ASUS Zenfone 4 ZE554KL Review – Un smartphone de nivel mediu cu adevărat complet (Ultima parte)

După cum am mai spus și cu alte ocazii, ASUS a revenit în această toamnă cu noile game de smartphone-uri ASUS Zenfone 4. Cinci modele, cu specificații diferite, patru de nivel mediu și unul de top, care se adresează unor categorii cât mai diverse de utilizatori.

Am avut ocazia să folosesc de curând modelul ASUS Zenfone 4 ZE554KL, un smartphone cu destule atuuri și care se va face cu siguranță remarcat în piața de profil. V-am detaliat deja impresiile mele despre calitățile sale constructive și v-am arătat cum face poze și cum filmează sistemul dual de camere care îl echipează.

Acum a venit momentul să punem punct final tehno-foiletonului despre ASUS Zenfone 4, în care voi descrie ce m-a impresionat plăcut la acest smartphone, care sunt punctele lui forte, dar și la ce ar mai fi de discutat despre el.

Deci, care sunt atuurile lui ASUS Zenfone 4 ZE554KL?

1.Arată bine, chiar foarte bine. Dispune de o construcție de calitate.

Da, ASUS Zenfone 4 este un terminal care arată bine, fiind unul dintre cele mai atrăgătoare din piață la ora actuală (din categoria sa). Construcție de calitate, cu materiale și finisaje fără reproș, cu o prezență elegantă care poate fi pe placul oricui, este unul dintre telefoanele cu un look de clasă.

Schimbarea în design a seriei de smartphone-uri ASUS de la Zenfone este pe cât se poate de vizibilă în imaginea de mai sus. De la un look destul de banal, cu o carcasă din plastic, la unul premium din sticlă și metal, Zenfone 4 aducând un plus de eleganță și rafinament, deși linie de design este aparent una destul de simplă.  

Apreciez și că este mai puțin lat decât modelul precedent, așa că poate fi ținut mai facil în mână, este mai confortabil la utilizare. Și parcă sticla care îl acoperă nu mai alunecă la fel de tare, așa că mai scade cât de cât riscul accidentelor nedorite. 

De menționat că la pachet este inclusă și o husă de protecție din silicon, extrem de utilă pentru evitarea pe cât posibil a deteriorării sticlei de pe spate și a muchiilor în cazul accidentelor. Pentru protejarea ecranului trebuie apelat la măsuri suplimentare, folii sau chiar geamuri.

De asemenea, are port USB-C pentru încărcare și conectare la computer, ceea ce nu se întâmplă chiar pe toate modelele noii serii Zenfone 4. Iar butoanele de control au iluminare, astfel că pot fi utilizate mai facil chiar și pe întuneric.

ASUS Zenfone 4 ZE554KL

2. Are o fișă tehnică destul de performantă, OK pentru orice gen de utilizator.

Specificațiile tehnice ale lui ASUS Zenfone 4 sună în felul următor

 • Ecran – Ecran IPS de 5.5 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli
 • Procesor – Qualcomm Snapdragon 630 cu opt nuclee
 • GPU – Adreno 508
 • Memorie RAM – 4GB
 • Stocare – 64GB plus slot microSD cu suport de până la 2TB și 100GB free în Google Drive
 • Cameră foto principală – O cameră cu senzor Sony IMX362 de 12MPix, lentile f/1.8, unghi de cuprindere de 83 de grade, sistem de focalizare cu detecție de fază, sistem de stabilizare optic pe patru axe și electronic pe 3 axe. Cea de-a doua cameră are un senzor Omnivision OV8856 de 8Mpix, lentile cu un unghi de cuprindere de 120 de grade și 12mm distanță focală.  Filmează 4k/30fps, 1080p/60fps.
 • Cameră foto frontală – 8Mpix, f/2.0, unghi de cuprindere de 83 de grade, distanță focală de 24mm, 1080p
 • Rețea – Wi-Fi AC, 4G, Bluetooth 5.0,GPS, AGPS, GlONASS, BDS
 • Dimensiuni – 155.4×75.2×7.5 mm
 • Greutate – 165 grame
 • Acumulator – Li-Ion cu o capacitate de 3300mAh
 • Sistem de operare – Android 7.1.1 Nougat

După cum se observă, este echipat cu un procesor de nivel mediu, Qualcomm Snapdragon 630, lansat în acest an. Care nu aduce plusuri mari în performanță față de modelul Snapdragon 625 dar care este capabil să asigure o experiență optimă și completă în orice aplicație mobilă, de orice gen.

Interfața funcționează fluent, fără sacadări, aplicațiile nu se blochează, experiența zilnică prin intermediul acestui terminal fiind chiar mulțumitoare. M-am descurcat excelent cu ajutorul lui la orice am avut nevoie, aproape că nu am ce-i reproșa din punct de vedere comportamental, fie că m-am informat pe internet, că am făcut multe poze și filmulețe 4K, că le-am arătat imediat pe site-urile sociale, că am navigat prin GPS, că am consultat clientul de e-mail sau că am urmărit videoclipuri pe internet sau stocate local.

După cum am mai spus-o și cu alte ocazii, pentru a te bucura pe deplin de toate beneficiile unui smartphone nu mai este neapărat nevoie ca acesta să fie echipat cu cel mai puternic procesor din piață, cele de nivel mediu, cum sunt aceste Snapdragon 630, fiind pe deplin acceptabile pentru o experiență completă și fluentă.

3. Are un spațiu intern de stocare generos, plus slot pentru carduri microSD

Apreciez spațiul de stocare intern de 64GB, de ajuns pentru realizarea de multe fotografii și videoclipuri, într-o vacanță de exemplu. Iar pentru stocarea colecției de muzică sau a unor filme există un slot de carduri cu suport de până la 2TB. Dar încă un card de 64GB este de ajuns, cel puțin pentru mine.

4. Are un sistem dual de camere cu rezultate foarte bune pe timp de zi și acceptabile în condiții slabe de iluminare

*Sunt extrem de încântat de poza de mai sus, realizată cu ajutorul camerei superangulare de pe acest smartphone.

Consider că noul sistem dual de camere este mai performant decât cel utilizat pe Zenfone 3, astfel că poate fi utilizat fără reținere aproape în orice situație de fotografiere. Camera standard cu senzor Sony IMX362 se descurcă destul de bine chiar și în condiții de iluminare slabă iar cea cu unghi larg de cuprindere este de folos pentru captarea spațiilor largi sau a grupurilor mari de persoane.

Am apreciat și interfața de utilizare a camerei, este ceea ce trebuie acum, oferă acces rapid, într-un mod pe cât se poate de intuitiv, la cele mai importante funcții și ajustarea parametrilor principali în caz că se dorește modul manual. 

Desigur, după cum am spus și în articolul dedicat funcțiilor foto-video, ar fi fost de preferat ca și camera superangulară să aibă un senzor mai de calitate, plus autofocus și stabilizare optică. Dar aceste caracteristici suplimentare ar fi dus implicit la un alt design al modulului camerelor pe spatele terminalului dar și la un preț crescut.

ASUS Zenfone 4 ZE554KL

5. Ecran foarte bun, cu o diagonală generoasă

Ecranul lui Zenfone 4 are o diagonală generoasă, de 5.5 inchi, cu o rezoluție full HD 1920×1080 pixeli, astfel că permite vizualizarea în condiții confortabile pentru ochii privitorului în orice gen de aplicații, multimedia, sociale sau de informare.

Este de tip IPS, destul de luminos pentru a putea fi utilizat într-o zi însorită și capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare. De menționat că sticla de protecție are filtru de polarizare pe verticală, astfel că ecranul nu este vizibil dacă utilizatorul folosește ochelari de soare polarizați.

Nu lipsește aplicația Vivid pentru calibrarea afișării paletei coloristice conform preferințelor oricărui utilizator.

ASUS Zenfone 4 ZE554KL

6. Are senzor de amprente, util pentru securizare

Este unul dintre accesoriile extrem de utile din punctul meu de vedere. Înregistrarea amprentei se face în câțiva pași intuitivi iar recunoașterea acesteia se face de fiecare dată imediat, fără erori.

7. No more bloatware!

În sfârțit, aplicațiile bloatware gen Omlet Chat au dispărut complet din interfața terminalului Zenfone 4. Orice are nevoie utilizatorul poate instala din magazinul dedicat Google Play.

Interfață curată, colorată, care permite redimensionarea iconițelor și a textului, precum și alegerea tranzițiilor  de ecran preferate. 

De asemenea, utilizatorii au la dispoziție controlul unor funcții prin intermediul gesturilor și pot utiliza două sesiuni diferite pentru anumite aplicații cu credențiale diferite. Există și aplicația Mobile Manager pentru administrarea smartphone-ului precum și cea SOS pentru raportarea locației sau trimiterea de notificări către anumite numere de telefon.

8. Autonomie OK!

ASUS Zenfone 4 stă destul de ok și la capitolul autonomie. După cum am mai spus, acumulatorul de 3300mAh a fost consumat în proporție de 50% după realizarea a 350 de poze. Iar la o utilizare normală, autonomia a fost de aproximativ 42 de ore, adică poate fi utilizat în anumite condiții și pentru două zile. De menționat că la o utilizare mai intensă poate fi consumat și după 24 de ore.

9. Căști ok la pachet, pentru audiții muzicale plăcute

Dacă difuzorul extern nu m-a impresionat, de altfel nici nu sunt genul care să asculte muzică la el, de calitatea sunetului redat prin intermediul căștilor incluse în pachet am fost destul de mulțumit. Dacă nu mă înșel, la Zenfone 3 sunt aceleași căști incluse în pachet. Practic, sunt capabile să redea un sound destul de puternic, echilibrat, chiar și cu un pic de bass. 

Există și o aplicație dedicată pentru reglarea sound-ului redat conform preferenților ascultătorului. Sunt mai multe moduri presetate dar și un egalizor, pentru un control mai exact al frecvențelor de redare.

Ce ar mai fi de discutat despre ASUS Zenfone 4 ZE554KL

Din punctul meu de vedere, dezavantajul major la achiziția acestui terminal ASUS Zenfone 4 ZE554KL este unul de ordin economic – anume prețul său de comercializare. Am înțeles că va avea un preț de aproximativ 2300 Lei, cu peste 500 de lei față de cel la care a fost comercializat ASUS Zenfone 3 anul trecut.

Practic, la acest preț Zenfone 4 concurează terminale din gama premium, cum ar fi Huawei P10 de exemplu – un telefon cu un ecran mai mic dar cu o cameră standard mai bună și un procesor mai puternic. Să mai spun că și Samsung Galaxy S8 are un preț sub limita de 3000 de Lei? Și că LG G6 are prețuri de 2100-2200 Lei acum?

Deci? Părerea mea este că ASUS Zenfone 4 ar fi trebuit să rămână la același preț cu Zenfone 3, chiar dacă a integrat o cameră foto suplimentară. Sau să fie rezistent la scufundările în apă dacă se dorea comercializarea la un preț mai mare. Trebuiau integrate caracteristici suplimentare pentru a capta atenția potențialilor cumpărători. ASUS ar trebui să regândească rapid strategia de vânzări, pentru că ASUS Zenfone 4 este un terminal cu destule calități.

Altfel ar suna dacă ar fi un terminal best-buy, nu?

Concluzia?

ASUS Zenfone 4 este cu siguranță un upgrade față de generația trecută, atât din punct de vedere al aspectului exterior, al sistemului de fotografiere și filmare, precum și prin eliminarea excesului de aplicații de care nu aveam nevoie. 

Funcționează fără reproș, arată foarte bine, are o fișă dehnică destul de puternică, cu spațiu de stocare intern arhisuficient, un ecran de calitate și mai ales un sistem dual de camere capabil să realizeze imagini reușite în cele mai diverse condiții, așa că nu văd de ce nu ar fi unul dintre terminalele de nivel mediu ale momentului.

Este un smartphone cu adevărat complet, cu ajutorul căruia utilizatorii se pot desfășura în voie, la orice gen de activitate, în orice gen de aplicație.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “ASUS Zenfone 4 ZE554KL Review – Un smartphone de nivel mediu cu adevărat complet (Ultima parte)

 • October 9, 2018 at 1:57 am
  Permalink

  Salut. Am un Assus zen fone 4 ,si dupa sase luni m-am hotarat sa ii introduc si cel de-al doilea sim, si odata cu acest lucru am observat niste probleme la care nu -mi poate da nimeni un raspuns. Prima ar fii ca sunt momente in care daca ma suna cineva nu se poate lua legatura cu mine pentru ca desi am telefonul deschis si emnal bun ,acelei persoane ii apare ca am telefonul inchis. Daca totusi reuseste sa ma contacteze ,sau eu atunci cand fac un apel catre o alta persoana, uneori se intrerupe convorbirea dupa primele doua trei minute ,iar daca apelez din nou ,reusesc sa vorbesc cat doresc. Sa fie problema din soft ,sa fie o problema a antenei lui????

  Reply
  • October 9, 2018 at 9:57 am
   Permalink

   de ce nu l-ai dus la ei la service? ca poate au idee de problema asta.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *