentar, taiwanezii nu au schimbat nimic de vreo doi ani. Am avut la dispoziție aceeași interfață clasică ZenUI, cu aceeași cantitate de aplicații bloatware, pe care le-am dezactivat.

ASUS Zenfone 3 Max

Concluzii

Pro

 • Preț atractiv
 • Design, construcție de calitate, carcasă metalică
 • Ecran luminos și care afișează o paletă coloristică vibrantă
 • Are senzor de amprente, util pentru securizare
 • Funcționare ok în aplicațiile de uz general, terminalul nu se blochează
 • Are slot pentru card microSD suplimentar
 • Autonomie destul de ok (două zile și jumătate la o utilizare moderată)
 • Pe lumină bună face poze ok.

Contra

 • Autentificarea prin citirea amprentei durează un pic prea mult
 • Fișă tehnică entry-level, bună doar pentru aplicațiile de uz general iar interfața are momente în care sacadează
 • Filmează doar la rezoluție 720p
 • Prea multe aplicații bloatware preinstalate

ASUS Zenfone 3 Max este un terminal cu un design reușit, securizare prin amprentă și un comportament decent, totul la un preț atrăgător. Este un terminal corect la prețul corect, așa că se va face remarcat cu siguranță în categoria sa pentru că eu consider că are destul atuuri.

Da, are rivali. Dar numai printre smartphone-urile aduse direct din China, la 100-150 de dolari. Pe care le văd promovate tot mai agresiv de către confrații mei în ale blogging-ului. Dar, v-aș întreba, dacă mi se permite – cum poate fi rezolvată garanția acestor telefoane chinezești dacă se strică sau au probleme de funcționare? Le poți trimite înapoi în China fără vreo taxă? Sau cum se face? Cât durează? Pentru că pe mulți i-am auzit că merită riscul pentru 100 de dolari… Oare merită?

Personal nu am fost și nici nu voi fi adeptul achiziției unui echipament/dispozitiv pe care nu-l pot repara în propria mea țară sau pentru care nu am garantat un service autorizat. 

Ce aș mai fi dorit eu de la ASUS Zenfone 3 Max, chiar dacă ar fi avut un preț pe la 1200 de lei?
 • Un procesor Snapdragon 430, pentru că sunt sigur că ar fi avut o autonomie mai bună. Și performanțe ușor mai bune.
 • O cameră foto un picuț mai bună, ca să-l pot utiliza în mai multe situații
 • Să filmeze full HD, chiar și la 30cps (720p este o rezoluție la modă acum vreo 5 ani)
 • USB-C pentru conectare. Nu ar mai trebui să fie lansate telefoane noi cu microUSB.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *