PcGarage Viking Review – Pentru office dar si pentru gaming

Sistemele PC desktop se bucură în continuare de popularitate, motivele celor care le aleg în detrimentul laptopurilor fiind pe cât se poate de valide – putere de procesare superioară laptopurilor, posibilități de upgrade mai extinse, mentenanță aproape la îndemâna oricui etc.

Cunosc o mulțime de apropiați care preferă să-și construiască singuri din bucăți propriile sisteme PC, alegând fiecare componentă cu grijă, în primul rând pentru că sunt pasionați de acest lucru. Dar, într-o măsură mai mare, am întâlnit o mulțime de persoane care aleg calea mai simplă și achiziționează un sistem PC complet, gata asamblat. Pentru că nu au cunoștințele necesare, pentru că nu au timp să configureze și să asambleze… etc.

Iar principalele magazine IT de la noi au în oferte și astfel de sisteme desktop, în aproape orice configurație posibilă, pentru orice buzunar. Cum este și acest Viking de la PcGarage, un sistem care se vrea a fi primul sistem de gaming la unui utilizator. Nu știu dacă este chiar așa, mai ales că vine echipat cu un procesor Intel Core i3, dar vă pot spune de la început că al meu puștiulică s-a declarat mulțumit de comportamentul său în câteva dintre titlurile de nouă generație, pe care le-a jucat la rezoluție full HD. Așa că nu ar fi deranjat dacă i-aș face cadou un astfel de computer.

Dar hai să vedem care sunt specificațiile tehnice ale acestui computer Viking de la PcGarage

 • Procesor dual-core Intel Core i3-7100 cu Hyperthreading tactat la 3.9GHz
 • 8GB memorie RAM HyperX DDR4
 • Placa Grafica Gigabyte cu chipset Nvidia GTX 1050 Ti cu 4GB VRAM
 • Stocare pe HDD Seagate Barracuda de 1TB la 7200rot/min
 • Placa de baza MSI B150M Pro-VDH
 • Carcasa Segotep Polar Light
 • Sursă SuperFlower de 550W

PcGarage Viking

Da, acest Intel Core i3 Kaby Lake nu prea își are locul pe un sistem dedicat pasionaților de jocuri electronice. Din punct de vedere al procesorului ar fi un computer bun pentru aplicații office, navigare pe internet, studiu, eventual ceva prelucrare foto. Dar un plus important la performanțele generale îl aduce placa grafică Nvidia GTX 1050 Ti care își aduce cu siguranță aportul în jocuri, astfel că acest Viking este un computer care poate ataca fără probleme titluri cu o grafică complexă, ce-i drept, nu la rezoluție 4K și nici la setări maximale în unele dintre ele.

După cum se obervă și din printscreen-urile celor trei jocuri instalate pe el de către al meu gamer înrăit – StarWars Battlefront, Overwatch și The Division.

Deci, pot spune că este un computer bun și pentru gaming, deși TheDivision nu poate rula optim la setări maxime, ci numai la cele Low sau Medium.

Din punct de vedere al performanțelor generale v-aș mai sfătui să îl echipați și cu un SSD. Credeți-mă, aplicațiile și sistemul de operare vor răspunde cu mult mai repede, cu mult mai bine decât o fac pe acest hard disk.  De asemenea, încă 8GB memorie RAM ar fi de folos, pentru ca memoria să lucreze mai eficient în Dual-Channel. Chiar mă mir că acest PC nu a fost dotat mai degrabă cu un kit de memorie 2x4GB.

PcGarage Viking

Carcasa va fi cu siguranță pe placul tinerilor, al copiilor. Cele trei generoase ventilatoare au iluminare albastră, iar panoul lateral are un plastic transparent pentru a se putea vizualiza componentele interne.  O carcasă din plastic lucios, cu un finisaj transparent, pe care vor rămâne cu siguranță amprentele dar care are un look ok.

În partea superioară a carcasei este prezent un mic panou cu butonul de Power, cel de Reset,  două porturi USB 2.0, un altul USB 3.0 și conectorii de 3.5mm pentru căști și microfon.

Alte porturi sunt prezente în partea din spate a carcasei, ba chiar și unele pe cale de dispariție, mai rar folosite – cum ar fi cele PS2 pentru mouse și tastatură. Mai sunt prezente porturile de pe placa grafică, DVI, HDMI, încă patru porturi USB 3.0 și conectorii pentru sistemul audio.

La interior, carcasa Segotep Polar Light este destul de spațioasă, astfel că mai pot fi integrate unități de stocare suplimentare. Din păcate, în această carcasă nu poate fi integrată și o unitate optică. Știu, nu prea mai sunt folosite unitățile optice dar totuși, unii poate mai au nevoie și de astfel de accesorii.

Benchmark-uri și informații hardware

Normal, i-am testat performanțele cu 3DMark și PcMark 8 de la Futuremark.

Rezultatele 3DMark, în continuare.

Comparativul cu rezultatele altor sisteme de gaming testate de noi, în continuare.

După cum se observă, la nivel de performanțe este comparabil cu laptopurile de acum doi ani, echipamente cu mult mai scumpe.

Rezultatele testelor PcMark, mai jos.

Graficul comparativ cu rezultatele altor sisteme testate de noi, în continuare.

După cum se observă, PcGarage Viking este comparabil la nivel de productivitate cu sisteme portabile actuale cu mult mai scumpe. Așa că se poate dovedi util la o suită largă de aplicații, nu numai pentru jocuri.

Informațiile hardware culese cu aplicația cpuz, mai jos.

 

PcGarage Viking

Concluzii

Pro

 • Configurație destul de ok pentru office
 • Pot fi jucate și titluri cu o grafică complexă
 • Permite upgrade ulterior

Contra

 • Nu are un SSD instalat pentru un comportament mai eficient
 • Ventilatoarele sistemului de răcire nu sunt tocmai silențioase
 • Carcasa nu permite instalarea unei unități optice

Culmea, deși nu mă așteptam, PcGarage Viking a fost o surpriză plăcută, chiar dacă este echipat cu un procesor Intel Core i3. Însă placa grafică Nvidia GTX 1050Ti își aduce din plin aportul în jocuri sau în alte aplicații care știu să se folosească de astfel de resurse grafice. Poate fi utilizat la fel de bine în aplicații office sau de prelucrare foto, pentru studiu, navigare pe internet, comunicare scrisă sau video, la vizionarea de filme la rezoluție High Definition, adică la cam tot ceea ce ar face un utilizator acasă, de orice vârstă ar fi acesta.

PcGarage Viking are un preț de aproximativ 2800 Lei.

 

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “PcGarage Viking Review – Pentru office dar si pentru gaming

 • February 17, 2018 at 10:05 pm
  Permalink

  Este un sistem de gaming optim pentru un gamer în devenire. Nu este pentru fițoși dar se descurcă bine în majoritatea jocurilor.

  Reply
  • February 18, 2018 at 7:55 am
   Permalink

   e destul de ok. pe bani putini nu poti avea o super-configuratie…

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.