Va reuși Samsung DeX să transforme smartphone-ul într-un mini-computer de buzunar?

Mini-computerul de buzunar este un vis frumos de ani buni și care nu a prins viață cu adevărat nici până acum. Au fost câteva soluții care s-au apropiat de acest concept dar toate au fost lăsate de izbeliște de către producători. Am văzut smartphone-uri cu andocare în laptop sau tablete de la Motorola și ASUS, cu mulți ani în urmă, ca să nu mai vorbesc de recentul Continuum de la Microsoft, în care aveam cea mai mare încredere că se va dovedi o soluție viabilă și fiabilă. 

Dar iată că nu a fost așa, pentru că Microsoft nu a mai făcut niciun anunț interesant pentru platforma Continuum, nici aplicații software, cât despre hardware nu mai are rost să vorbim. Am utilizat Continuum pe un smartphone Acer și nu m-a convins. Idee excelentă dar cu o implementare slabă, în special la nivel software. Nici măcar aplicațiile office nu funcționau corespunzător. În niciun caz nu mi-ar fi satisfăcut nevoile de bază zilnice, ca să nu mai spun de accesul în aplicații mai complexe. Iar în acest moment pare că Microsoft a îngropat definitiv proiectul Continuum. Sper să mă înșel și să nu fie așa.

Iată că Samsung readuce atenției acest concept, al mini-computerului de buzunar, noile smartphone-uri Samsung Galaxy S8 și Galaxy S8+ având la dispoziție sistemul de andocare Samsung DeX, capabil să le conecteze la un monitor, tastatură și mouse, pentru a lucra la fel cum am face-o pe un computer. Totul pe bazele sistemului de operare Android.

Și culmea, în timpul prezentării, au făcut o demonstrație de lucru în Powerpoint, semn că permite lucrul în aplicații office. Nu zic că nu ar putea să o facă, mai ales că aceste noi telefoane au o putere de procesare colosală, cu ajutorul căreia pot fi manevrate jocuri cu o grafică complexă sau video la rezoluții 4K, așa că editare și procesare text sau fotografii nu ar trebui să fie un impas major pentru ele.

Scepticii pun următoarea întrebare – Oare chiar trebuie să transformăm smartphone-ul într-un computer?

Corectă întrebarea, mai ales dacă ținem cont că sunt o mulțime de ultraportabile, subțiri și ușoare, pe care poți să faci aproape tot ce vrei, de oriunde te-ai afla. Și care funcționează corespunzător în toate aplicațiile de productivitate și creativitate. Iar smartphone-urile și nici măcar tabletele nu au convins momentan la acest capitol.

Oare suntem pregătiți pentru a înlocui laptopul/ultraportabilul cu un smartphone? Nu sunt în asentimentul părerilor lor, eu cred într-un viitor mini-computer de buzunar. Cert, coluțiile de până acum nu au confirmat. Dar poate că apetitul consumatorilor și companiilor pentru acest gen de soluții va crește, dacă vor fi cu adevărat funcționale.

Oare acest Samsung DeX este soluția salvatoare pe care o așteptam? Să fi reușit Samsung la ceea ce au dat greș toți ceilalți pionieri până acum?

Sincer să fiu, nu sunt sigur – pentru că nu am văzut-o la lucru, nu știu cum funcționează, nu știu ce aplicații va pune la dispoziția utilizatorilor în viitorul apropiat. Și, din punctul meu de vedere, Android-ul încă nu se compară cu sistemul de operare Windows din punct de vedere al complexității aplicațiilor. Da, dacă funcționează, acele aplicații Office de pe Android vor fi de ajuns pentru o bună parte a utilizatorilor. Pentru mulți alții, nu. Și lucrul la birou nu constă numai în aplicații office, este nevoie de mai multe pachete software.

Oare este de ajuns doar o interfață gen desktop, integrare Office și câteva aplicații gen Lightroom Mobile sau Adobe Reader pentru a-l cumpăra? Cam atâtea detalii ne-a oferit și Radu de la fața locului. Cam puține aplicații din punctul meu de vedere. Cu două-trei flori nu se face primăvară, ca să fim în ton cu soarele de afară…

Dar totuși sper ca acest Samsung DeX să fie acel pas mare de care are nevoie mini-computerul de buzunar pentru a deveni cu adevărat realitate și să nu rămână doar un vis frumos. Pentru a confirma are nevoie de soluții software adecvate, cu adevărat productive și care să funcționeze corespunzător în lumea reală, nu numai în prezentările pompoase de marketing și PR.

Sper să-l pot utiliza vreodată pentru a vedea dacă este capabil cu adevărat că satisfacă măcar nevoile de bază ale utilizatorilor.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *