Tenda AC9 Review – Router cu Wi-Fi AC dedicat în special utilizatorilor casnici

Tenda este o marcă destul de cunoscută la noi, cu echipamente de rețea pentru acasă la prețuri destul de mici, pe care și le poate permite oricine. V-am povestit de curând despre acel extender de rețea wireless și despre placa de rețea wireless pe USB, ambele ieftine, ambele gadget-uri utile și care își fac cu brio treaba pentru care sunt făcute.

De curând am avut ocazia să folosesc și un router wi-fi AC de la acest producător, anume modelul Tenda AC9, care vine la un preț de aproximativ 240 Lei.

Specificațiile principale ale acestui router Tenda AC9 sunt următoarele:

 • dual band, lucrează în frecvențele de 2.4GHz și 5GHz
 • chipset Broadcom
 • viteză maximă de transfer 1200Mbps, 300Mbps + 900Mbps
 • are patru porturi ethernet gigabit
 • securitate WEP 64/128 bit, WPA, WPA-PSK/WPA2-PSK
 • are port USB și funcție de Print Server

Mai multe detalii pe site-ul oficial Tenda.

Tenda AC9

Am apreciat în primul rând construcția de calitate, Tenda AC9 fiind un router wireless care poate fi așezat fără reținere în orice spațiu, fie acasă sau în birourile unei mici companii. Are un picior de susținere pentru a fi așezat în poziție verticală iar antenele pot fi rotite în jurul axelor pentru a stabili o acoperire cât mai eficientă a semnalului wireless.

Tenda AC9

În partea frontală sunt vizibile led-urile de stare pentru conexiunile echipamentelor la rețea, pentru USB sau a stării conexiunii la internet etc.

Tenda AC9

Conectorii sunt poziționați în partea din spate – cel pentru conectarea accesului internet de la provider, cele patru porturi ethernet gigabit pentru rețeaua internă, portul USB, plus butonul pentru configurarea WPS, cel pentru activarea/dezactivarea conexiunii wireless sau cel pentru resetarea echipamentului.

Setarea inițială am făcut-o în câțiva pași simpli. Nu am reușit să mă conectez de pe laptopul meu pe rețeaua lui wifi (habar nu am de ce, ulterior a funcționat), așa că am folosit un fir ethernet. Apoi am accesat adresa ip 192.168.0.1, după care am urmat pașii de inițializare (puterea semnalului, parole de login).

 

Interfața de administrare este simplă și intuitivă, deloc complicată în administrare, așa cum trebuie să fie pentru utilizatorii casnici. În fereastra principală sunt afișate echipamentele conectate și starea conexiunii la internet.

La setările conexiunii WiFi pot fi schimbate numele conexiunilor și parolele, orarul de funcționare, puterea transmisiei wifi, poate fi activată/dezactivată funcția beamform (care transmite semnalul wireless în funcție de poziția echipamentelor conectate) sau cea de repeater pentru extinderea semnalului sau poate fi activată o rețea Guest doar cu acces la internet.

Există și un minim control parental pe acest router Tenda AC9. Care permite stabilirea unui orar de acces la internet precum și adăugarea unor cuvinte cheie ce trebuiesc blocate. Aceste setări se fac pe fiecare echipament în parte conectat la rețea.

În meniul VPN sunt setările pentru conexiunile PPTP/L2TP.

În meniul Share pot fi setate parolele de acces la share-urile prin USB precum și activarea protocolului de transfer prin FTP.

 În meniul Advanced aveți acces la setările de limitare a traficului, de activarea a administrării de pe telefon, de filtrare a adreselor MAC, de activare a serviciilor firewall (ICMP Flood, TCP și UDP Flood, Ping pe conexiunea WAN din internet), pentru adăugarea unor rute statice sau pentru activarea unor adrese DNS dinamice. La „Sleeping Mode” poate fi stabilit un orar de întrerupere a funcţiilor wireless, LED-urilor şi a USB-ului.

În meniul System se fac setările de rețea, cele pentru DHCP și rezervările lor, schimbarea parolei de login din interfața web, upgrade, backup și restore firmware/setări, activarea administrării remote de pe un anumit ip.

Atașarea unui stick usb pentru partajarea anumitor informații în rețea se poate dovedi o soluție utilă în anumite cazuri. Numai să nu aveți pretenții de viteze de transfer prea mari. De exemplu, prin conexiune prin fir, vitezele de transfer au fost de 3MB/s la scriere și de aproximativ 13MB/s la citire.

Importantă este prezența celor patru porturi ethernet gigabit, utile pentru un transfer rapid al datelor în rețeaua internă. Testele le-am făcut cu două laptopuri nu tocmai de ultimă generație dar viteza maximă de transfer a fost de peste 900Mbits/s (934Mbits/s mai exact). Așa că, din acest punct de vedere, routerul Tenda AC9 este unul chiar performant.

Normal, performanțele vitezelor de transfer din internet sunt dependente de calitatea conexiunii și a echipamentelor pe care se face transferul. Sincer să fiu, eu nu am avut echipamentele necesare pentru a duce către maxim capacitățile acestui router. Ca niciodată, am rămas în pană de laptopuri sau unități desktop mai performante.

De exemplu, prin conexiune Wi-Fi AC viteza maximă de transfer a fost undeva pe la 260Mbps, atât de pe un laptop, cât și de pe un smartphone.

 

 

Prin fir, viteza maximă de transfer obținută a fost de 629Mbps, limitată fiind activitatea zilnică pe banda de internet asigurată de provider. Cu siguranță se poate și mai bine, după cum am văzut în alte teste. Oricum, la conexiunea mea de acasă (500Mbps max) ar fi tocmai ceea ce trebuie.

Concluzii

Pro

 • Interfață intuitivă, setările se fac imediat
 • Are patru porturi gigabit
 • Este un router wi-fi dual, lucrează în frecvențele de 2.4GHz și de 5GHz
 • Are un preț ok

Contra

 • Vitezele mici de transfer prin USB, nu are port USB 3.0.

 

Clar, Tenda AC9 se poate dovedi de folos mai în toate configurațiile de rețele casnice, în special în apartamente, pentru conectarea tuturor echipamentelor la serviciile de internet. Are un preț destul de bun și un comportament adecvat, așa că poate fi soluția de care mulți au nevoie.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *