Mai are Intel exclusivitate în piața procesoarelor de PC?

A trecut mult timp de când procesoarele AMD rivalizau cu adevărat pe cele de la Intel, cel puțin 10 ani (dacă nu chiar mai mult, de pe vremea lui Pentium 4 și a lui AMD Athlon 64). O decadă în care soluțiile AMD au început să fie preferate în special de către cei cu bugete reduse, prețul cât mai mic fiind principalul criteriu de achiziție, în detrimentul performanței.

O decadă de când AMD a dispărut aproape complet din computerele de business, desktop sau portabile, adică tocmai din segmentul de piață cu cel mai important volum de vânzări. O decadă în care Intel a dominat piața de profil fără a avea parte de un rival adevărat. O decadă în care, fără concurență, Intel a impus un nivel destul de ridicat al prețurilor, lucru care nu s-ar fi întâmplat într-o altă situație. Concurența fiind întotdeauna spre beneficiul consumatorilor. 

Iată că, după acești mulți mulți ani, AMD a reușit să se întoarcă pe piața IT&C cu procesoare care au atras cu siguranță atenția pasionaților de tehnologie. Și totul s-a întâmplat atunci când nimeni nu mai avea vreo speranță de la această marcă, cel puțin nu în această zonă. AMD a renăscut din propria cenușă și a demonstrat că încă mai are forța necesară, că încă mai are ceva important de spus. Ryzen!

Prima serie AMD Ryzen 7 s-a dovedit a fi un succes în testele de specialitate, ridicându-se cu adevărat la statutul de rivală pentru anumite serii de procesoare Intel din punct de vedere al performanțelor oferite, totul la prețuri cu mult mai atrăgătoare. După cum au constatat-o mulți dintre cei care au avut ocazia să testeze această nouă platformă, după cum am sesizat și eu când am avut ocazia să lucrez pe un PC cu AMD Ryzen. AMD Ryzen 1800X în combinație cu Nvidia 1080 s-a dovedit a fi unul dintre cele mai puternice computere utilizate de mine până acum. 

O serie de procesoare cu multe nuclee, cu și mai multe fire de execuție, care va face cu ochiul în special profesioniștilor, celor care utilizează pachete software capabile să se folosească la maximum de ele. Nu sunt neapărat pentru jocurile electronice, pentru că acestea nu le folosesc la adevăratul lor potențial.

Între timp AMD a lansat și seria Ryzen 5, soluții mai potrivite celor pasionați de jocuri electronice, plus că au prețuri și mai bune. Momentan sunt disponibile două modele cu 6 nuclee (Ryzen 1600x și Ryzen 1600) și două cu 4 nuclee (Ryzen 1500X și Ryzen 1400), tot pe platforma AM4. Din câte m-am mai documentat pe internet, performanțele lor rivalizează cu ale procesoarelor Intel Core i5 și i7 Kaby Lake. Pe când prețurile nu, cele AMD fiind mai ieftine. După concluzia multora acestea sunt procesoare cu un raport preț/performanță mai bun decât cele Intel.

La Computex 2017 AMD a anunțat și viitoarele procesoare Raven Ridge, care vor fi integrate în ultraportabile, hibride sau pc-uri cu dimensiuni reduse. Acestea vor avea 4 nuclee, 8 fire de execuție Zen precum și grafică “Vega”, fiind capabile să ofere cu 50% mai multă putere de calcul în cazul procesorului și cu până la 40% mai multe performanțe grafice, comparativ cu generațiile precedente. 

Se pare că AMD are încredere că noua platformă și noile procesoare pot fi integrate fără reținere în orice tip de PC, portabil sau non-portabil. Ambițiile sunt mari, foamea de recunoaștere și mai și. Prea mult au stat în umbra celor de la Intel, riscând nu de puține ori dispariția totală.

Intel are oarece probleme acum, dacă ne putem exprima mai colocvial, concurența AMD fiind pe un trend ascendent și tot mai puternică dacă procesoarele acestora vor confirma din punct de vedere al performanțelor, al autonomiei de utilizare în cazul celor portabile și dacă politica lor de prețuri va rămânea în continuare cea corectă. 

Rămâne de văzut și dacă parteneriatul dintre AMD și cei mai importanți integratori hardware se va extinde, pentru că la Computex 2017 am văzut destule sisteme care au adoptat noile platforme. Rămâne de văzut când vor fi disponibile comercial și mai ales la ce prețuri. Pentru că AMD va trebui să atragă și printr-un preț mai mic atenția consumatorilor, nu numai prin performanțele dovedite în testele de specialitate.

Eu personal aștept cu nerăbdare primele ultraportabile cu Ryzen, sunt curios atât din punct de vedere al performanțelor, cât mai ales cum vor sta la capitolul autonomie.

Între timp Intel a anuțat procesoare și mai performante, Intel Core i9, cu 10-18 nuclee și dublu fire de execuție. Performante, fără doar și poate, dar cu prețuri între 1000 de dolari și 2000 de dolari. Și în acest fel dedicate în special zonei de computere high-end.

Deci? Mai are Intel exclusivitate pe piața procesoarelor de PC? Cu siguranță, nu. A venit timpul să mai căutăm și în altă parte decât în oferta Intel un procesor sau un sistem PC? Cu siguranță, da. 

După cum am mai spus, acesta este un lucru care va fi benefic în special utilizatorilor. Și poate că Intel este forțată cu această ocazie să vină cât de curând cu noi inovații tehnologice, pentru că sunt sigur că are forța și resursele necesare să o facă. Și, de ce nu, poate că vor mai reduce prețurile de achiziție la anumite game de procesoare.

Cel mai important lucru? Informați-vă pe site-urile de specialitate, analizați testele serioase, faceți un studiu de piață din punct de vedere al prețurilor și apoi luați decizia care vi se potrivește – Intel sau AMD. 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “Mai are Intel exclusivitate în piața procesoarelor de PC?

 • June 10, 2017 at 10:10 am
  Permalink

  am vazut la tine ca multe companii au lansat computere cu ryzen la computex. asa ca intel deja are o problema, pe o perioada scurta cel putin. am avut amd pana la athlon 64, pe urma a trebuit sa renunt, pentru ca si ei cam renuntasera. iar la anul, cand am de gand sa schimb placa de baza si procesorul la pc, o sa ma uit cu atentie la procesoarele amd. vedem, studiem, cum zici tu :)))

  ps. cand o sa testezi un laptop cu ryzen?

  Reply
 • June 10, 2017 at 10:15 am
  Permalink

  si apropo, de ce nu scrii mai des articole de genul asta?

  Reply
  • June 10, 2017 at 10:23 am
   Permalink

   grea intrebare… e vorba de timp, chef, poate ca nu mai sunt la fel de motivat… poate ca m-am saturat sa fac munca doar pentru altii. asa ca sunt la ralanti, accelerez cand am timp si inspiratie. am scris mai multe aici http://www.imidoresc.ro/2016/10/07/8/

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *