Altex Myria – Performanțe de top și un look incredibil. PC cu AMD Ryzen 7 1800x și placă grafică Nvidia 1080

Anul trecut am fost plăcut surprins de sistemul Altex Myria nVision 11, pe care l-am văzut la Dreamhack 2016. Mi-a plăcut cum arăta acea carcasă In Win dar și pentru că avea o fișă tehnică performantă, bună la gaming dar și pentru multe alte activități digitale.

Iată că acum am avut ocazia să folosim un astfel de sistem Myria de la Altex, tot cu o atrăgătoare carcasă de la In Win dar și cu o configurație tehnică de zile mari – cu noul procesor AMD Ryzen 7 1800X și o placă grafică Nvidia GeForce GTX 1080. Un mix pe care nu demult l-aș fi considerat imposibil…

Clar este că lansarea acestei noi generații de procesoare AMD Ryzen și mai ales performanțele de care au dat dovadă a luat prin surprindere o bună parte a pasionaților de tehnologie. Și dacă mai punem în balanță prețurile de comercializare cu mult sub cele ale rivalilor de la Intel, noua serie AMD Ryzen pare a fi deja una de succes.

Iar concurența este întotdeauna benefică, în special pentru noi, cumpărătorii. Așa că sper că AMD să revină cât se poate de repede și în forță cu procesoare performante pentru toate genurile de sisteme, portabile sau desktop.

Myria Altex

Fișa tehnică a acestui sistem Altex Myria este următoarea

 • Placă de bază – ASUS Crosshair VI Hero. Detalii aici.
 • Procesor cu 8 nuclee AMD Ryzen 1800x tactat la 4.02GHz
 • Răcire procesor ARCTIC AC Liquid Freezer 240 4X120MM
 • Placă grafică – Nvidia GeForce GTX 1080
 • Memorie RAM – 32GB
 • Stocare – 2x SSD de 256GB, 1x HDD de 1TB
 • Carcasă IN WIN H-FRAME 2.0 1065W Detalii despre ea aici.

Altex Myria

În primul rând că mi-a plăcut foarte tare cum arată, deși este un sistem al naibii de greu și de voluminos, greu de transportat dar și de poziționat în spații strâmte. Locul lui este cu siguranță într-un showroom de magazin sau într-o încăpere spațioasă, în care să fie cu adevărat pus în valoare.

Are un look deosebit și care impresionează cu adevărat. Sticlă, metal și sistem de iluminare, această carcasă In Win fiind poate una dintre cele mai spectaculoase modele văzute de mine în recenta perioadă. Da, știu că mă repet, dar este unul dintre cele mai frumoase sisteme pe care am avut ocazia să le utilizez. 

Intensitatea de iluminare poate fi reglată prin intermediul a două butonașe aflate pe panoul frontal. Tot acolo mai sunt prezente butonul de Power, trei porturi USB 3.1 și conectorii audio (căști și microfon).

Placa de bază ASUS Crosshair VI are destule porturi și în partea din spate, așa că poți conecta fără reținere orice ai nevoie la acest computer.

Altex Myria AMD Ryzen

Pe lângă aspectul său demențial, o altă surpriză plăcută a fost și comportamentul său excepțional, asigurat de cel mai nou procesor cu opt nuclee AMD Ryzen împreună cu o placă grafică Nvidia GTX 1080. Mai rar vezi combinația asta într-un sistem PC iar în cazul de față a fost una cu adevărat reușită, capabilă să asigure accesul fără opreliști atât în cele mai recente jocuri cât și în aplicații de randare 3D, grafică sau prelucrare video.

După o perioadă lungă de timp, Ryzen 7 1800X este primul sistem cu procesor AMD care poate rivaliza cu adevărat cu modele bazate pe tehnologie Intel. Practic, la acest sistem nu am sesizat mari diferențe în performanțe, comparativ cu modelul ASUS ROG GT51CH pe care l-am folosit de curând și care avea două plăci grafice Nvidia 1080 în SLI.

AMD Ryzen 7 1800x, construit pe arhitectură de 14nm, este chiar vârful de gamă al actualei serii de procesoare AMD. Are nu mai puțin de opt nuclee cu 16 fire de execuție, care rulează la o frecvență de 3.600mHz. În mod turbo acestea pot ajunge până la 4GHz. În cazul de față, procesorul este răcit cu lichid, așa că sistemul a fost destul de silențios.

Review-uri detaliate despre noul procesor AMD Ryzen 7 1800X pot fi citite pe

Toate componentele au fost asamblate pe o performantă placă de bază ASUS ROG Crosshair VI Hero cu multe conexiuni și porturi (USB 3.1, USB-C, M2.Sata), plus suport pentru memorii DDR4 cu frecvență de tact de până la 3200mHz. Și iluminare cu LED-uri, dacă tot are la dispoziție o carcasă cu panouri din sticlă.

Normal, a fost încercat la greu și în câteva jocuri noi – Overwatch, StarWars Battlefront și  The Division. Și în toate s-a comportat admirabil.

Din păcate noi nu am avut un monitor 4K dar nu mă îndoiesc că acest sistem pc se poate descurca fără probleme și la astfel de rezoluții.

Pentru stocare s-au ales două SSD-uri de la Goodram și un hard disk de 2TB. Sincer să fiu, la așa un monstru de computer, parcă ar fi mers niște SSD-uri mai performante.

Dar cu siguranță că este un sistem complet, capabil pentru orice gen de sarcini digitale, de la cele dedicate divertismentului și până la cele serioase, de creativitate și productivitate. Vă dați seama că cele 8 nuclee și 16 fire de execuție ale lui Ryzen 1800x vor fi puse mai eficient în valoare mai degrabă în aplicații profesionale. Iar posibilii lor cumpărător vor fi atrași de raportul performanță/preț al acestor noi procesoare AMD Ryzen 7, implicit de sistemele echipate cu ele.

Teste de performanță și informații hardware

Eu am preferat să testez performanțele grafice și cele de productivitate cu benchmark-urile de la Futuremark.

Testele cu 3DMark, în continuare.

Un grafic comparativ cu rezultatele altor sisteme puternice, mai jos.

După cum se observă, acest sistem Myria de la Altex este unul cu adevărat puternic, care poate rivaliza de la egal cu branduri de gaming recunoscute.

Testele de productivitate PcMark 8, mai jos.

Graficul comparativ cu rezultatele altor sisteme, în continuare.

După cum se observă, în testele de productivitate este unul dintre cele mai puternice sisteme testate de noi.

Informațiile hardware, culese cu aplicația cpuz.

Altex Myria AMD Ryzen

Concluzii

Pro

 • Este un sistem care arată foarte bine, incredibil de bine
 • Fișă tehnică performantă, pentru gaming și multe altele
 • Funcționare ireproșabilă
 • Dispune de o soluție de stocare rapidă și spațioasă
 • Conectică variată

Contra

 • Carcasa este foarte grea și voluminoasă

Cu siguranță că acest sistem Myria de la Altex, bazat pe cel mai recent procesor AMD Ryzen 7 1800X, este unul dintre cele mai interesante la ora actuală. Are un look atrăgător și performanțe care îi pot satisface chiar și pe cei mai pretențioși utilizatori, din orice categorie socio-profesională.

Da, cred că este un PC extrem de scump, pe măsura look-ului dar și capacităților sale superioare la nivel hardware. Mai ales că această frumoasă carcasă In Win nu este deloc ieftină. 

Dar mă bucur că la nivel local sunt asamblate sisteme dedicate pasionaților, celor care apreciază atât performanțele de top cât și un look cât mai deosebit, care să impresioneze cu adevărat.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *