Tenda AC15 AC1900 Review – Router wireless AC performant și simplu de administrat

Routerele wireless au devenit cele mai importante echipamente în rețelele casnice și prin intermediul lor este asigurat accesul la internet de pe mai multe dispozitive, în același timp. Iar în vremurile actuale nu aș mai concepe un router de acest gen fără porturi ethernet gigabit și fără conexiune AC pe 5GHz, totul pentru viteze de transfer cât mai rapide posibil, pe toate dispozitivele conectate.

Tenda ne propune un astfel de router wireless performant și extrem de simplu de administrat, care permite viteze de transfer de până la 1900Mbps în total.

Se numește Tenda AC15 iar principalele lui specificații sunt următoarele:

 • este dual band, lucrează în frecvențele de 2.4GHz și 5GHz
 • are chipset Broadcom dual-core
 • viteză maximă de transfer 1300Mbps + 600Mbps
 • are trei porturi ethernet gigabit
 • securitate WEP 64/128 bit, WPA, WPA-PSK/WPA2-PSK
 • are port USB 3.0 și funcție de Print Server

Toate specificațiile sunt disponibile pe pagina producătorului.

Tenda AC15 AC1900

Față de modelul Tenda  AC9, pe care l-am utilizat de curând, acesta este mai arătos, cu un design mai glossy, mai atractiv. Cel puțin în partea sa frontală, care este acoperită cu un plastic lucios și un model reliefat cu forme romboidale.

În partea superioară a părții frontale se observă LED-urile de stare ale dispozitivului și conexiunilor.

Tenda AC15 AC1900

Lângă antene sunt prezente butonul pentru dezactivarea rețelei Wi-Fi, cel WPS pentru conectarea rapidă a unui dispozitiv la rețea și cel pentru resetare la setările din fabrică (util mai ales dacă nu vă mai aduceți aminte parola de login).

Tenda AC15 AC1900

Pe spate sunt prezente cele patru porturi ethernet gigabit (3 pentru rețea și 1 pentru internet), portul USB 3.0 plus butonul de Pornire. Este primul router la care găsesc doar 3 porturi ethernet, în loc de patru. Mă gândesc totuși că sunt destule pentru o configurație normală de rețea de apartament, unde mai toate dispozitivile conectate vor folosi SSID-urile wireless.

 

Din punct de vedere al configurării nu am nimic de adăugat față de cum s-au petrecut lucrurile la modelul AC9. Aceeași interfață de administrare, la fel de simplu și de repede am făcut configurările inițiale. L-am conectat la curent, m-am legat la rețeaua lui wireless cu parola scrisă pe eticheta din spate, am schimbat parolele și gata – router-ul a fost complet funcțional. Apropo, vă recomand să folosiți parole mai complicate, cu cifre, litere mari, semne de punctuație. Nu de alta, dar nu cred că vreți să se folosească cineva de rețeaua voastră wireless pentru cine știe ce activități ilicite.

Pentru setări și meniurile din interfață parcurgeți vă rog prezentarea modelului AC9, cel de față nefiind cu nimic mai deosebit din acest punct de vedere. Aceeași interfață simplă, intuitivă, pe care o poate înțelege și administra aproape oricine. Un mare plus din partea la acest capitol.

Tenda oferă utilizatorilor și o aplicație de smartphone pentru configurarea router-ului, totul fără a mai fi nevoie de un computer sau un browser de internet. Mă rog, totul la un nivel minimal, pentru că accesarea setărilor mai complicate trebuie făcută tot prin intermediul unui browser.

Tenda AC15 este unul dintre acele routere capabile să ofere toate serviciile necesare unei rețele de mici dimensiuni, pentru conectarea oricărui echipamente, pe fir sau wireless. Are trei porturi ethernet gigabit, wi-fi AC și wi-fi N, port USB pentru servicii de sharing, dlna sau pentru servicii de print. Totul cu o acoperire wi-fi stabilă și de ajuns pentru un apartament de mici dimensiuni (2-3 camere).

Normal, i-am testat capacitățile de transfer în rețeaua internă dar și din internet.

La transferul de date între două laptopuri conectate prin fir, vitezele maxime au fost de 943-946MB/s. Așa că devine cel mai performant router utilizat de mine până acum din acest punct de vedere.

De exemplu, între un laptop conectat cu fir și altul legat la rețeaua wireless AC, viteza de transfer a fost de până la 550Mbytes/secundă.

La testele cu speedtest.net am obținut rezultate interesante prin conexiunea wi-fi AC, de până la 406MB/s.

Din păcate, prin conexiune pe fir nu am avut unde să ating limitele maxime ale acestui router Tenda AC15.

După cum ați observat, Tenda AC15 are port USB 3.0. Un accesoriu tot mai uzitat la actualele generații de routere wireless. Util atât pentru partajarea anumitor fișiere dar și a unei imprimante de generație mai veche, care nu are port ethernet sau modul wireless.

Copierea de pe un stick USB 3.0 pe un laptop conectat prin fir la router a decurs cu viteze de aproximativ 20-23MB/s.

Invers, viteza de transfer a fost cam aceeași, 19-23MB/s.

Prin conexiune Wi-Fi AC, viteza de copiere a fost de 20-26MB/s, de pe stick pe laptop.

Invers, viteza maxima de transfer a fost de 16MB/s.

După cum se observă, nu sunt deloc diferențe între vitezele de transfer prin fir sau prin wireless AC, ambele conexiuni fiind limitate de capacitatea portului USB 3.0.

Tenda AC15 AC1900

Concluzii

Pro

 • Este un router performant, de ajuns pentru o familie obișnuită
 • Are porturi ethernet gigabit și conexiune wireless AC
 • Este simplu de configurat
 • Are buton pentru dezactivarea conexiunii wi-fi
 • Are trei antene iar semnalul wi-fi este destul de puternic pentru un apartament cu 2-3 camere
 • Are port USB 3.0

Contra

 • Nu este un router tocmai ieftin, performanța costă până la urmă. Dar are destui rivali mai de marcă pe acest segment de prețuri.
 • Are doar trei porturi ethernet gigabit, nu patru cum au mai toate routerele.

Tenda AC15 este cu siguranță un router wireless performant, care permite viteze de transfer superioare, totul cu o rază de acoperire wireless de ajuns pentru un apartament cu 2-3 camere. 

Are un preț de aproximativ 490 de Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *