Smartphone-urile de nivel mediu pot fi o soluție viabilă
Stăteam zilele trecute și mă gândeam ce invenție mișto este smartphone-ul modern, cât de util se poate dovedi într-o varietate de situații – pentru comunicare vocală dar și scrisă, mesagerie, socializare, divertisment, informare pe internet, shopping, orientare prin intermediul funcțiilor GPS, ba chiar și pentru fotografiere sau filmare. Și la multe altele.
Este cea mai tare invenție a ultimilor ani din punctul meu de vedere, fiind cel mai utilizat echipament electronic la ora actuală. De ce să nu o recunoaștem, avem un astfel de gadget permanent alături de noi și nu ne-am mai putea închipui rutina zilnică fără proximitatea lui. Avem grijă să fie funcțional permanent și intrăm în panică dacă rămâne fără energie. Pentru că… (fiecare are propriile motive).
În altă ordine de idei, mai are rost să ne mirăm că smartphone-urile premium au prețuri pe măsura calităților lor native? Sunt performante, au caracteristici superioare dar aceste modele de top au prețuri prohibitive în general, pe care nu și le poate permite oricine. Cum ar fi un iPhone 7, un Samsung Galaxy S8 și Galaxy S8 Plus, un LG G6, un Huawei P10 sau P10 Plus, un Google Pixel etc. Sunt smartphone-uri atrăgătoare din toate punctele de vedere dar nu puțini sunt cei care oftează la auzul prețului lor de comercializare.
Din fericire, pentru cei cu bugete limitate există o mulțime de variante care le pot satisface nevoile uzuale de comunicare, divertisment și socializare, la prețuri mai prietenoase cu bugetul personal sau familial.
Sunt așa numitele smartphone-uri mid-range, de nivel mediu, care la momentul actual au performanțele modelelor de top de acum 2-3 ani să zicem. Clar, nu se pot compara la nivel hardware cu exemplarele premium dar sunt destul de puternice și au un comportament în general exemplar în aplicațiile uzuale, mai exact în cele pe care le accesează zilnic mai toată lumea. Nu le-aș recomanda pasionaților de fotografie, celor care vor să capteze imagini de calitate în orice condiții de iluminare. Dar sunt destule noi modele mid-range care se pot descurca onorabil în condiții bune de iluminare iar calitatea rezultatelor să fie pe placul majorității utilizatorilor.
Care ar fi dezavantajele terminalelor de nivel mediu raportat la modelele de top?
- La nivel hardware nu sunt la fel de performante.
- Rezoluția ecranelor lor este maxim 1920×1080 pixeli.
- Camera lor foto se poate dovedi utilă în special în condiții bune de iluminare, stabilizarea optică este destul de rar întâlnită la genul ăsta de telefoane, la fel ca filmarea la rezoluție 4K.
- Din punct de vedere constructiv nu se pot compara cu terminalele mai scumpe.
- Nu sunt rezistente la scufundările în apă.
Dar am întâlnit în ultima perioadă câteva modele chiar interesante, cu prețuri destul de ok. Smartphone-uri cu o construcție de calitate, ecran foarte bun și destul de performanțe, în configurații care, după cum am mai spus, acum vreo doi ani puteau fi încadrate fără tăgadă în zona modelelor de top. Procesoare cu șase sau opt nuclee, 3GB sau 4GB memorie RAM, capacitate de stocare internă de 32GB sau chiar 64GB, carcasă metalică sau/și cu sticlă, senzor de amprentă pentru securizare, nu mai sunt deloc specificații rare în rândul acestui gen de smartphone.
Așa că o să vă propun câteva modele care personal mi se pare interesante. Pe unele dintre ele am avut ocazia să le folosesc, pe altele nu.
Iar primul model pe care l-aș recomanda din acestă categorie este ASUS Zenfone 3, în cele două variante de ecrane – ZE520KL cu ecran de 5.2 inchi și ZE552KL cu ecran de 5.5 inchi. Ambele modele destul de performante, cu un design atrăgător și finisaje fără cusur, cu o autonomie de până la două zile de utilizare, cu senzor de amprentă pentru securizare, ambele dovedindu-mi și capacități superioare la nivel foto-video în condiții bune de iluminare.
Doar v-am arătat filmările de la concert, pozele de la Muzeul Satului, cele în care am surprins culorile toamnei sau cele de iarnă de la Peleș. Și bănuiesc că voi mai veni și cu altele din vacanța de vară, răbdare să aveți.
Aceste două smartphone-uri au prețuri de la 1400 Lei – 1600 Lei și bănuiesc că se vor ieftini mai spre finele verii sau la începutul toamnei, când ar trebui să ajungă și la noi noua serie ASUS Zenfone 4, care va fi anunțată în iunie la Computex în Taipei.
Celor care preferă ecranele mai mici, integrate implicit în terminale mai ușor de manevrat, le-aș propune modelul Sony Xperia X Compact, cu ecran de 4.6 inchi. Care poate fi cumpărat la prețuri de la 1600 Lei. Și el cu performanțe destul de ok la capitolul foto-video în condiții bune de iluminare.
La prețuri cu mult mai mici, nu aș trece cu vederea noul model Moto G5, un terminal cu un design și performanțe decente. Care poate fi achiziționat la liber pentru un preț de numai 900 de Lei.
Sau pe cel ASUS Zenfone 3 Max, cu un acumulator de 4130mAh care îi poate oferi o autonomie de până la două zile și jumătate. Mai mult, în condiții bune de iluminare am reușit să fac niște poze frumușele cu ajutorul lui – cu floricele de primăvară și pe la Muzeul Satului. Are un preț de aproximativ 800-900 Lei.
Un alt smartphone de avut în vedere ar fi modelul Samsung Galaxy A5 2017, cu un design ok, ecran Super Amoled de 5.2 inchi și rezoluție full HD, procesor cu opt nuclee, 3GB memorie RAM, 32GB capacitate stocare internă, plus slot pentru carduri microSD, cameră principală de 16Mpix și un acumulator de 3000mAh. La un preț de aproximativ 1650 de Lei.
Nici Huawei P10 Lite nu este de neglijat – arată foarte bine, are senzor de amprentă pentru securizare, ecran IPS de 5.2 inchi cu rezoluție full HD, procesor cu opt nuclee, 3GB memorie RAM și o cameră principală de 12Mpix. Totul la un preț de aproximativ 1300 Lei.
Revin și cu alte modele care îmi vor atrage atenția. Voi mai cunoașteți altele care sunt comercializate și la noi în țară?