ASUS Zenbook UX550V Review – Ecran generos de 15.6 inchi și placă grafică Nvidia GTX 1050, într-o formă compactă

Majoritate laptopurilor cu ecran mare, de 15.6 inchi să zicem, nu sunt neapărat subțirele și ușoare, implicit facil de transportat. În majoritatea cazurilor ecranul mai generos vine cu dezavantajul unor dimensiuni mai serioase, mai dificile pentru transportul zilnic între casă și serviciu. Așa că multe dintre aceste echipamente vor părăsi mai rar biroul de lucru, având mai degrabă rolul unor sisteme tip desktop-replacement.

Dar acest nou ASUS Zenbook UX550V face excepție de la regulă, fiind unul dintre laptopurile cu ecran de 15.6 inchi cu dimensiuni apropiate de cele ale unui ultraportabil. Este subțire, destul de ușor și, mai mult, are integrată și o placă grafică Nvidia GTX 1050 de nouă generație, astfel că performanțele sale sunt extinse și către zone inaccesibile până acum ultraportabilelor.

ASUS Zenbook UX550V

Construcție și design – Un laptop arătos cu dimensiuni compacte!

De ce să nu o recunosc, este un laptop care nu m-a lăsat nepăsător din punct de vedere al calității constructive și al look-ului exterior. Arată chiar foarte bine, deși liniile sale estetice sunt extrem de simple. Este cu siguranță o apariție elegantă dar nu sobră, cu o carcasă în întregime metalică, vopsită într-o culoare neagră cu finisare mată. Clar că este un laptop care poate fi utilizat în orice context, de business în special.

Deși are un ecran generos, ASUS Zenbook UX550V este un laptop cu o siluetă destul de suplă și de ușoară, astfel că poate fi transportat destul de facil. De asemenea, carcasa mi-a lăsat impresia de robustețe, fiind un echipament construit pentru o utilizare intensă, zi de zi.

ASUS Zenbook UX550V

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul de alimentare, un port HDMI și cele două USB-C cu suport Thunderbolt.

ASUS Zenbook UX550V

Pe cea dreaptă se observă două porturi USB 3.0, un slot microSD și conectorul pentru căști.

ASUS Zenbook UX550V

De remarcat și senzorul de amprentă, integrat în touchpad. Înregistrarea amprentei se realizează în câțiva pași simpli iar recunoașterea ei se efectuează rapid, fără întârzieri. Astfel că este mult mai simplu să accesezi interfața sistemului de operare prin intermediul autentificării prin amprentă.

Da, nu are un port Ethernet pentru conectarea la rețeaua companiei prin fir dar fiind un echipament care poate fi utilizat în special în condiții de portabilitate mă gândesc că modulul Wi-Fi de tip AC este chiar rapid pentru un comportament superior la transferul datelor. Mai degrabă aș fi apreciat un slot SD și nu unul microSD pentru salvarea pozelor.

Dar apreciez prezența porturilor USB 3.0 și a celui HDMI, pentru că momentan nu prea sunt larg răspândite accesoriile USB-C.

ASUS Zenbook UX550V

Ecranul este superb. Generos, cu o diagonală de 15.6 inchi și capabil să redea o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. Este un ecran util atât în aplicațiile profesionale cât și la editarea foto-video, la vizionarea unui film sau chiar în jocuri. De menționat că este capabil să afișeze 100% din câmpul de culori sRGB.

ASUS Zenbook UX550V

Tastatura este fără îndoială un accesoriu care favorizează redactarea rapidă, într-un mod pe cât se poate de confortabil. De menționat că are și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere și pe întuneric. Iar touchpad-ul se comportă excelent, nu a fost nevoie să apelez la serviciile unui mouse pentru a naviga în interfață și în aplicații.

Sistemul audio încorporat este destul de puternic dar capabil să redea numai sunetele medii și pe cele înalte. Bun doar pentru video și în jocuri dar audiții muzicale trebuie apelat la un sistem audio extern sau la o pereche de căști.

ASUS Zenbook UX550V

Funcționare și utilizare – Fișă tehnică performantă, cu Nvidia GTX 1050!

Specificațiile acestui ASUS Zenbook UX550V sunt următoarele

 • Ecran – LED de 15.6 inchi cu rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată
 • Procesor – Intel Core i5-7300HQ tactat la 2.5GHz cu TurboBoost până la 3.5GHz
 • Sistem grafic – Intel HD 630 + Nvidia GeForce GTX 1050
 • Memorie RAM – 8GB
 • Stocare – SSD de 256GB
 • Rețea – Wi-Fi AC, Bluetooth 4.2
 • Conectică – 2x USB 3.0, 2x USB-C cu suport Thunderbolt, 1x HDMI, 1x audio, 1x slot microSD
 • Dimensiuni – 18.9x365x251mm
 • Greutate – 1.8Kg
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro pe 64 de biți

Fișa tehnică, cu acest procesor Intel Core i5, 8GB memorie RAM și placa grafică Nvidia GeForce GTX 1050, este una chiar performantă, capabilă pentru accesarea unei palete largi de aplicații, de orice gen, la serviciu sau pentru divertisment. Clar, poate face cu succes față în orice suite software pentru office sau business dar și în cele de prelucrare foto-video la un nivel mediu de complexitate. 

Soluția de stocare aleasă în cazul de față este una Hynix de 256GB, nu neapărat cea mai performantă din piață dar destul de ok pentru un comportament decent al sistemului de operare și al aplicațiilor. Fiind un laptop atât de capabil în zona multimedia și la grafică, ar cam avea nevoie de o soluție de stocare cu mult mai generoasă, de cel puțin 512GB.

În orice caz, l-am utilizat fără reținere la toată gama de activități digitale pe care le accesez zilnic iar acest laptop ASUS Zenbook UX550V s-a descurcat de minune.

Mai mult, am ținut neapărat să îl testez și cu un joc, așa că am instalat pe el Overtwatch.

După cum se observă, se descurcă foarte bine în acest joc, chiar și la setări Ultra. De menționat că laptopul se încinge destul de tare în timpul jocurilor, în special în zona superioară a tastaturii, lângă grila de evacuare a aerului cald.

M-a mulțumit și din punct de vedere al autonomiei de utilizare, cu o medie de cel puțin 6 ore și 30 de minute (în mod Balanced, cu luminozitatea ecranului la 45% din valoarea maximă, wi-fi activ).

Benchmark-uri

L-am testat în primul rând cu aplicația 3DMark de la Futuremark. Rezultatele mai jos.

Acestea comparate cu rezultatele obținute de alte sisteme testate de curând.

După cum se observă, performanțele grafice sunt la nivel entry-level pentru generația actuală de computere. Dar peste cele ale unor echipamente ultraportabile, fără placă grafică suplimentară.

Apoi am rulat testele PcMark 8 pentru productivitate.

Acestea, într-un grafic comparativ, în continuare.

Performanțele testelor de productivitate sunt la nivel de top, fiind poate unul dintre cele mai bune echipamente portabile din acest punct de vedere la ora actuală.

Am rulat și aplicația benchmark PcMark 10 Extended.

ASUS Zenbook UX550V

Concluzii

Pro

 • Construcție de calitate, dimensiuni compacte pentru un laptop din categoria sa
 • Ecran mare, generos, care se vede foarte bine
 • Fișă tehnică performantă, bună pentru serviciu sau divertisment
 • Are senzor de amprentă, util pentru securizare
 • Tastatura are iluminare de fundal
 • Autonomie de utilizare destul de OK

Contra

 • Ar fi de preferat o soluție de stocare internă cu cel puțin 512GB
 • Nu are slot SD

ASUS Zenbook UX550V a fost chiar o surpriză plăcută, mai ales pentru că inginerii taiwanezi au reușit să integreze componente performante și un generos ecran de 15.6 inchi într-un corp destul de compact, cu o greutate de numai 1.8Kg, unul care fi purtat fără reținere oriunde ar avea treabă utilizatorul.

Este cu siguranță un echipament care va fi preferat de către utilizatorii care au nevoie de un ecran mai mare, atât pentru vizualizarea documentelor office cât și fotografiilor, videoclipurilor sau pentru elementele grafice din aplicațiile de proiectare. Totul în valori ale dimensiunilor și greutății care permit utilizarea lui de oriunde s-ar afla.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *