ASUS Zenfone 4 ZE554KL Review – Design, construcție și testele de performanță (Prima Parte)
Smartphone-ul este cu siguranță cel mai utilizat echipament portabil la ora actuală. Fără un astfel de gadget nu ne mai putem desfășura rutina zilnică, suntem dependenți deja de proximitatea lui, oriunde ne-am afla, orice am face. Mai degrabă cumpărăm un smartphone nou la cel mult doi ani, fără a face același lucru și cu un laptop sau cu un computer desktop.
Nu cred că are rost să mai detaliez funcțiile de care beneficiem la utilizarea unui smartphone, toată lumea are idee la ce este bun. Dar este clar că utilitatea lui nu mai poate fi contestată, chiar dacă sunt momente în care am vrea să renunțăm la această conectivitate totală, prin intermediul căreia suntem disponibili oricui, oriunde și oricând.
Dar, să fim sinceri. Câți dintre noi ar renunța totalmente la serviciile unui smartphone? Câți? Eu cred că foarte puțini, beneficiile utilizării unui astfel de echipament fiind momentan incontestabile.
Iar piața este saturată la ora actuală, cu modele pentru toate gusturile și nevoile, mai ales pentru toate buzunarele. Toți producătorii importanți lansează terminale de cel puțin două ori pe an iar noi, cumpărătorii, chiar avem de unde alege modelul potrivit fiecăruia în funcție de bugetul disponibil.
Din punctul meu de vedere, ASUS Zenfone 3 ZE552KL este unul dintre cele mai reușite terminale de nivel mediu de până acum, având câteva atuuri chiar importante – un design reușit, o construcție de calitate, performanțe decente, care pot mulțumi majoritatea utilizatorilor, un ecran foarte bun și o cameră foto cu rezultate chiar ok. Totul la un preț decent, cu mult sub cel al modelelor așa-zis premium.
Iar în această toamnă din 2017 ASUS atacă din nou în forță piața de profil cu o pleiadă de smartphone-uri, cu diverse specificații, pentru categorii diferite de utilizatori – ASUS Zenfone 4 ZE554KL, ASUS Zenfone 4 Selfie ZD553KL, ASUS Zenfone 4 Selfie Pro ZD552KL, ASUS Zenfone 4 Pro și altele.
Cam toate au aceeași structură principală în denumire, ceea ce poate fi oarecum frustrant pentru o bună parte a potențialilor cumpărători. Care trebuie să se informeze mai degrabă în funcție de codul de produs pentru a vedea care model este mai potrivit. Parcă aș mai face un brainstorming cu echipa de marketing a taiwanezilor pentru a încerca niște denumiri mai prietenoase.
De câteva zile am ocazia să utilizez noul ASUS Zenfone 4 ZE554KL, urmașul de drept al lui Zenfone 3 ZE552KL, care vine cu un design oarecum asemănător celui precedent, tot cu o fișă tehnică de nivel mediu dar cu un sistem dual de camere pe spate, așa cum am văzut la ASUS Zenfone Zoom S ZE553KL, una dintre ele cu un unghi mai larg de cuprindere.
Pe scurt, specificațiile tehnice ale lui ASUS Zenfone 4 ZE554KL sunt următoarele:
- Ecran – Ecran IPS de 5.5 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli
- Procesor – Qualcomm Snapdragon 630 cu opt nuclee
- GPU – Adreno 508
- Memorie RAM – 4GB
- Stocare – 64GB plus slot microSD cu suport de până la 2TB și 100GB free în Google Drive
- Cameră foto principală – O cameră cu senzor Sony IMX362 de 12MPix, lentile f/1.8, unghi de cuprindere de 83 de grade, sistem de focalizare cu detecție de fază, sistem de stabilizare optic pe patru axe și electronic pe 3 axe. Cea de-a doua cameră are un senzor Omnivision OV8856 de 8Mpix, lentile cu un unghi de cuprindere de 120 de grade și 12mm distanță focală. Filmează 4k/30fps, 1080p/60fps.
- Cameră foto frontală – 8Mpix, f/2.0, unghi de cuprindere de 83 de grade, distanță focală de 24mm, 1080p
- Rețea – Wi-Fi AC, 4G, Bluetooth 5.0,GPS, AGPS, GlONASS, BDS
- Dimensiuni – 155.4×75.2×7.5 mm
- Greutate – 165 grame
- Acumulator – Li-Ion cu o capacitate de 3300mAh
- Sistem de operare – Android 7.7.1 Nougat
În continuare vreau să vă arăt un comparativ în imagini între modelul actual (ZE554KL), cel precedent (ZE552KL) dar și cel ASUS Zenfone 2 Laser.
Treceți cu vederea ecranul spart de pe Zenfone 2 Laser, despre al cărui accident am aflat când l-am cerut puștiului să mi-l dea pentru acest comparativ foto.
În imaginile de mai sus avem, de la stânga la dreapta, Zenfone 2 Laser, Zenfone 3 și Zenfone 4.
După cum se observă, diferență majoră în design este între generația a 2-a și a 3-a, când s-a trecut de la capacul din plastic care imita metalul la geamul din sticlă, pe spate cel puțin. Iar butoanele de control ale volumului, care se aflau sub camera principală la smarpthone-ul din 2015, au fost înlocuite cu senzorul de amprentă la ediția 2016. Design-ul și calitatea constructivă sunt cu mult superioare la Zenfone 3, față de Zenfone 2.
Din punct de vedere al aspectului exterior nu par a fi diferențe majore între Zenfone 3 și Zenfone 4 (2017). Ramă metalică rotunjită, sticlă pe spate, construcție de calitate, cu finisaje fără reproș aș completa eu. Dar sunt totuși câteva elemente stilistice și funcționale care le diferențiază.
Acestea sunt vizibile în special la partea din spate. Senzorul de amprentă a fost poziționat la actualul model pe suprafața frontală, sub ecran, pe butonul Home. La modelul ASUS Zenfone 3 acesta este așezat pe spate, sub camera foto.
De asemenea, camera principală la Zenfone 4 nu mai este poziționată central, ci aproape de muchia superioară. Și avem la dispoziție două camere, nu numai una. De remarcat că ambele lentile au fost integrate sub suprafața de sticlă, nu ies niciun micrometru în afara acesteia.
Nu trec cu vederea nici muchiile strunjite de pe rama lui Zenfone 3, dungile argintii ale ramei nemaifiind vizibile în cazul noului Zenfone 4. Deși butoanele de control de sub ecran la Zenfone 3 ies în evidență iar la ZF4 nu, la acesta din urmă acestea au iluminare, un plus incontestabil aș spune eu.
Nici din punct de vedere al dimensiunilor nu sunt asemănătoare, deși ecranul ambelor modele are o diagonală de 5.5 inchi. ASUS Zenfone 4 este un pic mai gros (7.5mm față de 6.7mm) dar este mai strâmt, are o lățime mai mică. Astfel că poate fi ținut mai bine în mână, fiind mai confortabil la prindere. De asemenea, am constatat că sticla de pe spatele noului terminal nu este la fel de alunecoasă, astfel că mai scade cât de cât riscul accidentelor nedorite.
Dacă pe muchiile laterale (stânga, dreapta) au fost păstrate pozițiile butoanelor de volum, ale celui de Power și ale slotului pentru card microSD și nanoSIM, în cazul lui Zenfone 4 a fost mutat conectorul audio de 3.5mm pe muchia inferioară, lângă cel USB-C.
Aspectul exterior mă mulțumește la ASUS Zenfone 4, fiind unul dintre cele mai arătoase terminale din gama sa de prețuri. Practic nu prea este nimic de reproșat din punct de vedere al design-ului și al calității constructive, fiind un terminal cu adevărat arătos. Este un terminal elegant, cu valențe premium, construit pentru a-i mulțumi chiar și pe cei pretențioși. Totul la un preț cu mult sub cel al terminalelor de top.
De asemenea, sunt mulțumit de faptul că nu mai este la fel de lat, astfel că poate fi ținut mai bine în mână. Astfel că este mai confortabil în utilizare.
Nu uit nici de faptul că butoanele de control ale interfeței au iluminare, astfel că pot fi găsite imediat chiar și pe întuneric.
Din punct de vedere al performanțelor, ASUS Zenfone 4 ZE554KL nu este cu mult diferit de modelul precedent. Are o fișă tehnică destul de performantă, bună pentru nevoile oricărui gen de utilizator. Clar, acest procesor de nivel mediu Snapdragon 630 nu oferă performanțe de top, dar pentru navigare pe internet, comunicare prin e-mail, socializare, realizare de fotografii și filmulețe la rezoluție 4K, accesarea colecției multimedia sau a unor jocuri mobile, nici nu este nevoie de mai mult.
O să revin cu cu mai multe detalii despre comportamentul lui general, despre autonomie și altele, după o perioadă mai consistentă de utilizare. Până atunci, las dovadă testele de performanță pe care le rulez constant pe toate smartphone-urile utilizate, în Antutu și 3DMark IceStorm Unlimited.
Avem și grafice comparative cu rezultatele altor smartphone-uri.
Și încă un grafic comparativ cu rezultatele unor smartphone-uri cu procesoare Snapdragon 625 și Snapdragon 430.
După cum se observă, Snapdragon 630 este capabil de performanțe cu aproximativ 11% mai mari în Antutu și cu 18% în 3DMark IceStorm Unlimited, față de Snapdragon 625.
Cam atât momentan despre acest nou ASUS Zenfone 4 ZE554KL. Urmează să-l pun la treabă la făcut de poze și la filmări, pentru a vedea de ce este în stare și la acest capitol.
Pe curând…