ASUS VivoPC X M80 Review – Compact dar performant, bun chiar și pentru gaming

Deși computerele desktop au fișele tehnice cele mai performante la ora actuală, sunt destule situații în care sunt preferate sistemele mini-pc. Fie pentru că utilizatorii nu au nevoie de performanțe extraordinare pentru sarcinile zilnice, fie pentru că un astfel de computer compact este mai facil de așezat într-un spațiu cu volum redus.

ASUS Vivo PC X este un astfel de mini-pc într-o carcasă destul de compactă dar cu o fișă tehnică destul de performantă, bună pentru o suită largă de activități digitale, de orice gen. Un computer care poate fi utilizat fără reținere atât într-un mediu casnic cât și în cele profesionale, pentru că are tot ceea ce trebuie pentru a mulțumi aproape orice gen de utilizator.

ASUS VivoPC X M80

După cu o dovedesc specificațiile modelului M80 pe care l-am avut la dispoziție

  • Procesor –  Intel Core i5 7300HQ tactat la 3.2GHz
  • Placă grafică – NVIDIA GTX 1060 cu 3GB
  • Memorie RAM – 8 GB DDR4 integrată, plus încă un slot SO-DIMM
  • Stocare – SSD Micron de 512GB tip M.2 + HDD Toshiba de 1TB la 5400 rpm
  • Reţea: Ethernet Gigabit, Wi-Fi AC
  • Conectori: 4x USB 3.1 Tip-A, 2x USB 2.0, 1x DisplayPort, 2x HDMI 2.0, 1x RJ45, 3x Audio
  • Dimensiuni – 260 x 76 x 280 mm
  • Greutate – 2.2 kg
  • Sistem de operare: Windows 10 Home pe 64 biți

ASUS VivoPC X impresionează în primul rând prin dimensiunile sale exterioare, fiind un computer chiar compact, oarecum în contrast cu fișa tehnică de care dă dovadă. Astfel că nu are nevoie de un spațiu mare pentru a fi așezat pe un birou sau lângă televizorul cu ecran mare din living, în rol de HTPC (Home Theater PC). Clar, carcasa lui nu este extrem de compactă, cum ar fi cazul modelelor Vivo, dar tot este mai mică decât un PC desktop în format ATX.

Are o carcasă din plastic negru, cu fine inserții roșii, fără a fi totuși spectaculos în apariție, prezența sa fiind mai degrabă una discretă. Cu finisaje de calitate, așa cum îi stă bine unui computer de la o marcă de renume pe piața de profil.

Am remarcat că are și multe grile de aerisire – pe spate, pe una dintre muchiile laterale dar și pe unul dintre capace. Totul pentru ca răcirea componentelor principale să fie cât mai eficientă.

La interior nu se pătrunde chiar atât de ușor pe cât aș fi crezut. Trebuie desfăcute nu mai puțin de două capace de protecție și multe șurubele. Cu atenție, pentru că de capacul exterior este prinsă alimentarea butonului de Power iar de cel interior este atașat hard disk-ul.

La interior se observă cele două ventilatoare de răcire pentru placa grafică și pentru procesor, modulul M.2 în care a fost introdus SSD-ul dar și cel Wi-Fi. Slotul pentru suplimentarea memoriei RAM cu încă 8GB se află sub modulul de răcire al procesorului. Oarecum bizar poziționat acolo, nu tocmai la îndemână.

Așa că, la nevoie poate fi upgradat cu o memorie RAM sau cu un hard disk cu o capacitate mai mare și eventual mai rapid.

Nu am apreciat faptul că nu are niciun conector dispus frontal, ar fi fost util măcar un port USB acolo. Toată conectica se află în partea din spate. Așa că va fi mai dificil de ajuns la un port USB, pentru a conecta un stick de memorie de exemplu.

De menționat că sursa de alimentară este externă, la fel ca la un laptop. De altfel componentele interne sunt unele de laptop, pentru că nu aveau loc cele normale de PC într-o carcasă atât de compactă.

ASUS VivoPC X M80

Fișa lui tehnică, cu procesor Intel Core i5, 8GB memorie RAM și placa grafică Nvidia 1060, este de ajuns pentru accesarea aplicațiilor de informare, comunicare, office, de business dar și a celor pentru divertisment (video 4K), descurcându-se excelent chiar și la gaming (la rezoluție full HD 1920×1080 pixeli).

Este un mini-computer care s-a descurcat excelent pe toată perioada de utilizare, fără să se blocheze sau să funcționeze greoi. Chiar a fost solicitat destul de intens în jocuri de nouă generație, pentru că a stat pe biroul lui puștiulica vreme de aproape două săptămâni. 

Memoria RAM poate fi suplimentată la nevoie iar stocarea se face un SSD tip M.2, pentru sistemul de operare și pentru aplicațiile principale, plus un hard disk pentru depozitarea fișierelor. O combinație optimă la ora actuală, care combină rapiditarea unui SSD cu spațiul generos de stocare al unui hard disk. 

Normal, l-am pus la treabă și în câteva dintre jocurile de nouă generație.

După cum se observă, se descurcă excelent în titlurile de gaming, la unele cu setări maximale, la altele cu setări de nivel mediu, în funcție de complexitatea grafică. 

La o utilizare normală ASUS VivoPC X s-a dovedit a fi destul de silențios. Mai puțin la jocuri, când ventilatoarele sistemului de răcire lucrează la capacitate maximă și devine destul de zgomotos.

Am apreciat și faptul că are modul Wi-Fi pentru conectarea la internet, astfel că nu trebuie tras neapărat un fir pentru accesarea acestuia (în special a conturilor de gaming). Este tip AC, așa că este capabil să ofere viteze de transfer optime pentru sesiunile de gaming online.

Benchmark-uri

Rezultatele testelor în 3D Mark, mai jos.

Și un grafic comparativ cu rezultatele obținute de alte sisteme testate de curând.

După cum se observă, performanțele lui sunt comparative cu ale lui ASUS ROG GR8 II sau cu ale unor laptopuri de gaming cu mult mai scumpe.

Concluzii

Pro

  • Unitate compactă, ușor de amplasat în spații strâmte
  • Fișă tehnică destul de performantă
  • Are modul Wi-Fi
  • Stocare rapidă dar și generoasă
  • Permite upgrade-ul memoriei RAM și al componentelor de stocare

Contra

  • Nu are conectori dispuși frontal

ASUS VivoPC X este unul dintre acele PC-uri compacte bune pentru aproape orice gen de activitate, în scopuri profesionale sau pentru divertisment personal. Are o fișă tehnică performantă, o soluție de stocare rapidă dar și cu o capacitate generoasă, tot ceea ce este nevoie din punct de vedere al conectării accesoriilor externe, așa că poate fi alegerea optimă pentru cei aflați în căutarea unui computer cu o formă compactă, bun chiar și pentru sesiuni de gaming.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *