ASUS Zenbook UX490U Review – Rafinament, performanță și portabilitate

Cel mai mișto laptop ASUS pe care am avut ocazia să-l folosesc anul acesta a fost cu siguranță modelul de business ASUS Pro B9440, cu un design reușit și un comportament de excepție, de altfel unul dintre cele mai interesante portabile ale lui 2017. Iată că acum, în toiul acestor zile caniculare, am lucrat cu un alt ultraportabil demn de luat în seamă, sub aceeași marcă.

Se numește ASUS Zenbook UX490U și este un echipament cu un design atrăgător, o siluetă extra-slim și performanțe de top, pentru a se dovedi de folos oricărui utilizator care trebuie să-și desfășoare activitățile de oriunde s-ar afla. Un echipament căruia nu prea am ce-i reproșa, atât din punct de vedere comportamental cât și din cel al prezenței estetice. Un ultraportabil cu prea puțini rivali în piața de profil din punctul meu de vedere.

ASUS Zenbook UX490U

Specificațiile ultraportabilului ASUS Zenbook UX490U pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – IPS de 14 inchi cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass 5
 • Procesor – Intel Core i7-7500U
 • Placă grafică – Intel HD 620
 • Memorie RAM – 8GB
 • Stocare – SSD Samsung de 512GB
 • Rețea – Bluetooth 4.1, Wi-Fi AC
 • Conectică – 3x USB-C, 1x audio
 • Dimensiuni – 329 x 210 x 12.9 mm
 • Greutate – 1.1Kg
 • Acumulator – 46W
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți

ASUS UX490U atrage în primul rând prin designul său exterior, fiind de altfel un ultraportabil construit pentru a fi pe placul chiar și a celor mai pretențioși utilizatori. Are o carcasă în întregime metalică, aluminiul fiind prezent atât pe capacul ecranului, cât și pe zona de sprijin a palmelor sau pe cea de contact cu biroul. Un aluminiu cu finisare mată, într-o nuanță gri pe care amprentele sau urmele de grăsime sunt mai greu lizibile, ceea ce este un atuu important.

ASUS Zenbook UX490U

De remarcat și nuanța aurie a muchiei capacului, culoare obținută prin eloxare. Sigla ASUS de pe capac are aceeași nuanță, Zenbook UX490U fiind un ultraportabil care denotă rafinament și clasă prin construcția cu linii simple și forme fluide, plus finisaje de cea mai bună calitate. Clar, este un echipament portabil de o eleganță aparte și de o finețe rar întâlnită printre rivalii săi. Fiind în acest fel pretabil oricărui gen de utilizator, în special celor pentru care statutul profesional implică o prezență de excepție la întâlnirile strategice de business.

Deși are o siluetă suplă și o alură aparent delicată, nu mi-a lăsat impresia unui echipament fragil, ba din contră, pare a fi unul construit pentru o utilizare intensă, zi de zi. De exemplu, chiar dacă ecranul nu este tactil, a fost acoperit cu sticlă de protecție Corning Gorilla Glass 5 pentru ranforsare.

Iar valorile dimensiunilor sale exterioare rivalizează chiar și cu ale tabletelor gen Surface, despre care am spus de atâtea ori că poți lucra cu adevărat. Dar mai trebuie să spun că un laptop oferă o poziție de lucru mult mai stabilă? Că te poți desfășura mai în voie pe el oriunde te-ai afla, oricum te-ai așeza pentru a lucra?

ASUS Zenbook UX490U

Poate singurul lucru pe care l-aș reproșa acestui ultraportabil ASUS Zenbook UX490U este lipsa conectorilor USB-A și a unui slot pentru carduri SD. Clar, la cât de subțire este, aceștia nu-și mai aveau locul, așa că trebuie apelat la tot felul de soluții adaptoare pentru conectarea unor stick-uri usb, a unor hard disk-uri externe sau pentru proiectarea imaginilor pe ecrane mai mari. Utilizatorii au la dispoziție nu mai puțin de 3 porturi USB-C pentru acest lucru iar ASUS a pus în pachetul comercial un astfel de adaptor.

De menționat că unul dintre porturile USB-C permite încărcarea iar celelalte două au tehnologie Thunderbolt, așa că poate fi conectat la două monitoare 4K în același timp.

Ecranul este un alt element important la un ultraportabil iar în cazul de față aveți la dispoziție unul capabil să afișeze caractere text clare, imagini de calitate, cu o paletă coloristică vibrantă și unghiuri largi de vizualizare. Are rezoluție full HD, de ajuns zic eu pentru un ecran cu o diagonală de 14 inchi.

Oricum pentru a vizualiza textul în condiții perfecte pentru provirea mea am scalat la 125% afișarea acestora din interfața sistemului de operare. Singurul său dezavantaj este finisajul lucios, care îl face să reflecte sursele puternice de lumină.

ASUS Zenbook UX490U

Tastatura este un accesoriu de nădejde, care facilitează redactarea rapidă, într-un mod confortabil. De menționat și iluminarea de fundal, astfel că poate fi utilizată și noaptea, pe întuneric. Iar touchpad-ul a funcționat excelent, astfel că nu am simțit nevoia utilizării unui mouse, m-am descurcat de minune cu ajutorul lui în toate aplicațiile pe care le folosesc. Există tot felul de gesturi recunoscute de touchpad pentru manevrarea interfeței sistemului de operare (cu două, trei sau patru degete).

După cum se observă, senzorul de amprentă a fost poziționat în interiorul touchpad-ului. Amprenta poate fi înregistrată în câțiva pași simpli din interfața sistemului de operare iar senzorul o recunoaște imediat de fiecare dată, fără erori.

Sistemul audio încorporat are nu mai puțin de patru speakere, două la baza ecranului și încă două în zona de reazem a palmelor, și poartă sigla Harman-Kardon. Reușește să redea un sound destul de puternic și de clar. Dar cu nuanțe metalice și fără frecvențe joase, așa că se poate dovedi util doar la vizionarea unor clipuri pe youtube. Pentru un sound mai de calitate, conectați o pereche de căști la portul de 3.5mm.

ASUS Zenbook UX490U

Din punct de vedere al fișei tehnice, ASUS UX490U pune la dispoziția utilizatorilor un procesor dual-core Intel Core i7-7500U, 8GB memorie RAM și un SSD cu o capacitate de stocare generoasă și în același timp rapidă.

O combinație de succes, care a dovedit un randament superior în aplicațiile uzuale, de informare, navigare pe internet, comunicare scrisă și editare documente office și unul chiar ok în cele de prelucrare foto la nivel profesional sau de editare video de nivel mediu.

Practic, este un echipament pe care vă puteți desfășura în voie, așa cum o dovedesc și testele de productivitate de mai jos.

Am remarcat și performanțele plăcii wireless, cu viteze de transfer superioare și care practic face să nu fie neapărată nevoie de un conector fizic RJ45 gigabit.

Nu trec cu vederea nici soluția de stocare SSD marca Samsung cu o capacitate de stocare de 512GB. Generoasă și rapidă, perfectă pentru un comportament excelent al sistemului de operare și al pachetelor software instalate.

Este un ultraportabil care stă foarte bine și la capitolul autonomie, producătorul chiar spune că puteți lucra pe el până la 10 ore. Nu am atins chiar această valoare dar utilizat cu luminozitatea ecranului la 50%, modulul wi-fi activ, pentru sesiuni office, navigare și redactare pe internet, plus ceva video pe youtube, autonomia a fost de aproximativ 7 ore și 30 de minute. Ceea ce este foarte bine din punctul meu de vedere, fiind unul dintre acele laptopuri pe care le puteți utiliza o zi întreagă, dacă îl lăsați să hiberneze când nu aveți nevoie de serviciile lui.

Rezultatele testelor sintetice de productivitate PcMark 8, în continuare.

Normal, mai jos avem un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme portabile din aceeși categorie.

După cum se observă, ASUS UX490U este unul dintre cele mai performante echipamente ultraportabile la orice gen de activitate digitală, pentru la serviciu sau acasă. Un echipament care se poate dovedi util în orice aplicație, chiar și în cele de natură creativă, nu numai în cele de business.

ASUS Zenbook UX490U

Concluzii

Pro

 • Construcție de calitate, design premium
 • Este subțire și ușor, facil de transportat și de manevrat
 • Fișă tehnică performantă, bună pentru orice activitate de business
 • Soluție de stocare rapidă și cu o capacitate de stocare generoasă
 • Ecran foarte bun, luminos și cu o paletă coloristică vibrantă
 • Tastatură de calitate, cu iluminare de fundal. Touchpad cu un comportament ireproșabil.
 • Are senzor de amprentă, util pentru securizare
 • Autonomie foarte bună

Contra

 • Are doar porturi USB-C, așa că trebuie să aveți permanent un adaptor la îndemână
 • Finisajul lucios al ecranului reflectă sursele puternice de lumină

Din punctul meu de vedere, a fost o reală plăcere să lucrez pe acest ultraportabil ASUS Zenbook UX490U, atrăgător și cu o fișă tehnică performantă, un echipament cu prea puțini rivali adevărați.

Are toate atuurile necesare pentru a fi de folos oricărui utilizator cu pretenții- un look elegant și rafinat, un ecran foarte bun, fișă tehnică de top și portabilitate demnă de invidiat, atât datorită siluetei suple cât și autonomiei.

Acest model are un preț în jurul a 8600 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *