Moto Z2 Play Review – Construcție, design și testele de performanță (Prima Parte)
Moto Z2 Play este unul dintre cele mai noi smartphone-uri de nivel mediu disponibile comercial și la noi în țară. Din punctul meu de vedere acesta este concurent direct pentru ASUS Zenfone 4 ZE554KL, ambele cu fișe tehnice și prețuri comparabile.
Avantajul lui Moto Z2 Play fiind posibilitatea adăugării acelor accesorii externe Moto Mods (camera Hasselblad, mini-proiectorul, bateria externă, camera la 360 de grade etc). De remarcat că Lenovo este singura companie care mai are curajul să creeze la ora actuală smartphone-uri modulare, care permit atașarea unor accesorii externe pentru extinderea capacităților funcționale. Mai toate celelalte proiecte, de la alte companii, au fost puse pe linie moartă – vezi sistemul modular LG G5, la care s-a renunțat după numai 6 luni, sau Google Project Ara.
Mai mult, Lenovo demonstrează prin acest Moto Z2 play că sistemul modular poate fi integrat chiar și pe smartphone-uri de nivel mediu, nu neapărat pe cele mai scumpe.
Specificațiile acestui smartphone sunt următoarele
- Ecran – Super Amoled de 5.5 inchi cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass
- Procesor – cu 8 nuclee Qualcomm Snapdragon 626 tactat la 2.2 GHz
- Chipset grafic – Adreno 506 GPU
- Memorie RAM – 4GB
- Stocare – 64GB intern plus slot microSD cu suport de până la 2TB
- Cameră foto principală – senzor de 12Mpix, lentile cu o deschidere a diafragmei f/1.7, sistem de focalizare cu laser și cu detecție de fază, filmare 4K/30fps și 1080p/60fps
- Cameră foto frontală – 5Mpix, lentile cu unghi larg de cuprindere și o diafragmă f/2.2, filmare 1080p/30fps
- Rețea – 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.2, NFC, A-GPS, GLONASS
- Conector – USB-C, conector audio
- Dimensiuni – 76.2 x 156.2 x 5.99 mm
- Greutate – 145 de grame
- Acumulator – 3000mAh cu tehnologie de încărcare rapidă (50% în numai 30 de minute)
- Sistem de operare – Android 7.1.1 Nougat
- Altele – senzor de amprentă
Din punct de vedere al aspectului exterior impresionează în primul rând prin silueta de numai 6mm, fiind unul dintre cele mai subțiri smartphone-uri la ora actuală. Mă rog, fără niciun accesoriu atașat, fără capac de protecție și neglijând lentila camerei foto de pe spate, care iese destul de mult în afara suprafeței.
În orice caz, fără niciun modul Moto atașat, este un smartphone extrem de simplu de manevrat și facil de purtat într-un buzunar de pantalon. Dacă se atașează modulul cu mini proiector sau camera foto Hasselblad, nu mai are loc în buzunarul blugilor, asta cu siguranță.
Chiar și un simplu capac magnetic de protecție pe spate aduce un aport de cel puțin 1mm la grosime dar vă recomand să utilizați unul, în special pentur protecția acelui conector pentru modulele externe.
Îmi place cum arată acest Moto Z2 Play, deși are un aspect oarecum clasic, cuminte, fiind scos în evidență în special de capacitățile sale modulare, conectorul necesar fiind prezent în partea din spate. De menționat că toate accesoriile externe stau fix atașate prin intermediul unui sistem magnetic.
Muchii și colțuri rotunjite, carcasă monobloc metalică, cu finisaje de cea mai bună calitate, fiind unul dintre smartphone-urile cărora nu prea ai ce le reproșa din punct de vedere al calității constructive. De remarcat că suprafața acestuia a fost tratată cu un strat special de particule care îl protejează împotriva stropilor de ploaie sau chiar la vărsarea accidentală a unor lichide. Atenție, nu și la scufundările în apă.
Senzorul de amprentă a fost poziționat sub ecran dar nu a fost încadrat de celelalte butoane de control ale meniului, acestea fiind integrate în suprafața tactilă. Preferam să fie fizice, ar fi fost mai ok.
Chiar dacă este un smartphone extrem de subțire, nu-i lipsește conector de 3.5mm pentru căști, poziționat pe muchia inferioară împreună cu portul USB-C.
Pe muchia dreaptă au fost poziționate butonul de Power și cele două pentru ajustarea volumului.
Slotul pentru cardurile nanoSIM și microSD este de găsit pe muchia superioară.
După cum se observă, Moto Z2 play are o fișă tehnică de nivel mediu, cu un procesor cu 8 nuclee Snapdragon 626, 4GB memorie RAM și o capacitate de stocare de 64GB. Destul aș spune eu pentru un comportament optim al terminalului în orice gen de aplicație, pentru comunicare, informare, socializare și chiar divertisment multimedia.
L-am testat totuși cu cele două aplicații Antutu și 3DMark Ice Storm Unlimited, pentru a putea compara performanțele cu ale unor smartphone-uri din aceeași categorie.
Rezultatele, în continuare.
Graficul comparativ arată în felul următor.
După cum se observă, nu sunt diferențe mari în performanțe față de procesoarele Snapdragon 625 și Snapdragon 630.
Mai am mult de lucru cu acest Moto Z2 Play și ale lui accesorii Moto Mods. Mai ales sunt curios să văd cum se descurcă la capitolul foto-video, atât el cât și cu modulul Hasselblad atașat. Revin cu alte impresii cât de curând…
Citește și