Lenovo IdeaPad 520S Review – Construcție de calitate, performanțe foarte bune

Acum vreo 5 ani se tot anunța cu surle și trâmbițe sfărșitul erei PC-ului, în orice formă a lui, amenințat fiind de tot mai larga răspândire a tabletelor. Iată că mai curând decât ne-am fi așteptat poate fi anunțată finalul scurtei ere a tabletei, pentru că aceasta nu a reușit să acapareze până la urmă piața de profil. PC-ul este la fel de prezent iar laptopul este în continuare un echipament mai folositor în sarcinile creative și productive decât o simplă tabletă cu sistem de operare mobil. Tableta rămâne preferata celor care nu au un smartphone cu ecran mare, bună doar pentru activități recreative, de socializare sau pentru informare. 

Iar unul dintre cei mai importanți producători de PC-uri, implicit laptopuri, la nivel mondial este Lenovo. La noi am impresia că ocupă chiar prima treaptă a podiumului din punct de vedere al volumului de unități comercializate. Și nu este de mirare, pentru că se prezintă în fața cumpărătorilor cu o ofertă chiar bogată, cu portabile de orice gen, pentru orice areal de activitate și pentru orice buzunar. 

De curând a fost anunțată noua gamă de portabile Ideapad, cu multe modele, în configurații diverse, pentru orice gen de utilizator. Iar eu tocmai ce am avut ocazia să folosesc modelul Ideapad 520S cu ecran de 14 inchi și placă grafică Nvidia 940MX suplimentară. Unul care nu m-a lăsat deloc nepăsător, ba din contră, i-am apreciat pe deplin calitățile de care a dat dovadă pe toată perioada de utilizare.

Lenovo Ideapad 520

Specificațiile modelului Lenovo Ideapad 520S-14IKB pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS, 14 inchi, finisare mată, rezoluție 1920×1080 pixeli
 • Procesor – dual-core Intel Core i7-7500U tactat la 2.7GHz, cu Turbo Boost până la 2.9GHz și HyperThreading
 • Sistem Grafic – Intel HD 620 + Nvidia GeForce 940MX
 • Stocare – SSD de 256GB
 • Memorie RAM – 8GB
 • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth
 • Conectică – 1xHDMI, 1x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB-C, 1x audio, 1x slot SD
 • Dimensiuni – 327.4×236.5×19.33 mm 
 • Greutate – 1.7Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți
 • Altele – sistem audio Harman, senzor de amprente

Lenovo Ideapad 520

Cu siguranță unul dintre punctele forte ale acestui portabil este calitatea constructivă, carcasa fiind acoperită aproape în întregime cu metal, mai puțin zona de contact cu biroul. Aluminiu pe capacul ecranului, același material într-o finisare mată în zona tastaturii și pe muchiile laterale, cu un design clasic și fără elemente stilistice ieșite din comun. Dar cu o eleganță aparte, care poate fi pe placul oricărui gen de utilizator. 

Am avut la dispoziție un model într-o nuanță aurie, culoare care îmi place, de ce să nu o recunosc. Arată bine și are avantajul că nu lasă vizibile dizgrațioasele urme de grăsime sau amprentele. Lenovo Ideapad 520 atrage prin prezența elegantă, rafinată, prin calitatea materialelor utilizate la asamblarea carcasei și finisajele fără reproș, fiind un portabil pretabil oricărui gen de utilizator.

Lenovo Ideapad 520

Mi-a lăsat și o impresie de robustețe, a unui echipament construit pentru o utilizare intensă, zi de zi. De asemenea, este un echipament destul de ușor pentru a fi manevrat și transportat fără un efort substanțial , astfel că va fi cu siguranță pe placul celor care trebuie să-și desfășoare activitățile obișnuite departe de un birou, de oriunde s-ar afla. Deși are un ecran de 14 inchi, dimensiunile sale exterioare sunt comparabile cu ale unui ultraportabil de 13.3 inchi de acum câțiva ani. Dar, trebuie să o spun, că este un pic mai greu decât ultraportabilele actuale.

Lenovo Ideapad 520

Pe muchia stângă sunt poziționate conectorul de alimentare, portul HDMI, cel USB 3.0, încă unul USB-C și conectorul audio.

Lenovo Ideapad 520

Pe muchia dreaptă sunt prezente portul USB 2.0 și slotul pentru carduri SD.

Din punct de vedere al conectivității constat lipsa unui port ethernet gigabit, care ar fi fost util mai ales într-o companie.

Lenovo Ideapad 520

Există și un senzor de amprentă poziționat sub tastatură. Înregistrarea amprentei se realizează în câțiva pași simpli iar recunoașterea acesteia se face imediat, fără erori.

Lenovo Ideapad 520

Ecranul acestui Lenovo Ideapad 520S este cu adevărat unul foarte bun, capabil să afișeze caractere text clare și imagini cu o paletă coloristică frumoasă, un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. De menționat și finisarea mată, astfel că reflectă prea puțin sursele puternice de lumină. De asemenea, acesta poate fi rotit la 180 de grade.

Iar diagonala de 14 inchi cu rezoluție full HD se pretează la orice gen de activitate, fiind capabil să afișeze destulă informație utilă.

Lenovo Ideapad 520

Un alt accesoriu extrem de important la un laptop este tastatura, care în cazul de față se comportă admirabil. Este confortabilă, tastele sunt destul de mari și optim spațiate, astfel că permite redactarea rapidă. Mai mult, are și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere chiar și pe întuneric.

Touchpad-ul, la rândul său, este un accesoriu de nădejde, care face inutilă prezența unui mouse. Cel puțin eu nu am avut nevoie de unul. Touchpad-ul răspunde precis și exact, m-am descurcat de minune cu ajutorul lui.

Sistemul audio încorporat este unul gălăgios, cu siguranță. Dar din punct de vedere calitativ nu pot spune că m-a impresionat, chiar dacă sigla Harman este prezentă. Este capabil să redea un sound cu nuanțe metalice și frecvențe medii, cele joase lipsind aproape cu desăvârșire.

Lenovo Ideapad 520

Din punct de vedere al comportamentului general este unul dintre acele echipamente la care nu prea ai ce reproșa. Lenovo Ideapad 520S are o fișă tehnică performantă care își poate dovedi utilitatea într-o paletă largă de activități digitale, de ordin profesional sau pentru divertisment.

Da, are o placă grafică suplimentară dar această Nvidia GeForce 940MX nu este una extraordinar de puternică. Dacă poate manevra cât de cât jocuri de generație mai veche, în cele mai noi cu o grafică complexă va trebui scăzută pe cât se poate de mult calitatea setărilor și rezoluția. Dar unele tot nu vor rula corespunzător.

Noi am instalat pe el The Crew și Wolfenstein Old Blood.

După cum se observă, la rezoluție full HD 1920×1080 pixeli s-a descurcat onorabil în Wolfenstein dar nu la fel de bine în jocul cu mașini, la care a trebuit scăzută rezoluția. Nu poate fi catalogat drept un laptop pentru gaming dar se poate descurca onorabil în anumite titluri.

În orice caz, Lenovo Ideapad 520S în această configurație este un echipament care poate fi utilizat fără reținere atât în mediile profesionale cât și în cele casnice, pentru sarcini serioase dar și pentru divertisment. 

Pot spune că m-a mulțumit și la capitolul autonomie. Practic, cu luminozitatea ecranului la o valoare de 60% din cea maximă și conexiunea wi-fi activă, utilizat la sarcini de editare documente, navigare pe internet cu scurte sesiuni de youtube, autonomia a fost în jurul a 6 ore și 30 de minute. Astfel că este unul dintre acele echipamente care pot fi utile întreaga zi, dacă este lăsat să intre în hibernare în momentele de repaus.

Stocarea este asigurată de un SSD de 256GB, nu neapărat cel mai performant dar destul de ok pentru ca aplicațiile să pornească repede și transferul datelor să se facă în același ritm. Spațiul de stocare este minimul acceptat de mine, fiind de ajuns pentru activitățile de birou sau de studiu, nu neapărat și pentru instalarea unor jocuri sau pentru păstrarea unei colecții multimedia.

Benchmark-uri

Rezultatele testelor cu 3DMark, în continuare.

Comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme, mai jos.

Și un grafic comparativ cu rezultatele unui sistem portabil într-o configurație asemănătoare.

După cum se observă, între rezultatele celor două sisteme comparabile nu sunt mari diferențe. Dar Lenovo Ideapad 520S pare a se descurca ușor mai bine în testele mai complexe, Cloud Gate și FireStrike.

Rezultatele testelor de productivitate realizate cu PcMark 8, în continuare.

Normal, avem și un grafic comparativ.

După cum se observă, din punct de vedere al rezultatelor de productivitate, este unul dintre cele mai performante echipamente portabile din categoria sa.

Lenovo Ideapad 520

Concluzii despre Lenovo Ideapad 520S

Pro

 • Construcție de calitate, robustă
 • Fișă tehnică performantă, utilă pentru o paletă largă de activități electronice
 • Ecran foarte bun
 • Are senzor de amprentă, util pentru securizare
 • Tastatură foarte bună, cu iluminare de fundal
 • Autonomie bună

Contra

 • Placa grafică Nvidia 940MX nu este tocmai potrivită pentru jocurile cu o grafică complexă
 • Este destul de greu pentru un ultraportabil

Lenovo IdeaPad 520S este cu siguranță unul dintre cele mai reușite portabile actuale, cu o construcție de calitate, un ecran foarte bun și o configurație tehnică de top, un echipament care se poate dovedi folositor unor categorii diverse de utilizatori. Fără îndoială că poate fi o soluție excelentă pentru cei aflați în căutarea unui portabil destul de ușor și cu performanțe foarte bune, pentru a-l utiliza aproape în orice gen de aplicație, de oriunde s-ar afla.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Lenovo IdeaPad 520S Review – Construcție de calitate, performanțe foarte bune

 • October 25, 2017 at 5:30 pm
  Permalink

  este exact ce cautam in locul unui HP ProBook 440 G4 la care eram fan, acelasi procesor I5-7200U dar Lenovo IdeaPad 520S-14IKB are ecran mult mai bun, ambele au slot M.2 pentru un SSD si 2.5″ pentru HDD sau SSD suplimentar, combinatie excelenta pentru stocare si viteze in aplicatii.
  Lenovo IdeaPad 520S-14IKB e si mai ieftin decat modelul de la HP, fiind peste acest model de HP la toate capitolele, materiale, ecran, tastatura etc. Ma bucur ca cei de la Lenovo l-au lansat.

  Reply
 • November 10, 2018 at 12:08 pm
  Permalink

  Buna, imi poate spune cineva cum activez tastatura iluminata va rog ??

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *