Acer Swift 3 2017 (SF314-52G) Review – Un portabil remarcabil, arătos și performant

Modelul Acer Swift 3 este un ultraportabil pe care l-am remarcat atât din punct de vedere al designului exterior cât și la nivel comportamental, fiind unul dintre cele mai reușite echipamente de acest gen ale anului trecut.

Iată că Acer l-a readus și în acest an în atenția noastră, de data asta într-o ediție care integrează și o placă grafică suplimentară Nvidia GeFroce MX150. O ediție care nu m-a dezamăgit deloc, ba din contră – consider că acest nou Acer Swift 3 2107 este unul chiar reușit, demn de luat în seamă de către cei aflați în căutarea unui portabil arătos, cu ecran de 14 inchi și performanțe de top, bun pentru orice gen de activitate, la serviciu sau acasă.

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Specificațiile acestui ultraportabil Acer Swift 3 2017 (SF314-52G) sunt următoarele:

 • Ecran – IPS de 14.0 inchi, rezoluție de 1920 x 1080 pixeli, protejat cu Gorilla Glass
 • Procesor – dual-core Intel KabyLake i7-7500U tactat la 2.7GHz, cu TurboBoost până la 2.9GHz și HyperThreading
 • Memorie RAM – 8GB
 • Sistem grafic – Intel HD 620 + Nvidia GeForce MX150 2GB GDDR5
 • Stocare – Kingston de 128GB M.2 Sata + SSD Micron de 512GB
 • Rețea – Bluetooth, Wi-Fi AC
 • Conectică – 1x HDMI, 1x USB-C, 2x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x slot SDHC, 1x audio
 • Dimensiuni – 341 x 17.95 x 236.6 mm
 • Greutate – 1.7Kg
 • Acumulator – 48Wh
 • Sistem de operare – Windows 10 Pro
 • Altele – senzor de amprentă, webcam HD, tastatură cu iluminare de fundal

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Acer Swift 3 2017 – Este un ultraportabil care arată foarte bine!

L-am apreciat în primul rând din punct de vedere constructiv, fiind un echipament a cărui prezență agreabilă se pretează în orice mediu, în special în cele de business. Carcasă metalică în întregime, cu o formă clasică și o linie de design aparentă simplă, care nu iese în evidență prin vreun element stilistic exotic. Totuși o ținută modernă, elegantă, atrăgătoare, care poate fi pe placul oricărui gen de utilizator, de orice vârstă, din orice categorie socio-profesională. 

Metal pe capacul ecranului, în zona de reazem a palmelor dar și pe cea de contact cu biroul, gorilla glass pentru protecția ecranului, balama fermă care rotește ecranul la 180 de grade, astfel că mi-a lăsat impresia unui echipament robust, construit pentru a fi utilizat intens, zi de zi.

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Pe muchia stângă sunt prezente portul HDMI, cel USB-C, două porturi USB 3.0 și conectorul audio pentru căști și microfon.

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Pe cea dreaptă sunt prezente portul USB 2.0 și slotul pentru carduri SD.

Am apreciat pe deplin abundența de conectori din toate generațiile, pentru atașarea oricărui gen de accesoriu extern. Mai mult, are și slot SD, unul dintre accesoriile esențiale la un portabil (din punctul meu de vedere).

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Din punct de vedere constructiv, parcă aș fi apreciat rame mai subțiri în jurul ecranului, ceea ce ar fi indus un corp mai compact, implicit o greutate mai mică. Pentru că valoarea de 1.7Kg este cu vreo 200 de grame peste standardele anului de grație 2017. Mă rog, rămâne totuși un echipament portabil facil de manevrat și de transportat, cu valori ale dimensiunilor și greutății foarte aproape de cele ale utraportabilelor actuale. Personal consider că face parte din această categorie a ultraportabilelor, chiar dacă nu după standardele actuale.

Acer Swift 3 2017 – Despre tastatură, touchpad, senzorul de amprentă, ecran și sistemul audio

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Tastatura este un accesoriu care permite redactarea confortabilă, într-un ritm rapid, mai ales că tastele au o cursă destul de scurtă iar spațiul dintre ele este corect optimizat. De menționat că are și iluminare de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere și pe întuneric.

Touchpad-ul are o suprafață generoasă și răspunde corect și precis la comenzile tactile, astfel că nu am avut nevoie de un mouse pentru un control eficient în aplicații.

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Senzorul de amprentă este poziționat sub tastatură, în partea dreaptă. Se activează în câțiva pași simpli iar recunoașterea amprentei se face imediat, nu am sesizat erori pe toată perioada de utilizare.

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Sistemul audio încorporat este capabil să redea un sound destul de puternic și de clar. Dar cu nuanțe metalice și cu o lipsă acută a sunetelor joase. Este ok pentru o ambianță sonoră la vizualizarea unor clipuri pe internet sau în videoconferințe. La audiții muzicale vă recomand o pereche de căști sau un sistem audio extern.

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Ecranul lui Acer Swift 3 2017 are o diagonală de 14 inchi și rezoluție full HD, astfel că permite vizualizarea caracterelor text, imaginilor foto-video și aplicațiilor în condiții confortabile pentru ochi. Este capabil să redea o paletă coloristică frumoasă, cu un contrast ok și unghiuri largi de vizualizare, caracteristici care pot mulțumi o bună parte a utilizatorilor. 

Dar nu este ecran perfect pentru fotografi sau pentru videografi, în general pentru profesioniștii care au nevoie de afișarea unei palete coloristice cât mai exacte și mai extinse. De asemenea, nici la capitolul luminozitate nu iese în evidență iar acest lucru, în combinație cu geamul lucios de protecție, poate fi un impediment pentru vizualizarea optimă în afara biroului, în aer liber.

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Acer Swift 3 2017 – Este un portabil cu performanțe foarte bune și o autonomie de utilizare ok!

Fișa lui tehnică, cu acest procesor Intel Core i7, placa grafică suplimentară Nvidia GeForce MX150 și stocarea pe SSD-uri, îl recomandă pentru o suită largă de activități digitale, de business și chiar pentru divertisment. Normal, configurația pe care am avut-o la dispoziție este una de top, deci cu un preț mai piperat. Dar există fără îndoială și modele mai ieftine, cu procesoare Intel Core i5 și fără placă grafică suplimentară, destul de puternice și acestea din punctul meu de vedere. 

Placa grafică Nvidia GeForce MX150 este una de tip entry-level, echivalenta modelului GT1030 de la computerele desktop. Vă dați seama că nu puteți ataca cu ajutorul ei jocurile cu o grafică complexă la un nivel maximal al detaliilor dar am observat că este capabilă să ofere performanțe superioare celei 940MX, pe care am întâlnit-o de curând la alte laptopuri și ultraportabile. 

Deși parcă nu l-aș vedea utilizat intens în partide de gaming, acest portabil este destul de ok pentru cele ocazionale, după cum am spus, nu la detalii maxime. Normal că eram curios să văd cum se descurcă, așa că am împrumutat contul de Steam al lui puștiulică și am instalat pe el Sniper Elite 3 și noul Doom. Cum s-a descurcat, în continuare.

După cum se observă, pentru a avea un framerate de peste 30fps, în Doom am ales nivelul cel mai slab al detaliilor iar în Sniper Elite 3 pe cel de nivel mediu. Cum nu sunt gamer, ci doar unul extrem de ocazional, mă declar mulțumit chiar și așa. Experiența de gaming pe acest laptop s-a dovedit destul de fluentă.

Clar, placa grafică Nvidia MX150 nu este una care să-i satisfacă pe cei pasionați de jocuri electronice, fiind mai degrabă utilă în aplicații de prelucrare video-grafică compatibile cu tehnologiile Nvidia. Normal, totul la un nivel entry-level sau, treacă de la mine, mediu. Nu este o placă grafică potrivită celor care au nevoie să randeze video la rezoluție 1080p sau 4K cât mai rapid posibil, în aplicații CAD, 3D etc.

Când este solicitat mai intens din punct de vedere hardware, în jocuri de exemplu, zona aflată deasupra tastaturii se încălzește chiar foarte tare iar sistemul de răcire începe să se facă auzit. Dar în timpul utilizării uzuale (office, navigare, e-mail etc) ventilatoarele nu m-au deranjat deloc.

Dar m-a mulțumit la capitolul autonomie. Producătorul amintește de o autonomie maximă de 10 ore, banuiesc că fără Wi-Fi activ și utilizat la sarcini uzuale sau la vizionarea de filme. Într-un scenariu real, cu wi-fi activ, luminozitatea ecranului la 40% din valoarea maximă, folosit la sarcini office, navigare și vizualizare clipuri video pe internet, editare foto la nivel minimal, autonomia de utilizare a fost de puțin peste 6 ore. De ajuns din punctul meu de vedere, deși m-aș fi declarat satisfăcut cu o valoare de 7 ore, ca să-l pot utiliza fără încărcare o întreagă zi la serviciu (normal, dacă este lăsat să intre în hibernare când lipsesc de la birou).

Deși nu integrează SSD-uri de top, soluția aleasă de Acer pentru modelul de test este una destul de performantă, plus că are o capacitate de stocare generoasă. Astfel că sistemul de operare și aplicațiile au pornit destul de rapid. De asemenea, copierea datelor s-a realizat în aceeași manieră. 

De asemenea, placa Wi-Fi AC este de ajuns pentru un transfer rapid al fișierelor prin intermediul rețelei sau din internet. Mi-a fost de ajuns atât pentru transfer de fișiere video pentru vizualizare sau prelucrare, la vizionarea de materiale video pe internet precum și la descărcarea rapidă a jocurilor din contul de Steam.

Din punct de vedere comportamental nu am ce-i reproșa acestui ultraportabil, fiind un echipament practic și util în orice gen de aplicație de business și nu numai. 

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Benchmark-uri

Pentru că are și acea placă grafică Nvidia MX150, l-am testat și cu 3D Mark. Rezultatele, în continuare.

În comparație cu rezultatele obținute de alte portabile cu placă grafică Nvidia 940MX, graficul comparativ de rigoare, în continuare.

După cum se observă, în majoritatea testelor a obținut rezultate ușor superioare față de cele ale laptopurilor cu placă grafică Nvidia 940MX.

Testele de productivitate cu PcMark 8, în continuare.

Și un grafic comparativ cu rezultatele altor sisteme, mai jos.

După cum se observă, testele de productivitate confirmă performanțele de care este capabil, în orice gen de aplicație, la orice gen de activitate digitală.

Acer Swift 3 2017 SF314-52G

Concluzii

Pro

 • Construcție de calitate, eleganță, ecran de 14 inchi
 • Fișă tehnică performantă, bună pentru orice gen de activitate de business
 • Tastatura are iluminare de fundal
 • Spațiu de stocare generos dar și rapid
 • Are slot SD și conectică din abundență
 • Autonomie chiar ok
 • Are senzor de amprente, util pentru securizare

Contra

 • Sistemul audio integrat putea fi mai ok
 • Finisajul lucios al ecranului și luminozitatea slabă a acestuia

Acer Swift 3 2017 are destule atuuri pentru a primi atenția cuvenită din partea potențialilor cumpărători – construcție de calitate, cu un design simplu dar atrăgător, o fișă tehnică performantă, bună pentru orice aplicație de business sau pentru uz casnic, o soluție de stocare rapidă și cu o capacitate generoasă, senzor de amprentă pentru securizare, conectică din abundență și autonomie destul de ok.

Atuuri care îl recomandă drept unul dintre cele mai interesante echipamente portabile care sunt disponibile comercial la ora actuală și în oferta magazinelor românești.

De exemplu, un model cu procesor Intel Core i7 și stocare pe SSD de 256GB, plus Nvidia MX150, costă până în 5000 de  Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *