Cum alegi monitorul potrivit pentru fotografie și design grafic? (Ghid practic)

Alegea monitorului potrivit pentru o anumită activitate digitală poate fi o adevărată provocare. Dacă gamerii au nevoie de anumite caracteristici, totul în detrimentul redării cât mai precise a paletei coloristice, pentru utilizatorii profesionali ecranul trebuie să afișeze imaginile cât mai real posibil.

Clar, în piață există monitoare cu tot felul de dimensiuni, rezoluții, formate de imagine, tehnologii ale panourilor și suport pentru o paletă coloristică cât mai extinsă, astfel că pot fi găsite modelele potrivite oricărui gen de utilizator.

Dar ce caracteristici trebuie să ia în considerare utilizatorii profesionali atunci când vor să cumpere un monitor pentru editare foto-video sau pentru design grafic? Cum alegi monitorul protrivit pentru acest gen de activități digitale?

MMD, compania care produce monitoarele Philips la ora actuală, vă oferă câteva indicii pe care le puteți urma.

Culoarea afișată este cea mai importantă!

Într-un mediu profesional, fidelitatea culorilor de pe ecran trebuie să fie cât mai apropiată de cea naturală, reală sau de cea care va fi printată. Cele 16,7 milioane de culori care pot fi reproduse, în mod obișnuit, pe un ecran standard nu sunt suficiente pentru grafica profesională și aplicațiile foto. Un monitor bun pentru acest gen de acțiuni necesită atât o gamă largă de culori, cât și o calibrare excelentă. Iată câțiva termeni pe care îi veți întâlni:

  1. Spațiul de culoare sRGB este cel minim;
  2. Adobe RGB este o gamă mai largă decât sRGB și este standardul folosit în industria de profil. Un ecran profesionist trebuie să fie capabil să reproducă cu exactitate cel puțin 90% (preferabil, mai mult) dintre culorile din acest spațiu.
  3. Un alt standard comun al spațiului de culoare este gama NTSC – 72% NTSC = 99% sRGB. Prin urmare, un ecran care reproduce mai mult decât standardul NTSC de 72% va oferi culori mai vii și mai realiste. De exemplu, majoritatea noilor monitoare Philips sunt echipate cu tehnologii care permit afișarea între 85% NTSC (122,9% sRGB) și 104% NTSC (130% sRGB).

Dimensiunea ecranului, formatul imaginii și rezoluția

Pentru o privire de ansamblu asupra muncii creative, a comparațiilor sau a sarcinilor multiple, un ecran mai mare este una dintre cele mai bune posibilități. Orice ecran sub 27” nu furnizează spațiul de care un fotograf sau un designer are nevoie. 32” sau chiar 40” sunt dimensiuni potrivite ale ecranului, care oferă spațiu suficient pentru o muncă de calitate. Pentru câteva sugestii de modele, accesați aici.

Formatul imaginii trebuie luat în considerare. Ecranele panoramice sunt acum standard iar majoritatea designerilor aleg un format al imaginii de 16:9 deoarece oferă atât spațiu pe orizontală dar și un spațiu relativ mai înalt, comparativ, spre exemplu, cu formatul 21:9. Acest lucru înseamnă că necesită mai puțină mișcare a gâtului și a ochilor pentru o imagine de ansamblu mai bună și poate să se potrivească în mod proporțional cu dimensiunile standard de tipărire.

Alegerea rezoluției este mai puțin clară și ar trebui luată în considerare împreună cu dimensiunea ecranului. Este opțiunea Full HD suficientă? Sau utilizatorii ar trebui să aleagă Quad HD sau chiar 4K? Monitoarele QHD au o rezoluție de 2560 x 1440 pixeli, spre deosebire de Full HD cu rezoluție de 1920 x 1080 pixeli. Cu cât ecranul este mai mare, cu atât mai mare ar trebui să fie rezoluția. Având în vedere că fotografii și designerii profesioniști caută dimensiuni ale ecranului de la 27” sau mai mari, este logic să avem rezoluții mai înalte, minim QHD.

Dacă se plănuiește alegerea a ceva și mai mare de atât, profesioniștii ar trebui să ia în considerare un ecran de 4K, o categorie care devine rapid foarte populară. Acesta oferă o rezoluție mai mare, de 3840 x 2160 pixeli, ceea ce le face ideale pentru a obține un zoom complex în zonele cu detalii fine. Cu mai mulți pixeli împachetați în fiecare inch pătrat de pe ecran, pixelii individuali rămân imperceptibili chiar și la nivelul zoom-ului foarte apropiat. Oricine lucrează pe ecrane separate poate găsi un monitor de top de 40” cu o rezoluție foarte fină, fiind alegerea potrivită pentru munca lor.

Tehnologia panoului

Există două tehnologii obișnuite, care sunt excelente pentru grafică: AV (alinierea pe vertical) și IPS (comutare în plan). Ambele oferă unghiuri similare de vizualizare, de 178 grade, ceea ce face posibilă vizualizarea imaginii din aproape orice unghi. Există o diferență de precizie a culorilor și a consistenței luminozității, care sunt ușor mai mari în favoarea panourilor tip IPS. Totuși, într-o mulțime de monitoare noi cu panouri AV, acest lucru este bine compensat prin tehnologii speciale de îmbunătățire a culorilor, spre exemplu prin tehnologia Ultra Wide-Color de la modelele Philips, care oferă o precizie a culorii la un nivel excelent. Mai mult, panourile AV prezintă un negru mai intens și un contrast mai bun decât panourile IPS și tind să aibă un consum redus de energie.

Ecran plat sau curbat?

Alegrea depinde de preferințele personale ale fiecăruia. Ultimele monitoare curbate înfășoară spațiul ecranului ușor în jurul liniei de vizibilitate a utilizatorului, permițând o concentrare mai mare asupra sarcinilor: lucru important în mediile de lucru aglomerate. Un monitor curbat este capabil să creeze o percepție sporită a adâncimii cu distorsiuni minime ale imaginii. Cu toate acestea, unii utilizatori raportează o preferință pentru ecranele plate pentru crearea (mai mult decât vizualizarea) de conținut, deoarece orice distorsionare a imaginii, chiar și minimală, este nedorită. În funcție de spațiul de lucru (și de buget), o idee bună ar fi o configurație duală: un ecran plat și unul curbat.

 

De asemenea, nu ar trebui neglijată conectivitatea (Display Port, 2x HDMI, DVI, hub USB 3.0) dar și posibilitățile de ajustare ergonomică în funcție de poziția utilizatorului (înclinare și ajustare a înălțimii, rotire).

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *