ASUS ROG GT51CH – Sistem PC cu un design atrăgător și performanțe de top

Mai are rost să fac apologia sistemelor PC desktop comparativ cu laptopurile, oricât de mult ar fi mai la modă acestea din urmă? Nu cred. Cine are nevoie de un sistem desktop se va folosi cu siguranță de unul, în primul rând pentru că este mai puternic decât un laptop în aceeași configurație. Și mai sunt câteva motive deloc de neglijat (upgrade, conectică, mai mult spațiu de stocare etc).

Iar acest ASUS ROG GT51CH este unul dintre cele mai atractive sisteme PC desktop la ora actuală, atât datorită aspectului exterior cât și pentru că integrează o configurație cu adevărat puternică, ce se poate dovedi utilă atât pentru divertisment în cele mai noi jocuri cât și pentru activități profesionale în pachete software de prelucrare grafică sau video.

ASUS ROG GT51

În primul rând că este un sistem care îmi place cum arată, are un design reușit, cu influențe Science Fiction, plus un sistem de iluminare dinamic și atractiv, care pulsează în diferite culori. Este cu siguranță un sistem PC construit pentru a atrage privirile pasionaților de gaming și poate nu numai.

Parcă ar fi o armură din titaniu cu armă cu plasmă, ca în filmele SF. Cert este că dispune de o construcție de calitate, finisaje fără reproș, așa cum îi stă bine unui PC cu pretenții.

Pentru a vă da seama mai bine cum arată, l-am filmat un pic cu un telefon în timp ce făcea testul de benchmark 3D Mark Fire Strike Ultra.

Arată chiar bine, nu? Mie îmi place, nu aș refuza un astfel de sistem pe lângă biroul de acasă, dacă mi-aș permite cumva să-l cumpăr. Pentru că, după cum vă dați seama, nu este deloc un PC ieftin. 

Am observat că a fost asamblat cu mare atenție la detalii. Interiorul este aerisit și eficient organizat. Nici aici nu lipsesc luminițele, vizibile prin panoul transparent de pe capacul stânga al carcasei. Iese în evidență sigla ROG, poziționată pe capacul sistemului de răcire cu lichid al procesorului. 

La acest sistem procesorul are răcire cu lichid iar plăcile grafice sunt răcite cu aer. Tocmai de aceea, în momentele în care este solicitat, în aplicații grafice de exemplu, ventilatoarele de răcire își fac simțită prezența. Nu decolează dar sistemul nu mai este la fel de silențios.

După cum se observă, carcasa este destul de voluminoasă, pot fi adăugate mai multe unități hard disk (totul într-un mod pe cât se poate de simplu). Vă confirm că este și destul de grea, implicit mai dificil de manevrat. Sincer să fiu, aș fi vrut ca panoul de acces la interior să fie detașabil fără a fi nevoit să desfac trei șuruburi. Un sistem atât de avansat din punct de vedere vizual și tehnologic ar fi meritat o soluție de acces mai inteligentă.

În partea superioară a panoului frontal sunt puse la îndemână două porturi USB 3.1, dintre care unul tip USB-C cu suport pentru încărcare rapidă, altele două USB 3.0 și conectorii pentru căști și microfon. De menționat că portul pentru căști are la dispoziție un DAC dar și un amplificator, pentru un sunet de o calitate excelentă.

ASUS ROG GT51

Specificațiile sistemului pe care l-am utilizat sunt următoarele

  • Procesor – quad-core Intel Core i7-7700K tactat la 4.2GHz, cu HyperThreading și Turbo Boost până la 4.5GHz
  • Sistem grafic – 2x Nvidia GeForce GTX 1080
  • Memorie RAM – 64GB
  • Stocare – 2x SSD de 512GB, 1xHDD de 2TB
  • Rețea – Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC, Bluetooth
  • Conectică – frontal – 3x USB 3.0, 1x USB-C, 1x audio, 1x microfon, pe spate – 6x USB 3.0, 2x USB 2.0, 1x PS2, 1x RJ45 LAN, 1x 7.1 Audio
  • Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți
  • Altele – răcire cu lichid pentru procesor

După cum se observă, acest model are o configurație de top, practic fiind cel mai puternic sistem PC desktop utilizat de mine până acum – cel mai nou procesor Intel Core i7-7700K, două plăci grafice Nvidia GTX 1080 în SLI, nu mai puțin de 64GB memorie RAM. Pasionații au la dispoziție și o aplicație pentru overclocking-ul procesorului, plăcilor grafice și memoriei RAM, totul pentru performanțe și mai bune.

Din păcate, nu am avut timp să ne jucăm deloc pe el. L-am împrumutat de la ASUS pentru a testa un streaming video full HD pe internet, așa că a stat în producție pentru câteva zile. Job de care s-a achitat cu brio, așa cum mă așteptam de altfel.

Dar nu mă îndoiesc că se poate descurca fără probleme în orice joc de nouă generație cu grafică complexă, chiar și la rezoluție 4K. Chiar dacă aspectul său exterior îl face dedicat în special pasionaților de jocuri electronice, ASUS ROG GT51 poate face cu succes față în orice aplicație profesională pentru randare 3D, editare video, grafică, DTP etc. 

După cum o dovedesc și rezultatele testelor de performanță 3D și de productivitate. Mai întâi hai să vedem scorurile testelor 3DMark de la Futuremark.


Graficul comparativ cu rezultatele testelor altor sisteme puternice testate, mai jos.

După cum se observă, rezultatele testelor grafice confirmă performanțele superioare ale acestui sistem desktop ASUS ROG GT51. Este cel mai puternic computer PC utilizat de mine până acum.

 

Hai să vedem acum scorurile celor câtorva teste de productivitate pe care am apucat să le fac.

Și un grafic comparativ, în continuare.

După cum se observă, în testele de productivitate numai laptopurile ASUS GX700 și Acer 17x îi depășesc scorurile obținute.

ASUS ROG GT51CH

Concluzia? ASUS ROG GT51 arată ca o mașină de război și este un adevărat monstru hardware la interior. Are tot ceea ce este nevoie pentru a mulțumi orice gen de utilizator, de orice vârstă, la orice gen de activitate.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *