Nokia 6 Review – Cel mai atrăgător smartphone de nivel mediu, cu performanțe pentru aplicațiile uzuale

Nokia a reapărut și în atenția cumpărătorilor din România, mai întâi cu un terminal de nivel mediu și, de curând, cu super-smartphone-ul Nokia 8. Dar, despre acesta cu o proximă ocazie, sper eu cât de curând.

După ce v-am povestit impresiile mele despre Nokia 5, acum a venit rândul celuilalt model din categoria de mijloc, pe care am avut ocazia să-l utilizez – despre Nokia 6 este vorba. Un smartphone care m-a impresionat atât prin look-ul atrăgător, fiind cel mai mișto terminal din categoria sa, dar și prin alte câteva caracteristici despre care voi detalia în continuare.

Specificațiile lui Nokia 6 sunt următoarele:

  • Ecran – IPS de 5.5 inchi cu rezoluție Full HD 1920×1080 pixeli, luminozitate de 450 niți
  • Procesor – Snapdragon 430
  • Memorie RAM – 3GB
  • Stocare – 32GB, plus slot microSD de până la 128GB
  • Rețea – 4G, Wi-Fi N, A-GPS, GLONASS
  • Cameră foto principală – 16MPix, lentile cu o diafragmă f/2.0, sistem de focalizare cu detecție de fază, dual tone flash, filmare 1080p/30fps
  • Cameră foto frontală – 8 MPix cu autofocus,  lentile cu o diafragmă f/2, câmp vizual de 84 de grade, filmare 1080p
  • Dimensiuni – 154 x 75,8 x 7.85 mm 
  • Greutate – 169 grame
  • Acumulator – 3000mAh
  • Conector – Micro USB (USB 2.0)
  • Sistem de operare – Android 7.1.1
  • Altele – senzor de amprentă

Nokia 6

Nokia 6 – Un smartphone care arată foarte bine!

Da, l-am apreciat din punct de vedere al design-ului și al construcției de calitate, imediat cum l-am scos din cutie. Iar acum consider că este cel mai atrăgător smartphone din categoria sa de prețuri, ba chiar rivalizează cu aspectul anumitor terminale de top, cu mult mai scumpe. Consider că aspectul său premium poate mulțumi chiar și pe cumpărătorii cu bugete personale consistente dar mai ales pe cei care doresc un smartphone cu o construcție de calitate, de folos numai pentru rutina zilnică în aplicații de comunicare, informare și socializare.

Nokia 6

Construcție metalică monobloc, cu un capac din aluminiu pe spate și muchii drepte, strunjite pe extremități, ușor rotunjite la colțuri, finisaje de cea mai bună calitate, fără reproș chiar, Nokia 6 fiind un terminal cu adevărat atrăgător. Fără îndoială că este un smartphone elegant, care atrage privirile oricui, nu puțini fiind cei care m-au întrebat ce marcă este după ce l-au văzut la mine.

De asemenea, mi-a lăsat impresia unui terminal robust, rezistent, făcut să pentru o utilizare îndelungată. Dar nu este unul tocmai confortabil de ținut în mână, în special pentru că este prea lat (din punctul meu de vedere).

Nokia 6

Pe muchia stângă este prezent slotul pentru nanoSIM și cardul microSD.

Nokia 6

Pe cea inferioară au fost poziționate conectorul microUSB și difuzorul. Sincer să fiu, pentru un smartphone din 2017 aș fi apreciat prezența unui conector USB-C.

Butoanele de Power și de ajustare pentru volum pot fi găsite pe muchia dreaptă, la îndemâna degetului mare.

Iar pe cea superioară este prezent conectorul de 3.5mm pentru căști.

De menționat că butoanele de control ale interfeței sunt fizice, poziționate în afara ecranului. Butonul Home integrează și un senzor de amprente iar celelalte două, care îl încadrează, au iluminare, așa că pot fi utilizate rapid și pe întuneric.

Nokia 6

Nokia 6 are un ecran foarte bun!

Am apreciat pe deplin ecranul IPS cu o diagonală de 5.5 inchi și rezoluție full HD 1920×1080 pixeli, capabil să afișeze imagini de calitate, cu o paletă coloristică vibrantă, unghiuri largi de vizualizare și un contrast foarte bun. De asemenea, este destul de luminos, așa că este lizibil chiar și într-o zi însorită. Este un ecran util atât la navigarea pe internet, cât și la vizualizarea unor materiale video sau în jocurile portabile.

Nokia 6

Nokia 6 are o fișă tehnică bună pentru orice gen de activități uzuale!

Știam la ce să mă aștept de la procesul Snapdragon 430, unul entry-level. Fișa tehnică a lui Nokia 6, cu Snapdragon 430 și 3GB memorie RAM, este potrivită în special pentru accesarea aplicațiilor de bază – comunicare scrisă, informare, acces în rețele sociale, vizualizare clipuri pe internet etc.

Clar, nu este făcută pentru sesiuni de gaming în titluri cu o grafică complexă iar interfața are tendința de a sacada ușor.  Dar poate fi utilizat fără reținere la jocuri de larg interes gen Candy Crush, Football Strike sau Clash Royale. 

Numai că, prezența celor 3GB memorie RAM aduce un ușor plus din punctul meu de vedere, pentru că mi s-a părut că interfața este mai fluentă decât cea de pe Nokia 5, un smartphone cu numai 2GB memorie RAM. Android-ul actual are nevoie de mai multă memorie RAM, 2GB nu-i mai sunt de ajuns.

După cum mi-a dovedit pe toată perioada de utilizare, apreciez faptul că Nokia 6 este capabil să ofere o experiență de utilizare decentă și completă, fără blocări sau alte neajunsuri. A funcționat corect pe toată perioada de utilizare, nu am de ce mă plânge.

Dar nu pot trece cu vederea limitările hardware care se simt la trecerea între aplicații, la pornirea acestora, la ușoarele sacadări ale interfeței acestora. Cred că un Snapdragon 630 ar fi fost mai potrivit, normal, cu riscul unui preț mai mare.

Spațiul de stocare intern de 32GB (aprox 22GB utili) poate fi suplimentat printr-un card microSD de până la 128GB. Așa că poate fi stocată o adevărată colecție multimedia pe el, ba chiar și multe poze sau filmulețe realizate cu ajutorul camerei din dotare.

Testele de performanță uzuale

  • Antutu – 46646 puncte
  • 3DMark Ice Storm Unlimited – 9505 puncte

Comparativ cu rezultatele unor platforme asemănătoare,  avem un grafic destul de concludent.

După cum se observă, performanțele sunt asemănătoare celor obținute de terminale cu același procesor Snapdragon 430. Și cu mult sub performanțele procesoarelor Snapdragon 625 și 630.

Nokia 6 are o autonomie foarte bună!

Am apreciat pe deplin autonomia oferită de acumulatorul cu o capacitate de 3000mAh. Practic, acest smartphone a funcționat fără probleme timp de cel puțin 48 de ore, ba chiar și 55 de ore. Cu Wi-Fi și 4G active permanent, plus notificări la gmail, facebook, instagram, whatsapp. Și sunt un utilizator destul de activ.

De menționat totuși că nu are la dispoziție tehnologie pentru încărcarea rapidă, așa că va trebui lăsat la încărcat peste noapte.

Nokia 6 face poze frumoase în condiții bune de iluminare!

Nu mă așteptam la un comportament extraordinar la acest capitol, dar nici nu m-a dezamăgit în condiții bune de iluminare. Ținând cont de prețul său de comercializare, este de apreciat acest senzor de 16Mpix și poate fi trecută cu vederea lipsa stabilizatorului optic. Sau nu.

Am apreciat că focalizează destul de repede în condiții de iluminare bune dar când lumina nu mai este la fel de abundentă, situația nu mai este aceeași, trebuie insistat. De asemenea, am observat că această cameră de pe Nokia 6 este capabilă să focalizeze destul de aproape de subiect, de la un 7cm distanță.

Sunt mulțumit de calitatea imaginilor realizate pe lumină bună, sunt clare, cu o paletă coloristică frumoasă și un nivel ridicat al detaliilor. După cum se poate observa din cele câteva exemple de mai jos.

Nu la fel de bine se comportă și în condiții slabe de iluminare, chiar dacă este utilizat modul manual de fotografiere. Nu poate fi ajustată sensibilitatea ISO, astfel că pe întuneric pozele prezintă un nivel slab al detaliilor, cu zgomot de imagine deranjant. Dar am remarcat că la interior, într-o cameră luminată cât de cât, imaginile sunt destul de clare, chiar ok pentru partajarea pe internet.

Nokia 6 este capabil să filmeze 1080p/30fps iar rezultatele sunt clare, cu o paletă coloristică naturală. Pe timp de zi.

 

Deși majoritatea utilizatorilor vor aprecia simplitatea interfeței camerei foto, eu nu am făcut-o. Preferam să am la dispoziție un control manual mai rapid, care să permită ajustarea tuturor parametrilor de fotografiere și de filmare. 

După cum am mai spus, interfața camerei este una extrem de simplă, perfectă pentru cei care vor face poze numai pe modul automat, pentru că nu pune la dispoziția utilizatorilor foarte multe setări. Are un buton pentru declanșare foto, unul pentru video, unul pentru timer, unul pentru activarea/dezactivarea flash-ului, un altul pentru HDR și altul pentru comutarea între camerele față/spate. Permite focalizarea și măsurarea prin apăsare în zona dorită pe ecran.

Pentru accesarea unui mod manual trebuie schimbat tipul de captură din Automatic în Manual. Care permite ajustarea modului de măsurare al scenei, a celui de focalizare (Auto, Infinit, Macro), a balansului de alb și compensării de expunere. Nu poate fi modificat conform propriilor preferințe timpul expunere sau sensibilitatea ISO.

Nokia 6

Nokia 6 are senzor de amprentă, bun pentru securizare!

Iar acesta funcționează impecabil, fără erori. Înregistrarea amprentei se realizează în câțiva pași simpli, deloc complicați. Este un accesoriu care nu ar trebui să lipsească de pe niciun smartphone.

 

Nokia 6 are o interfață curată, fără aplicații bloatware!

Am apreciat pe deplin interfața curată, fără aplicații bloatware preinstalate. O interfață pură de Android care va fi apreciată cu siguranță de mai toți utilizatorii. Care au la dispoziție aplicațiile principale Google – Gmail, Maps, Youtube, Drive, Photos, Chrome etc. Și atât. Orice altceva ar avea nevoie se găsește în PlayStore.

 

Nokia 6

Concluzii

Pro

  • Un terminal frumos, atrăgător, construcție de calitate
  • Autonomie foarte bună
  • Ecran de calitate
  • Comportament foarte chiar ok în aplicațiile uzuale
  • Are slot pentru carduri microSD
  • Are senzor de amprentă pentru securizare
  • Preț foarte bun

Contra

  • Camera principală nu are stabilizare optică
  • Rezultate în condiții de iluminar slabă nu sunt de lăudat
  • Nu are conector USB-C

Iată că la un preț atractiv se poate face un smartphone cu un look atrăgător, cu un ecran foarte bun și performanțe decente, plus un comportament ok la realizarea de fotografii pe timp de zi și o autonomie pe care toți utilizatorii o vor aprecia. Iar Nokia 6 o dovedește din plin, fiind poate unul dintre cele mai reușite terminale de nivel mediu la ora actuală.

Nokia 6 are un preț în jurul a 1100 de Lei.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *