ASUS Zenfone Zoom S Review – Cum face poze și cum filmează sistemul dual de camere

ASUS Zenfone Zoom S ZE553KL este o nouă apariție pe piața smartphone-urilor de la noi, unul care se vrea un adevărat camera-phone, bun pentru realizarea de instantanee reușite în mai toate condițiile. V-am povestit deja cum arată și v-am prezentat testele de performanță, acum voi arăta o mulțime de poze și câteva filmări realizate cu ajutorul celor două camere principale.

ASUS Zenfone Zoom S ZE553KL

După cum știți deja, Zenfone Zoom S a renunțat la zoom-ul optic clasic, asemănător camerelor foto compacte, așa cum avea modelul anterior. Speram ca ASUS să rămână pe calea pe care au pornit anul trecut, nu să schimbe macazul imediat. Dar se pare că este o practică actuală, producătorii schimbând din mers strategiile de dezvoltare, în special datorită rațiunilor economice. Cine știe, poate că eu greșesc și această versiune va avea un succes mai mare, fiind mai simplă în utilizare, mai intuitivă.

Acum se prezintă cu două camere – una cu lentile cu o diafragmă f/1.7 și distanță focală de 25mm (unghi de cuprindere mai mare) și o alta cu lentile cu diafragmă f/2.6 și distanță focală de 59mm, pentru portrete de exemplu. Mai precis, utilizarea lui la fotografiere se aseamănă cu schimbarea unor obiective cu focală fixă la un aparat foto dslr, trecerea dintre cele două creând un efect de zoom optic 2.3x. Inițial ai la dispoziție focala de 25mm, cu unghi de cuprindere mai larg, iar la o apăsare de buton virtual treci pe focala de 59mm. Mă rog, fără să scoți fizic obiectivele.

Camerele foto duale nu mai sunt o noutate. Le-am văzut deja la LG și la Huawei, fiecare cu propriul mod și filozofie de funcționare. Dacă la LG funcționează pe principiu asemănător cazului de față, la Huawei s-a mers pe o cameră RGB și una monocromă, de ce, habar nu am, pentru că nu am văzut performanțe mai deosebite decât ale principalilor competitori, cu una sau cu două camere.

Practic, sistemul foto principal al lui Zenfone Zoom S are două camere, cu două lentile, cu doi senzori:

 • una cu senzor Sony IMX362 de 1/2.55 inchi cu o rezoluție de 12MPix, pixeli de  1.4 µm și lentile f/1.7 cu un unghi de cuprindere de 82 de grade, distanță focală de 25mm, stabilizare foto pe 4 axe și video pe 3 axe
 • cealaltă are un senzor Samsung 3M3 de 1/3.42inchi și o rezoluție de 12Mpix, lentile f/2.6 cu un unghi de cuprindere de 40 de grade, distanță focală de 59mm (lipsește un sistem de stabilizare optic)

Ambele pot filma la rezoluție 4K/30fps, 1080p/60fps. Există și un sistem de focalizare performant, cu laser și cu detecție de fază, totul pentru un comportament cât mai performant. Deci, din punct de vedere tehnic sună bine, chiar foarte bine.

Interfața

Interfața camerei foto nu este deloc una complicată, fiind extrem de simplu de înțeles deși este destul de stufoasă, cu multe setări ce pot fi ajustate.

Din meniul setări poate fi ajustat balansul de alb, sensibilitatea ISO (până la 12800!!!), calitatea fotografiilor, rezoluția de fotografiere și cea de filmare, tipul de focalizarea și cel de măsurare, precum și afișarea liniilor de ghidare prin regula treimilor.

Există o mulțime de moduri de fotografiere și filmare – manual, hdr pro, time lapse, slow motion, beautification, miniature, smart remove, super resolution, effect etc.

În modul Manual pot fi ajustate zona de clar, sensibilitatea ISO, timpul de expunere, balansul de alb și compensarea la expunere.

După cum se observă, în interfață există un mic butonaș virtual 1.0x poziționat în stânga butonului declanșator. Dacă se apasă pe el se face trecerea între camere, plus activarea zoom-ului digital – 1.ox, 2.3x, 5x. Este intuitiv în utilizare dar aș fi vrut să pot dezactiva zoom-ul digital, pentru că personal nu-mi este de folos. 

De asemenea, deasupra butonului declanșator se află acum, după update-ul la Android Nougat, cel pentru activarea funcției Portrait. Aș fi preferat ca acolo să fie butonul Manual, așa cum era înainte de update.

Interfața permite apăsarea pe ecran și alegerea punctului de clar, plus ajustarea compensării la expunere. Vă recomand să o utilizați cu mare atenție, mai ales într-o zi însorită. Pentru că ecranul are tendința să afișeze imaginile mai întunecate în astfel de condiții, vă păcălește cumva. Și dacă veți supraexpune s-ar putea ca pe ecranul laptopului acestea să apară prea luminate/arse.

De asemenea, interfața permite captarea imaginilor în forma RAW. O funcție utilă pentru fotografii profesioniști dar nu-i văd nici pe aceștia să o folosească prea mult pe un telefon. Câți dintre utilizatorii care fac poze cu telefonul ar sta să prelucreze ulterior pozele RAW? Nu știu, mă întreb și eu, din calitatea unui utilizator obișnuit. Și nu mă refer numai la cazul de față, ci la toate smartphone-urile care oferă această facilitate.

ASUS Zenfone Zoom S ZE553KL

Ce am apreciat din punct de vedere funcțional la sistemul dual de camere foto ale lui ASUS Zenfone Zoom S!

 • Că focalizează rapid, în toate condițiile de iluminare. De remarcat totuși că a doua cameră de 59mm focalizează o idee mai greu, fără a fi deranjant totuși.
 • Că prima cameră (cu focala de 25mm) are un sistem de stabilizare optic eficient
 • Că trecerea între cele două camere este intuitivă, doar printr-o simplă apăsare de buton virtual.
 • Că a doua cameră are o focală care apropie subiectele aflate în depărtare sau pe care le-ai deranja când te-ai apropia prea mult de ele (gâze, păsări, animale etc).
 • Că are o mulțime de moduri de fotografiere și de filmare (timelapse, miniature, slow motion, beautification, hdr pro, portrait, gif animation etc).
 • Că are un spațiu de stocare intern de 64GB, plus slot microSD, așa că pot fi realizate o mulțime de fotografii și filmări în vacanțe cu ajutorul lui.
 • Că are un acumulator intern de 5000mAh, pentru o autonomie chiar ok la realizarea de fotografii și filmulețe. Este unul dintre acele smartphone-uri la care nu trebuie să stai cu bateria externă după tine.
 • Că ecranul este destul de luminos pentru vizualizarea interfeței foto/video și într-o zi puternic însorită.
 • Că are mod manual de fotografiere, util în momentele sau situațiile cu iluminare ambientală slabă. Și că rezultatele sunt foarte bune în astfel de condiții.
 • Că în timpul filmării în mod manual se poate ajusta compensarea la expunere, sensibilitatea ISO sau zona de clar.

La ce ar mai fi de lucrat?

 • Personal îmi pare rău că s-a renunțat la acel zoom optic continuu. Dar pesemne că rațiuni economice nu l-au mai impus. Și actualul model este mai suplu, cu un design mai atrăgător.
 • Aș fi preferat un ecran mai mic, implicit un terminal mai compact. Dar pesemne că un acumulator de 5000mAh nu ar fi avut loc într-un telefon cu o diagonală mai mică.
 • De asemenea, aș fi preferat să pot dezactiva zoom-ul digital, pe care oricum nu-l folosesc datorită calității slabe a rezultatelor.
 • Aș fi preferat ca și cea de-a doua cameră să aibă stabilizare optică, era utilă în special pe aceasta.
 • Camerele sunt prea aproape de muchie, așa că pot fi obturate destul de ușor cu vreun deget.
 • Ce-a de-a doua cameră nu poate fi activată prin buton în orice aplicație (timelapse, miniature etc). Dacă se vrea a fi folosită trebuie activată din modul Automat, ceea ce este oarecum ciudat pentru că trebuie ieșit din aplicația respectivă, mers în cea automată și înapoi pentru schimbarea camerelor.

Se spune că o imagine valoarează cât o mie de cuvinte, așa că la un smartphone cu pretenții este mai importantă calitatea fotografiilor și filmărilor realizate. Mai punem în balanță și faptul că ASUS Zenfone Zoom S este un terminal cu mult mai ieftin decât modelele de top, capabile de rezultate cu adevărat impresionante. Costă aproximativ 2100 Lei dar mă aștept ca în câteva luni prețul să scadă cu aproximativ 100 de Euro.

Deci, poate un smartphone de nivel mediu să concureze cu smartphone-uri gen S8 Edge, Huawei P10, LG G6 etc Pentru a răspunde acestei întrebări v-am pregătit câteva exemple, concludente sper eu, în multe dintre situațiile de fotografiere, pe timp de zi sau pe timp de noapte, la captarea unui peisaj sau a unui cadru close-up, ba chiar am luat în calcul și paleta coloristică înregistrată de cei doi senzori, asistați de lentilele lor.

Cum face poze ASUS Zenfone Zoom S?

Mai întâi o să vă arăt cum apropie subiectele aflate în depărtare cea de-a doua cameră, cu distanță focală de 59mm și factor de zoom 2.3x,  Practic, într-o zi de plimbare pe munte, am ales să mai strâng cadrele cu munții aflați prea departe de noi. Primele sunt pozele realizate cu camera de 25mm, urmate de cele realizate cu focala de 59mm.

Din punctul meu de vedere, cea de-a doua cameră este un atuu incontestabil pentru acest smartphone, atât pentru că poți face poze sau filmări cu peisaje sau evenimente aflate mai departe dar și pentru că poți capta anumite cadre dintr-o altă perspectivă, care poate fi de multe ori mai atractivă din punct de vedere vizual.

Alte imagini din tura de pe munte, în continuare. Toate făcute cu funcția HDR activă.

Cum captează culorile într-o zi însorită. Toate pozele pe care le veți vedea în continuare sunt realizate cu funcția HDR dezactivată.

Imagini realizate cu focala de 25mm și cu senzorul Sony.

Imagini realizate cu focala de 59mm și cu senzorul Samsung.

După cum se observă, într-o zi puternic însorită reușește să capteze imagini cu o paletă coloristică saturată, poate prea saturată în anumite cazuri, dar frumoase. Culorile sunt mai naturale când se fotografiază la umbră. De asemenea, nivelul de detalii pentru imaginile tip close-up este unul acceptabil.

De remarcat că la focala de 25mm se poate face clarul de o distanță de aproximativ 15cm iar cu cealaltă de la aproximativ 30 de centimetri. Deci, macro, de foarte aproape, nu prea poți face cu acest smartphone.

Trebuia să văd și cum se descurcă noaptea, pus pe trepied și cu fotografiere în mod manual cu ISO 100, pentru a păstra nivelul de zgomot sub control. Așa că l-am scos la o scurtă tură de câteva ore, cu trepiedul după mine și m-am jucat cu timpii de expunere. Ce a ieșit, în continuare.

Personal sunt mulțumit cum se descurcă camerele lui ASUS Zenfone Zoom S ZE553KL în astfel de condiții, rezultatele fiind chiar ok. Desigur, cu mai multă muncă și mai multă răbdare, cu alte subiecte sau obiecte, cu mai multă imaginație, rezultatele pot fi spectaculoase.

Îmi place să fac videoclipuri time lapse cu telefonul, așa că l-am pus puțin la treabă și cu această aplicație. Desigur, rezultatul nu se poate compara cu cel obținut cu o cameră foto DSLR, mai ales pentru că aplicația automată ASUS are tendința de a supraexpune când se lasă întunericul. 

Cam atâtea poze am făcut cu ajutorul lui, destule zic eu în puținul timp pe care l-am avut la dispoziție. Aș fi vrut să încerc mai multe moduri de fotografiere și de filmare dar timpul nu a fost suficient. Poate altă dată.

Cum filmează ASUS Zenfone Zoom S?

Din păcate nu o să vă arăt prea multe videoclipuri realizate cu ajutorul lui. Am dus lipsă de subiecte sincer să fiu.

După cum ați văzut, ASUS Zenfone Zoom S ZE553KL este capabil să filmeze la rezoluții 4k/30fps, 1080p/60fps , 720p/30fps, pe ambele camere. Pe focala de 25mm există și stabilizare video, una destul de eficientă, după cum se poate observa în videoclipul de mai jos.

Sincer să fiu, îmi place cum filmează, captează imagini clare, cu o paletă coloristică naturaă. 

Avem și un videoclip în slow motion la rezoluție full HD.

Și un colaj montat cu mai multe videoclipuri slow motion…

ASUS Zenfone Zoom S ZE553KL

Concluzia

Eu zic că pentru un smartphone se descurcă chiar bine la capitolul foto-video acest ASUS Zenfone Zoom S, având toate calitățile necesare pentru realizarea unor cadre reușite, în special dacă se folosește modul manual de fotografiere în condiții de iluminare slabă. Este unul dintre acele smartphone-uri pe care l-aș utiliza fără reținere într-o vacanță, pentru a mă întoarce acasă cu amintiri în imagini frumoase.

Poate că nu rivalizează cu cel mai performant smartphone la captarea de poze și videoclipuri, S8 Edge de exemplu, dar cu siguranță este unul dintre cele mai bune din categoria sa de prețuri la acest capitol. Poate chiar cel mai bun. Este unul dintre acele smartphone-uri din categoria de mijloc despre care v-am mai povestit dar cu un upgrade serios la partea foto-video.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *