Moto G5 Review – Arată bine, are performanțe decente și un preț ok

Noul smartphone de nivel mediu Moto G5 a fost prezentat oficial la MWC 2017 în Barcelona, la finele lunii februarie. Iată că la numai două luni după acel moment este prezent comercial și la noi în țară exclusiv în oferta Telekom România, cu prețuri de la 1 Leu, în funcție de abonamentul contractat. Fără abonament, Moto G5 costă 900 de Lei.

Specificațiile lui Moto G5 sunt următoarele:

 • Ecran IPS de 5 inchi cu rezoluție 1080×1920 pixeli (441ppi), protejat cu geam rezistent la zgârieturi
 • Procesor cu opt nuclee Qualcomm MSM8937 Snapdragon 430, tactat la 1.4 GHz
 • Chipset grafic – Adreno 505
 • Memorie RAM – 2GB
 • Stocare – 16GB, plus slot microSD cu suport de până la 256GB
 • Cameră principală – 13 MPix, lentile cu diafragmă f/2.0, sistem de focalizare cu detecție de fază, LED flash, filmare 1080p/30fps
 • Cameră secundară – 5 MPix, f/2.2
 • Rețea – 4G, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n, Bluetooth 4.2, A-GPS, GLONASS
 • Acumulator 2800 mAh
 • Dimensiuni 144.3 x 73 x 9.5 mm
 • Sistem de operare Android 7.0 Nougat
 • Altele – Senzor de amprente

Moto G5

Din punct de vedere al aspectului exterior nu am ce-i reproșa, deși este un telefon la un preț nu tocmai mare. Dar arată chiar ok pentru categoria din care face parte, cu o carcasă din plastic, plus ceva metal pe spate, și pe care nu se lipesc mai deloc amprentele.

Muchii curbate și colțuri rotunjite, capac spate ușor curbat, Moto G5 având o formă fluidă cu un aspect elegant, plăcută. Nu este tocmai subțirel dar are dimensiuni care îl fac destul de manevrabil, chiar și cu o singură mână.

Apreciez construcția drept una de calitate, cu finisaje fără reproș, așa cum îi stă bine unui brand cu renume în lumea telecom.

Moto G5

De menționat că este unul dintre terminalele care permite schimbarea bateriei, prin desfacerea capacului de pe spate, care înconjoară și muchiile laterale. Această operațiune se realizează destul de facil iar sloturile pentru sim-uri și pentru cardul microSD sunt accesibile tot prin desfacerea capacului.

Moto G5

Pe muchia dreaptă sunt prezente butoanele de Power și cele pentru ajustarea volumului.

Moto G5

Pe cea superioară este prezent conectorul pentru căști.

Moto G5

Iar pe cea inferioară găsiți conectorul microUSB.

La baza ecranului există senzorul de amprente, unul care funcționează excelent. Detectează imediat amprenta înregistrată iar ecranul telefonului se deschide imediat după amplasarea acesteia deasupra senzorului.

Moto G5

Ecranul de 5 inchi este unul dintre atuurile forte ale lui Moto G5. Are o rezoluție de 1920×1080 pixeli, destul de rară printre smartphone-urile acestei categorii, este destul de luminos și capabil să afișeze imagini de calitate, cu o paletă coloristică vibrantă, un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. De menționat că funcțiile tactile asociate se comportă impecabil, la fel ca la orice alt terminal mai scump.

Moto G5

După cum se observă, fișa tehnică se bazează pe un procesor Snapdragon 430, asistat de un chipset grafic Adreno 505, plus 2GB memorie RAM. Nicidecum o configurație de top dar una care se poate dovedi de ajuns pentru majoritatea utilizatorilor.

De exemplu, personal nu am avut nicio reținere din partea acestui telefon pentru accesarea tuturor aplicațiilor mele obișnuite – de la gmail, calendar, chrome, youtube, google drive, google maps și până la facebook, instagram sau whatsup, plus multe altele. Practic, Moto G5 este un smartphone cu ajutorul căruia te poți desfășura în voie și eficient în toate aplicațiile uzuale.

Da, nu este tocmai potrivit pentru anumite jocuri, mai ales la cele cu o grafică mai complexă. După cum o dovedesc și rezultaltele testelor benchmark de mai jos.

Mai jos, un grafic comparativ cu rezultatele altor telefoane.

După cum se observă, din punct de vedere al testelor de performanță este un terminal la nivelul celor de acum 2-3 ani. Care atunci mi se păreau super-performante. Deci, este ok din acest punct de vedere.

Moto G5 are un acumulator cu o capacitate de 2800mAh și, datorită fișei sale tehnice, mă așteptam la o autonomie de utilizare de cel puțin două zile. Din păcate nu este așa, autonomia fiind de maxim 30-32 de ore la o utilizare nu tocmai aprigă, totuși cu notificări, 4G și Wi-Fi active permanent.

De asemenea, fișei tehnice îi reproșez spațiul de stocare intern, de numai 16GB, vreo 10GB utili. Foarte puțin spațiu și pe care îl poți ocupa imediat. Noroc că există slotul pentru carduri pentru suplimentarea acestuia.

Moto G5 vine cu sistem de operare Android 7 Nougat și cu o interfață simplă, curată, fără aplicații bloatware preinstalate. Lucru pe care l-am apreciat pe deplin. Interfața este destul de fluidă, nu se blochează și nici sacadări deranjante nu am sesizat, experiența de utilizare fiind una pe cât se poate de optimă din punctul meu de vedere.

Nu am ce aplicații să remarc, pentru că Moto G5 nu vine cu niciun pachet software preinstalat. Are doar câteva gesturi cu ajutorul cărora pot fi activate/dezactivate anumite funcții ale telefonului. De exemplu, dacă scuturi de două ori telefonul se va aprinde flash-ul, dacă îl rotești de două ori va porni camera, dacă îl întorci cu fața în jos va opri soneria etc.

Interfața camerei foto este una pe cât se poate de simplă. Puteți alege între mai multe moduri – automat, manual, video sau panoramă. Poate fi activat sau dezactivat modul HDR. În modul manual se poate schimbat balansul de alb, modul de focalizare, timpul de expunere sau sensibilitatea ISO.

În condiții bune de iluminare am constatat că Moto G5 răspunde corect, focalizează destul de repede și declanșează la fel. Iar rezultatele sunt clare și au o paletă coloristică frumoasă, după cum se poate vedea în cele câteva exemple de mai jos.

Rezultatele foto în condiții de iluminare slabă sunt destul de clare dar cu minusuri la nivelul detaliilor. Pentru cele mai bune rezultate în astfel de condiții recomand modul Manual și un trepied.

La filmare se simte lipsa unui stabilizator optic, astfel că trebuie să aveți o mână fermă pentru ca videclipurile să fie cât de cât ok. Filmează la rezoluție 1080p/30fps. Un scurt exemplu, în continuare.

 

 

Moto G5

Concluzii

Pro

 • Construcție de calitate, corectă
 • Fișă tehnică bună pentru aplicațiile uzuale, funcționare impecabilă
 • Interfața grafică curată, fără aplicații bloatware
 • Ecran bun, cu rezoluție full HD
 • Este dual-SIM
 • Are slot pentru carduri microSD
 • Are senzor de amprente care funcționează foarte bine
 • Camera foto se comportă bine pe timp de zi. Are mod Manual de fotografiere.
 • Preț bun

Contra

 • Aveam pretenții mai mari la capitolul autonomie
 • Spațiul de stocare intern este prea mic, fiind nevoie de un card microSD

 

Acest nou smartphone Moto G5 a fost o surpriză chiar plăcută, având câteva atuuri importante – comportamentul impecabil, ecranul foarte bun cu rezoluție full HD, senzorul de amprente util pentru securizare dar și interfața grafică curată, fără bloatware.

Este cu siguranță de luat în seamă de către cei aflați în căutarea unui smartphone cu un comportament onorabil și un preț bun, care să nu lase o gaură mare în bugetul familial.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *