Dell Vostro 15 5568 Review – Laptop pentru corporatiști, cu ecran mare și o fișă tehnică performantă

Sunt destule companii în cadrul cărora există anumite standarde de fiabilitate și de performanță care trebuie respectate, în special la achiziția echipamentelor IT pe care își desfășoară activitățile zilnice angajații din toate departamentele. Un laptop de business trebuie să aibă un anumit aspect, să vină de la o marcă renumită pentru fiabilitatea echipamentelor sale și să aibă performanțele necesare pentru o experiență profesională optimă.

Din punctul meu de vedere, acest laptop Dell Vostro 15 5568 are toate atuurile necesare pentru utilizarea în mediile business și corporate – un design simplu dar elegant, construcție fără reproș, soluții pentru securizare dar și o fișă tehnică performantă, utilă în orice aplicație de profil.

Specificațiile modelului Dell Vostro 15 5568 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele

 • Ecran – LED de 15.6 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisaj anti-strălucire
 • Procesor  – Intel Core i5-7200U
 • Memorie RAM – 8GB (DDR4, până la 32GB)
 • Placă grafică – Intel HD 620
 • Stocare – SSD Hynix de 256GB
 • Rețea – Wi-Fi AC, Ethernet Gigabit, Bluetooth
 • Conectică – 1x VGA, 1HDMI out, 1x RJ-45, 2x USB 3.0, 1x USB 3.0 cu PowerShare, 1x USB 2.0, 1x audio, 1x slot SD
 • Dimensiuni – 380×252.5×19.2mm
 • Greutate – 1.98Kg
 • Sistem de operare – Ubuntu
 • Altele – Webcam HD, tastatură cu iluminare, senzor de amprentă

De menționat că poate fi configurat și cu procesoare Intel Core i7 sau mai multă memorie RAM.

Dell Vostro 15 5568

Primul său atuu, unul chiar important în cadrul anumitor companii – aspectul exterior. Iar acest laptop mi-a plăcut cum arată. Design aparent simplu, oarecum clasic, fără elemente stilistice extravagante. Un aspect profesional până la urmă, întocmai cum trebuie să arate un echipament de business, elegant, nu extravagant. Completează prin construcția de calitate, cu o carcasă din aliaj de magneziu și finisaje fără reproș, așa cum ne-a obișnuit de altfel Dell la echipamentele sale dedicate companiilor.

Dell Vostro 15 5568

Deși are un ecran generos, de 15.6 inchi, greutatea sa este sub 2Kg (1.98Kg mai exact) și are o grosime de 19.2mm. Așa că poate fi transportat destul de facil, zic eu. Cel puțin dacă îl comparăm cu laptopurile de același gen de acum vreo 3-4 ani, care cântăreau 2.5Kg, ba chiar 2.7Kg.

Dell Vostro 15 5568

Pe muchia stângă sunt prezente conectorul de alimentare, portul ethernet, cel HDMI, două porturi USB 3.0 și conectorul audio de 3.5mm.

Dell Vostro 15 5568

Pe cea dreaptă pot fi observate slotul pentru carduri SD, un port USB 2.0, un altul USB 3.0 și portul VGA.

Din acest punct de vedere consider că Dell Vostro 15 5568 dispune de tot ceea ce are nevoie un utilizator de business pentru atașarea accesoriilor externe, conectare la rețeaua companiei sau la videoproiectoare și ecrane mai mari.

Dell Vostro 15 5568

De asemenea, soluțiile de securitate integrate ar putea fi puse și ele în balanță – are senzor de amprentă, senzor acceloremetru care detectează mișcările bruște și parchează automat capetele hard disk-ului (dacă are) dar și compatibilitate cu tehnologia TPM 2.0.

Senzorul de amprentă funcționează impecabil și poate fi util la securizarea suplimentară. Înregistrarea amprentei se face în câțiva pași simpli iar detectarea acesteia s-a făcut de fiecare dată imediat, fără erori.

Ecranul are o diagonală generoasă, de 15.6 inchi, și o rezoluție de 1920×1080 pixeli, astfel că poate afișa în condiții confortabile pentru ochi destule coloane dintr-o foaie de calcul tabelar sau orice alt gen de informație de business, în aplicațiile client-server uzitate în mai toate marile companii. Afișează caractere text clare, imagini cu o paletă coloristică destul de ok și unghiuri largi de vizualizare.

De menționat totuși finisajul antireflexiv care întunecă ușor imaginea privită din lateral, dar care poate fi extrem de util în mediile intens luminate. De asemenea, am observată că are o putere de iluminare apreciabilă, astfel că este lizibil în mai toate condițiile de lumină, la birou sau în aer liber.

Nu este un ecran pentru design, fotografie sau grafică, pentru că nu este capabil să afișeze paleta coloristică necesară anumitor activități profesionale. Dar pentru office, clienți erp sau crm, aplicații financiar-contabile, precum și pentru vizualizare materiale video sau poze, nu este nevoie de mai mult.

Dell Vostro 15 5568

Tastatura este un accesoriu de nădejde, care favorizează redactarea confortabilă, într-o manieră rapidă (cursă scurtă și taste optim distanțate). Nu trec cu vederea iluminarea de fundal, utilă atunci când corporatistul mai face un powerpoint noaptea, după ce a adormit toată familia. Dar nici blocul numeric, un accesoriu pe care îl vor aprecia cu siguranță angajații departamentelor financiar-contabile.

Deși nu am văzut până acum corporatist fără mouse la un laptop, eu am apreciat funcționarea ireproșabilă a touchpad-ului integrat, astfel că nu am avut nevoie de un astfel de accesoriu extern, cu sau fără codiță. Are o suprafață generoasă și preia imediat comenzile tactile, așa că poate fi utilizat cu nădejde, măcar în condiții de portabilitate.

Sistemul audio încoporporat este unul destul de puternic, gălăgios. Dar capabil să redea în special sunetele de frecvențe medii, ba chiar mai distorsionează la volum maxim. Așa că, pentru audiții mai de calitate, ar trebui apelat la o pereche de căști.

Dell Vostro 15 5568

Nu am ce-i reproșa nici la nivel comportament, acest model Dell Vostro 15 5568 fiind echipat cu o fișă tehnică puternică, cu procesor Intel Core i5, 8GB memorie RAM și stocare pe un SSD de 256GB.

De altfel cam minimul necesar pentru o experiență optimă și completă în aplicațiile folosite în mediile corporatiste – editare documente office, comunicare prin e-mail, mesagerie instant sau chiar prin intermediul videoconferințelor, interacțiunea cu sistemele integrate de business ale companiilor prin clienți ERP/CRM, etc.

Din comerț a fost achiziționat cu un SSD de 256GB, nu cel mai performant din industrie dar de ajuns pentru un răspuns rapid al sistemului de operare și aplicațiilor. Merită menționat că poate fi upgradat la acest capitol, cu încă o soluție de stocare (Sata sau M2.Sata). De asemenea, memoria RAM poate fi completată până la 32GB.

Stă foarte bine și la capitolul rețea, având atât port ethernet gigabit cât și modul Wi-Fi de tip AC. Astfel că promite un comportament excelent la transferul datelor din internet sau din rețeaua internă a companiei.

Am apreciat și autonomia de utilizare, de cel puțin 7 ore când a fost folosit în aplicații office, la navigare pe internet, cu Wi-Fi activ și luminozitatea ecranului la o valoare de 40% din cea maximă.

Benchmark-uri

Nu este un laptop de gaming sau pentru aplicații grafice, așa că l-am testat doar în aplicația de productivitate PcMark 8. Rezultatele, în continuare.

Rezultatele testelor comparate cu altele obținute de echipamente asemănătoare, mai jos.

După cum se observă, rezultatele acestui Dell Vostro 5568 cu procesor Intel Core i5 nu sunt cu mult sub cele obținute de portabile cu procesor Intel Core i7 și placă grafică suplimentară.

Dell Vostro 15 5568

Concluzii

Pro

 • Construcție de calitate
 • Fișă tehnică puternică, permite upgrade
 • Autonomie foarte bună
 • Ecran mare, generos
 • Are senzor de amprentă pentru securizare
 • Tastatura are iluminare de fundal și bloc numeric
 • Soluție completă de conectori
 • Preț bun ( a venit cu sistem de operare Ubuntu)

Contra

 • Trebuie achiziționat sistem de operare Windows
 • Un ecran IPS îi extindea capacitățile și către departamentele de creație

Acest Dell Vostro 15 5568 este unul dintre cele mai reușite laptopuri de business la ora actuală, cu toate atuurile necesare pentru o experiență profesională completă. Există în diverse configurații, cu procesoare Intel Core i3, i5 sau i7, unele chiar și cu o placă grafică suplimentară Nvidia 940MX.

Modelul testat costă aproximativ 3000 Lei, cu sistem de operare Ubuntu.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *