Acer Switch 5 Review – O tabletă performantă, pe care poți lucra cu adevărat
Poate că smartphone-urile sunt cele mai utilizate device-uri la ora actuală, nu pot tăgădui acest lucru. Dar dacă activitățile tale zilnice nu se rezumă doar la realizarea de selfie-uri și postarea lor pe site-urile de socializare, atunci ai nevoie cu siguranță și de un PC, portabil sau nu.
Printre cele mai portabile PC-uri la ora actuală sunt cu siguranță tabletele gen Surface, cu sistem de operare Windows și o husă de protecție cu tastatură încorporată, în continuare cel mai utilizat accesoriu în activitățile productive.
Iar acest model Acer Switch 5 pe care am avut ocazia să o folosesc de curând este cu siguranță una dintre acele tablete pe care poți lucra cu adevărat, despre care v-am povestit și cu alte ocazii. Este ușoară și subțire, are tastatură în coperta de protecție și performanțe care o recomandă pentru o suită largă de activități digitale, fiind dedicată în special celor care trebuie să-și desfășoare rutina zilnică departe de un birou permanent. Și nu numai.
Specificațiile tabletei Acer Switch 5 sunt următoarele
- Ecran: IPS de 12 inchi, rezolutie 2160 x 1440 pixeli
- Procesor: dual-core Intel Core i5-7200U tactat la 2.5GHZ, cu TurboBoost până la 3.1GHz și HyperThreading
- Grafică: Intel HD Graphics 620
- Memorie RAM: 8GB
- Stocare: SSD Intel de 256GB
- Rețea: Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
- Conectori 1x USB 3.0, 1x USB Tip-C, cititor microSD, 1 x audio
- Altele: vine la pachet cu tastatură iluminată și stylus
- Greutate: 920 grame sau 1.27 kg cu tastatură
- Sistem de operare: Windows 10 Home pe 64 de biți
Din punct de vedere al calității constructive nu am ce-i reproșa, fiind o tabletă realizată la standarde de top, pentru utilizatorii cu pretenții. Carcasă metalică, finisaje fără reproș, robustă, făcută pentru o utilizare intensă zi de zi.
Nu se remarcă prin elemente stilistice ieșite din comun, care să atragă atenția, design-ul exterior fiind mai degrabă unul practic, cu linii simple, pe placul utilizatorilor de business. Este clar că din punct de vedere constructiv nu este mai prejos față de orice alt model de acest gen, de la orice alt producător.
Normal, nu putea lipsi accesoriul cel mai util pentru activitățile de birou, tastatura din husă. Care la rândul ei are rol de protecție pentru ecran la transport și are prindere magnetică pentru a sta ferm atașată de tabletă. Comunicarea dintre tastatură și tabletă se realizează prin intermediul unui conector dedicat iar aceasta este rapidă, fără întârzieri ale comenzilor, așa cum se mai întâmplă la tastaturile cu bluetooth.
Husa este îmbrăcată într-un material ușor cauciucat, plăcut la atingere. Iar tastatura este un instrument foarte bun, care facilitează redactarea rapidă, într-un mod confortabil. M-am desfășurat fără probleme cu ajutorul ei, la fel cum o fac pe laptopul meu. Mai mult, aceasta are și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere și pe întuneric.
Am apreciat comportamentul touchpad-ului, cu răspunsuri precise și exacte, care face inutilă prezența unui mouse. Acer pune la dispoziția utilizatorilor și un stylus pentru accesarea mai precisă a meniurilor direct prin intermediul ecranului tactil.
Sau, de ce nu, pentru realizarea de notițe de mână sau pentru schițe și desene în format digital. Un accesoriu care se comportă exemplar, răspunde chiar foarte bine la comenzi.
Pentru așezarea tabletei în poziție de lucru Acer a apelat la un picior de susținere retractabil, normal, aflat pe spatele acesteia. Dar pentru o poziție stabilă este de preferat utilizarea pe o suprafață fixă, masă sau birou. Este mai greu de folosit genul ăsta de tabletă dacă este pusă pe picioare, poziția de lucru nefiind tocmai stabilă. Până la urmă, te poți obișnui și așa după căteva zile de lucru.
Acer Switch 5 este un echipament portabil destul de ușor, având o greutate de aproximativ 1.27Kg cu tot cu tastatură. Dar aceasta este o valoare destul de comună deja chiar și pe ultraportabile. În orice caz, poate fi transportată și manevrată facil, astfel că din acest punct de vedere se va dovei o unealtă de lucru potrivită celor care își desfășoară activitățile obișnuite departe de un birou, practic de oriunde s-ar afla.
Parcă ar fi fost extrem de util și un modul 4G, pentru accesarea resurselor din internet fără a fi nevoie de conectarea la rețele wireless nesecurizate. Dar aproape orice smartphone mai acătării poate fi transformat într-un hotspot la nevoie.
Conectica a fost înghesuită în partea superioară a muchiei drepte. Există acolo conectorul audio, un USB 3.0, un USB-C și conectorul pentru alimentare. De menționat că prin intermediul portului USB-C și a unui accesoriu extern (USB-C to HDMI) poate fi conectată la un ecran mai mare.
Slotul microSD a fost poziționat central pe muchia superioară.
Pe muchia stângă se găsesc butonul de Pornire, cu senzor de amprentă integrat, și butoanele de ajustare ale volumului. Înregistrarea amprentei se realizează în câțiva pași simpli și am observat că senzorul o recunoaște destul de repede.
Ecranul tabletei are o diagonală de 12 inchi și o rezoluție 2160×1440 pixeli și este unul dintre punctele forte ale acestei tablete. Este de tip IPS și capabil să afișeze caractere text clare, imagini cu o paletă coloristica frumoasă, un contrast bun și unghiuri bune de vizualizare. Singurul lui dezavantaj este finisajul lucios care reflectă sursele de lumină puternice.
Speakerele sistemului audio sunt poziționate deasupra ecranului, când tableta este așezată pe un birou, în mod landscape. Iar calitatea sound-ului redat nu excelează dar este clar, cu nuanțe metalice, fără bași și destul de puternic, de ajuns pentru vizualizarea unor clipuri video pe internet.
Din punct de vedere al comportamentului general și al fișei tehnice nu am ce-i reproșa, fiind un echipament pe care l-am utilizat fără reținere în orice gen de aplicații, la fel cum o fac cu laptopul sau pc-ul de la muncă. Are o configurație cu procesor Intel Core i5, 8GB memorie RAM și stocare pe un SSD cu o capacitate ok, de 256GB.
Astfel că poate fi utilizată atât la sarcini uzuale, de navigare pe internet, comunicare și editare în office, cât și în altele mai complexe, cum ar fi editarea unui videoclip full HD într-o aplicație de genul Windows Live Movie Maker sau editarea fotografiilor cu pachete software profesionale.
Clar este un echipament care se poate dovedi util unor categorii largi de utilizatori. Normal, dacă activitatea principală implică editarea și vizualizarea unor foi de calcul tabelar stufoase, recomand conectarea la un ecran mai mare, pentru că cei 12 inchi ai diagonalei sunt insuficienți într-un departament financiar-contabil.
Pentru o tabletă stă destul de bine și la capitolul conectică, oferind posibilitatea atașării unor accesorii externe și chiar proiectarea imaginii pe ecrane mai mari, prin intermediul portului USB-C (cu un adaptor special).
Din punct de vedere comportamental nu m-a satisfăcut pe deplin la capitolul autonomie. Practic, în regim de lucru cu acces la internet, luminozitatea ecranului la o valoare de 50% și tastatura conectată, autonomia tabletei Acer Switch 5 a fost de aproximativ 5 ore și jumătate.
Normal că a testat-o și cu benchmark-ul de productivitate PcMark 8. Rezultatele, în continuare.
Comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme portabile, în continuare.
După cum se observă, din punct de vedere al performanțelor este o tabletă care se bate de la egal cu echipamente portabile echipate cu procesoare cu Intel Core i7. A fost chiar o reală surpriză din acest punct de vedere.
Concluzii
Pro
- Construcție de calitate, robustă
- Are husă cu tastatură și iluminare de fundal
- Fișă tehnică performantă
- Ecran foarte bun, cu rezoluție QHD
- Stă bine la capitolul conectică (pentru o tabletă)
- Comportament ireproșabil
Contra
- Există ultraportabile la fel de grele, parcă trebuia să fie un pic mai ușoară
- La capitolul autonomie se putea un pic mai bine
Acer Switch 5 este o adevărată unealtă pentru lucru, divertisment multimedia, informare și, de ce nu, studiu, diferența dintre ea și un ultraportabil performant fiind numai la nivel constructiv. Cum îmi place mie să spun, este una dintre acele tablete pe care poți lucra cu adevărat, un echipament PC care se poate dovedi de folos în aproape orice scenariu portabil de utilizare, acasă, la școală, la serviciu și, de ce nu, într-o vacanță.
Salut Bogdan,
Mi-am creionat o idee despre Acer Switch 5 in urma review-ului tau.
Este pe lista mea scurta de achizitii pentru toamna. Are multe atuuri, imi place brandul Acer, am lucrat cu vreo 2 laptopuri Acer in trecut, nu am avut nicio problema, raport calitate-pret bun.
Imi place ca are si stylus. Are rezolutie excelenta, stocare mai mult decat decenta.