Acer Switch 3 Review – O tabletă cu Windows, pentru sarcini uzuale

Consider în continuare că singurele tablete de folosit pentru sarcini creative sau productive sunt modelele cu sistem de operare Windows. Pentru că este singurul OS care permite instalarea unor aplicații cu adevărat utile, cum sunt și cele de pe un sistem PC.

Tabletele cu sistem de operare mobil (Android și iOS) au fost pe val acum câțiva ani, după unii chiar au amenințat existența PC-ului. Dar iată că vânzările acestora au intrat în declin, din varii motive – unul ar fi că sunt bune doar pentru informare și divertisment, nu și pentru sarcini serioase. Iar pentru acest lucru se fac vinovați doar integratorii software, care nu au fost capabili să vină cu soluții care să concureze cu adevărat pe cele existente pe sistemul de operare Windows.

Practic, aceste tablete cu Windows sunt sisteme PC portabile la care tastatura este integrată într-o husă cu rol de protecție pentru ecran. Pentru că fără tastatură și fără un mouse/touchpad nu poți fi eficient în astfel de aplicații. De menționat că Microsoft a venit pentru prima dată cu genul ăsta de rețetă, tiparul Surface fiind preluat cu destul de mult succes de mai toți integratorii importanți.

Sunt tablete pe care poți lucra cu adevărat dar nu trebuie uitat că reprezintă și un compromis între portabilitate și ergonomia de utilizare. Da, sunt subțiri și ușoare, extrem de facil de transportat și de manevrat, dar nu oferă aceeași poziție stabilă de lucru, ca un laptop de exemplu. De asemenea, nici la capitolul conectică nu pot rivaliza cu laptopurile, tabletele având disponibile mai puține porturi conectoare. Dar nu mai vreau să intru din nou în genul ăsta de discuție, v-am detaliat mai multe idei aici.

Iar noua tabletă Acer Switch 3 este unul dintre cele mai noi modele de acest gen. Este mai degrabă un model entry-level, cu o configurație pregătită pentru activitățile uzuale, nu pentru sarcini complexe. Dar care s-a dovedit utilă pentru activitățile mele zilnice de blogging sau pentru diverse sarcini la serviciu.

Acer Switch 3

Mai exact, specificațiile tabletei Acer Switch 3 sunt următoarele

 • Ecran de 12.2 inchi cu rezoluție full HD 1920×1080 pixeli
 • Procesor  –  quad-core Intel Pentium N4200 tactat la 1.1GHz, cu Turbo Boost până la 2.5GHz
 • Chipset grafic – Intel HD Graphics
 • Memorie RAM – 4GB
 • Stocare Internă – 64GB, aproximativ 30GB utili
 • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth
 • Conectică – 1x USB-C, 1x USB 3.0, 1x audio, 1x microSD
 • Dimensiuni – 295 (W) x 201 (D) x 16.3 (H) mm cu tastatura conectată
 • Greutate – 0.9Kg, cu tastatura conectată
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 biți.

Acer Switch 3

Din punct de vedere al calității constructive nu am ce-i reproșa tabletei Acer Switch 3. Are un design practic, cu linii simple, fără elemente stilistice care să o scoată în evidență, având un look pretabil chiar și în mediile corporate. Tableta este asamblată într-o carcasă metalică, robustă, făcută pentru o utilizare intensă. În orice caz, are o construcție de cea mai bună calitate, care poate rivaliza ca orice model de top.

Acer Switch 3

Husa cu tastatură are prindere magnetică la baza tabletei iar comunicarea între cele două se realizează prin intermediul unui conector dedicat. Care asigură un răspuns rapid la redactare sau la controlul cursorului prin intermediul touchpad-ului, ceea ce nu prea se întâmplă la tastaturile cu bluetooth.

Husa este îmbrăcată într-un material ușor cauciucat, plăcut la atingere și care am observat că nu prea reține amprentele. Iar tastatura s-a dovedit un instrument excelent pentru redactarea rapidă, confortabilă. M-am desfășurat fără probleme cu ajutorul ei, la fel cum o fac pe un ultraportabil. Am remarcat cu plăcere și comportamentul touchpad-ului, cu răspunsuri precise și exacte, astfel că nu am avut nevoie de utilizarea unui mouse. Ar fi fost perfectă o iluminare de fundal pentru tastatură, pentru a o putea utiliza fără reținere chiar și în medii întunecate.

Acer Switch 3

Pentru așezarea tabletei în poziție de lucru există un picior de susținere retractabil pe spatele acesteia. După cum v-am mai spus, de preferat utilizarea pe o suprafață fixă, masă sau birou, pentru că pusă pe picioare nu are o poziție tocmai stabilă. Dar nah, unii se pot obișnui să o folosească și astfel.

Acer Switch 3

Toți conectorii au fost înghesuiți în partea superioară a muchiei stângi.

Acer Switch 3

Pe muchia superioară sunt prezente butonul de Power și cele de ajustare ale volumului. Precum și butonul de Start.

Acer Switch 3

Pe cea inferioară se observă conectorul pentru tastatură.

Sistemul audio încorporat este mai degrabă unul mediocru, care nu excelează prin calitatea sound-ului redat. Este bun doar la vizionarea unor clipuri video pe internet. Pentru sunet mai de calitate folosiți cu încredere o pereche de căști.

Acer Switch 3

Ecranul este unul dintre atuurile forte ale aceste tablete Acer Switch 3. Are o diagonală de 12.2 inchi și o rezoluție full HD, astfel că poate fi utilizat fără reținere la orice gen de activitate. Afișează caractere text și imagini clare, cu o paletă coloristică frumoasă și unghiuri largi de vizualizare. De menționat că are tendința de a reflecta sursele puternice de lumină.

Acer Switch 3

Din punct de vedere al configurației tehnice, nimic spectacular. Ba mai degrabă mi-a adus aminte de netbook-urile de altădată, utile doar la activitățile de bază. Nu este o tabletă pentru sarcini complicate, de prelucrare video sau grafică, dar se descurcă de minune la navigare pe internet, editare și vizualizare documente office, comunicare scrisă sau în programele de business client care se conectează la un server pentru prelucrarea datelor operaționale.

După cum v-am mai spus, am utilizat-o fără reținere în toate aplicațiile mele uzuale – browser de internet, office, prelucrare foto la un nivel minimal (dar se poate descurca fără probleme și în aplicații mai complexe), comunicare scrisă în clientul de e-mail, dovedindu-se pe tot parcursul utilizării o eficientă unealtă de blogging. Am apreciat și cantitatea de 4GB memorie RAM, astfel că am deschis fără probleme multe tab-uri active în browser, plus alte aplicații. Aș putea spune că are un comportament pe măsura calității constructive, fiind un echipament care ar putea mulțumi o bună parte a utilizatorilor.

Tableta Acer Switch 3 este capabilă să redea și materiale video la rezoluție full HD, așa că poate fi utilizată și la genul ăsta de activități.

Dar, după cum se observă, la redarea unui videoclip la rezoluție full HD într-un browser de internet procesorul este ocupat destul de mult cu această sarcină. La fel se întâmplă și la redarea unui film la rezoluție full HD de pe un stick usb conectat.

Legat de configurație nu am apreciat soluția de stocare aleasă, cu o capacitate de numai 64GB, dintre care numai 30GB spațiu util. Producătorii de tablete cu Windows ar trebui să renunțe la astfel de combinații nefericite, pentru că 30GB pot fi ocupați imediat cu câteva pachete software mai corpolente și o mică colecție multimedia. Pardon, nu există loc pentru vreo colecție multimedia în acest caz. Din acest punct de vedere pare a fi o tabletă utilă numai pentru navigare pe internet și pentru sarcini office.

Noroc cu acel slot microSD, pe care mai poți depozita ceva informație digitală. Dar aș fi preferat totuși un SSD de cel puțin 128GB, era o soluție mai viabilă. Pentru că utilizatorul modern nu are timp pentru tot felul de complicații cu transferul datelor pe carduri, nu are răbdarea necesară. Iar un slot microSD de 128GB este destul de scump (încă 300 de lei în plus).

Pentru conectarea la internet aveți la dispoziție o conexiune Wi-Fi AC, destul de rapidă. Parcă ar fi fost util și un modul 4G pentru accesarea resurselor din internet de oriunde s-ar afla utilizatorul, fără a fi nevoit să se conecteze la rețele nesecurizate din restaurante sau de pe cine știe unde.

Iar testele de productivitate demonstrează capacitățile modeste la nivel hardware.

Comparativ cu rezultatele obținute de alte tablete și ultraportabile cu Windows, graficul arată în felul următor.

După cum se observă, din punct de vedere al performanțelor în testele de productivitate și creativitate nu se poate compara cu modelele echipate cu procesoare Intel Core i7 sau Intel Core i5.

Autonomia de utilizare nu mi-a făcut o impresie extraordinară. De exemplu, pentru activități de blogging (editare foto, navigare pe internet, redactare în interfața wordpress, vizionare ceva clipuri video pe net) cu wi-fi activ și luminozitatea ecranului la o valoare de 45% din cea maximă, bateria a ținut aproximativ 5 ore și 30 de minute. M-aș fi declarat mulțumit cu o oră în plus la autonomie. 

Acer Switch 3

Concluzii

Pro

 • Ecran și construcție de calitate
 • Tastatura și touchpad-ul din husă sunt accesorii foarte bune
 • Comportament impecabil în aplicațiile uzuale
 • Are slot microSD pentru extinderea capacității interne de stocare
 • Are port USB-A dar și un altul USB-C

Contra

 • Fișă tehnică bună doar pentru activități de bază
 • Sistem audio mediocru
 • Capacitate de stocare internă cu un spațiu insuficient
 • La capitolul autonomie putea un pic mai bine

Sincer să fiu am fost reticent referitor la comportamentul acestei tablete imediat după ce i-am văzut fișa tehnică, eu fiind obișnuit să lucrez cu procesoare mult mai puternice. Dar pe parcursul perioadei de utilizare mi-a câștigat încrederea, descurcându-se chiar decent la activitățile mele zilnice, mai puțin la editarea video. 

Acer Switch 3 va fi disponibilă din luna iunie în Europa, cu prețuri de la 500 de Euro.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.