Gadget-uri pentru rețeaua Wi-Fi! Ieftine și bune, de la Tenda.

O mulțime de apropiați și chiar prieteni au probleme cu semnalul de rețea wireless, în apartamentele și în special în casele cu etaj în care locuiesc. Se plâng că nu au semnal optim fie în baie sau în vreun dormitor, în special la etaj, iar unii vor să aibă acces la internet din confortul șezlongului așezat în grădina din curte. Csf, ncsf… fiecare cu propriile dorințe.

Normal, toți au nevoie de o extindere a rețelei wireless pentru a se bucura de clipe de relaxare, informare și socializare pe internet din orice colțișor al casei, chiar și în cele mai intime momente. 😀 Și cu acest gadget Tenda A9 se poate realiza o extindere a semnalului wi-fi într-un mod pe cât se poate de simplu, fără setări complicate sau tot felul de inginerii electronice.

Pe scurt, specificațiile lui Tenda A9 sunt următoarele

  • Oferă semnal wi-fi de tip N300
  • promite semnal pe o suprafață de până la 200mp, în aer liber
  • funcționează în plaja de temperaturi 0ºC~40ºC, așa că nu trebui poziționat iarna în afara casei

Specificațiile sunt disponibile pe site-ul oficial Tenda.

Configurarea am realizat-o în mai puțin de 1 minut. L-am introdus în priză, apoi m-am conectat la el prin wi-fi, fără să fie nevoie de o parolă. Am accesat interfața web pe ip-ul acestui mini-router.

În interfața web am vizualizat conexiunile wi-fi din zonă, am ales-o pe a noastră (UPC Connect Box), am introdus parola, am ales numele rețelei wi-fi extinse (puteam păstra același SSID) și… gata. M-am reconectat la noul SSID extins și am avut acces imediat la internet.

Ulterior, pe noul ip, interfața dispozitivului Tenda A9 a arătat ca mai sus. Permite vizualizarea stării rețelei wifi, conectarea la alte routere wi-fi, schimbarea denumirii și parolei. După cum v-am mai spus, nimic complicat.

De menționat că led-ul frontal indică calitatea conexiunii cu router-ul wi-fi principal –

  • Dacă este verde înseamnă că legătura dintre cele două este una optimă
  • Dacă este portocaliu va trebui să căutați o altă poziție. Dar funcționează destul de bine chiar și așa.

Am conectat fără probleme la el atât laptopul cât și telefoanele, totul a decurs fără nicio problemă. De menționat că funcționează doar pe conexiune N, cu maxim 300Mbps (în teorie). 

Nu mă așteptam ca viteza de transfer pe internet să fie la fel ca prin router-ul Wi-Fi. Însă aceasta scade destul de drastic, de cel puțin două ori. Maxim am obținut o viteză de download de 30Mbps.

Dar, mai important este faptul că acest Tenda A9 este capabil să ofere semnal wi-fi în zonele în care cel al router-ului wi-fi nu este suficient. Și cei 30Mbps mi-au fost de ajuns pentru orice activitate pe internet, chiar și la vizualizarea clipurilor la rezoluții High Definition. De asemenea, prin aceeași conexiune am accesat dispozitive conectate la rețea prin file sharing, rulând tot felul de videoclipuri din vacanțe la rezoluție full HD și chiar muzică, fără nicio opreliște.

Din câte am aflat, dispozitivul Tenda A9 are un preț de aproximativ 100 de lei, deci nu este foarte scump.

Un alt dispozitiv care își poate dovedi utilitatea în anumite situații este și această placă de rețea wi-fi pe USB, Tenda U1. Utilă pentru a conecta wireless la internet sistemul pc vechi sau, cum ar fi cazul meu, chiar și laptopul a cărui placă de rețea face fițe de la o vreme. Dar, în principal, este un dispozitiv care va fi utilizat în special pe sistemele desktop.

Tenda U1 funcționează pe USB 2.0 și este compatibilă cu standardul N300. Pe Windows 10 s-a instalat automat dar pe Windows 7 a trebuit să descarc driver-ul de pe site-ul oficial Tenda. Există și un cd cu driverele în pachet.

La nivel de performanțe, se comportă destul de ok, cu viteze de până la 67Mbps.

Din câte am observat, Tenda U1 are și un preț foarte bun, de numai 47 de lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *