Google preia ce era mai important la HTC, pentru 1.1 miliarde de dolari

Google dezvoltă cel mai popular sistem de operare pe telefoanele mobile, Android pe numele lui. Un sistem de operare care domină la ora actuală piața de profil și o va face mult timp de acum încolo, pentru că mai toate încercările altor dezvoltatori nu s-au dovedit a fi de succes (vezi ubuntu, firefox, tizen etc).

În marea lor majoritate smartphone-urile care funcționează cu acest sistem de operare nu sunt sub mărcile companiei americane. Au fost câteva modele dezvoltate în parteneriate cu alți producători, cum ar fi Samsung, LG, HTC, Huawei și chiar ASUS. Se numeau Nexus iar cel mai recent model se numește Google Pixel. Iar în curând se așteaptă o a doua ediție a acestui smartphone.

Așa că nu este de mirare că Google dorește să aibă propria companie producătoare de telefoane, un business în continuare pe un trend pozitiv. Deși partenerii ar prefera ca Google să nu producă propriile telefoane și să rămână doar la stadiul dezvoltării  sistemului de operare Android.

Astăzi s-a anunțat că Google investește 1.1 miliarde de dolari în compania taiwaneză HTC în schimbul preluării licențelor și a celor mai buni specialiști ai diviziei de smartphone-uri. Oameni care vor colabora direct cu americanii pentru dezvoltarea viitoarelor terminale.

Nu este de mirare că se întâmplă acest lucru la HTC. Deși a continuat să lanseze terminale interesante an de an, din punct de vedere financiar situația de acolo nu este tocmai roz. Zvonurile că ar putea fi cumpărată de unii sau de alții au apărut de ani buni. Iată că acum s-a și întâmplat. Oarecum, pentru că nu a fost preluată în totalitate, cel puțin nu momentan. Google a dat bani pe dreptul de utilizare al proprietății intelectuale și pe aproximativ jumătate din echipa R&D, practic personalul care lucrat efectiv  la Google Pixel și Google Pixel XL (realizate în colaorare cu HTC).

De menționat că Google nu este la prima acțiune de acest gen. În 2011 a cumpărat Motorola pentru 12.5 miliarde dolari. Dar a vândut pe bucăți diviziile și liniile de producție de care nu era interesată pentru ca, la numai trei ani distanță, să facă la fel cu divizia de mobile. Cumpărătoare a fost compania chinezească Lenovo, pentru 2.9 miliarde de dolari, interesată la acel moment să facă un pas mai important în piața americană. În acel caz, pentru Google au fost mai importante patentele și licențele deținute de Motorola, nu producția în sine a terminalelor mobile.

Înțeleg că HTC are în continuare libertatea să dezvolte și să comercializeze propriile game de smartphone-uri, chiar și modele de top. Sunt curios și cât timp de acum încolo o vor mai face sau, cine știe, poate că vor vinde ce a mai rămas către alte companii interesate.

Dar cred că în cadrul Google a crescut interesul pentru propriile mărci de smartphone-uri și, pentru acest lucru, are nevoie de propria echipă de cercetare, proiectare și design. Poate cumva pe model Apple? Clar este că Google este tot mai interesată de partea hardware a smartphone-uri, zvonurile sugerând că ar dori chiar să dezvolte propriile chipset-uri.

Pentru partenerii Google nu este deloc o tranzacție de bun augur. Bănuiesc că mari companii producătoare de smartphone-uri, gen Samsung, LG etc, vor începe din nou cursa dezvoltării unor sisteme de operare paralele, care să concureze Android-ul. Așa cum s-a întâmplat în 2011.

Deci, Google a dat bani pe dreptul a  folosi patentele HTC și pe o bună parte din angajații importanți ai taiwanezilor. 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published.