Moto Z2 Play Review – Un smartphone gadget din categoria de mijloc. Modular, fără rival la ora actuală.

Moto Z2 Play este una dintre aparițiile interesante în gama smartphone-urilor de nivel mediu, chiar singurul cu o construcție modulară, prin intermediul căreia i se pot adăuga tot felul de accesorii – baterie suplimentară, mini-proiector, boxe JBL, gamepad, cameră foto Hasselblad sau o alta capabilă să filmeze la 360 de grade etc. 

De altfel Lenovo a rămas singura companie care mai inovează în această zonă a smartphone-urilor modulare, toate celelalte proiecte fiind deja uitate, au rămas doar un paragraf în istoria nescrisă a tehnologiei. Să sperăm că Lenovo va continua și că va dezvolta în continuare acest sistem modular pentru smartphone-urile Moto. Pentru că ne aflăm  deja la a doua generație, mă gândesc că nu vor renunța atât de ușor, cum au făcut-o alte companii importante din industria de profil.

L-am utilizat destul de mult pe Moto Z2 Play, așa că vă pot detalia impresiile mele finale asupra lui, după ce l-am analizat pe toate părțile, i-am testat performanțele și am făcut o mulțime de poze și filmulețe cu modulele externe Hasselblad și cel capabil să filmeze la 360 de grade. Încă de la început pot spune că este unul dintre smartphone-urile complete, cu o mulțime de calități și un comportament foarte bun, capabil să asigure o experiență de utilizare optimă, care să-i satisfacă chiar și pe cei pretențioși.

Moto Z2 Play

Încă o dată, specificațiile lui Moto Z2 Play sunt următoarele:

  • Ecran – Super Amoled de 5.5 inchi cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu Corning Gorilla Glass
  • Procesor – cu 8 nuclee Qualcomm Snapdragon 626 tactat la 2.2 GHz
  • Chipset grafic – Adreno 506 GPU
  • Memorie RAM – 4GB
  • Stocare – 64GB intern plus slot microSD cu suport de până la 2TB
  • Cameră foto principală – senzor de 12Mpix, lentile cu o deschidere a diafragmei f/1.7, sistem de focalizare cu laser și cu detecție de fază, filmare 4K/30fps și 1080p/60fps
  • Cameră foto frontală – 5Mpix, lentile cu unghi larg de cuprindere și o diafragmă f/2.2, filmare 1080p/30fps
  • Rețea – 4G, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.2, NFC, A-GPS, GLONASS
  • Conector – USB-C, conector audio
  • Dimensiuni – 76.2 x 156.2 x 5.99 mm
  • Greutate – 145 de grame
  • Acumulator – 3000mAh cu tehnologie de încărcare rapidă (50% în numai 30 de minute)
  • Sistem de operare – Android 7.1.1 Nougat
  • Altele – senzor de amprentă

Specificațiile complete sunt disponibile pe site-ul oficial Motorola din România.

Deci, care sunt atuurile acestui smartphone?

Moto Z2 Play

Construcție modulară, de o calitate foarte bună

Moto Z2 play este unul dintre smartphone-urile arătoase, cu un design plăcut și mai ales o construcție de calitate, fără reproș. Dar cred că atrage mai mult prin prisma capacităților sale modulare, accesoriile externe atașându-se imediat și fix, prin intermediul unui sistem magnetic și al unui conector dedicat. Normal, în locul lor se pot pune diverse capace de protecție, colorate sau mai elegante, după bunul plac al fiecăruia.

Simplu de atașat, simplu de utilizat. Mai facil de atât nu cred că se poate.

Moto Z2 Play

Am avut la dispoziție următoarele module externe Moto Mods

  • Camera Hasselblad, care îl transformă într-o adevărată cameră foto compactă. Un accesoriu chiar util din punctul meu de vedere și pe care aș vrea să-l văd într-o viitoare ediție mult mai performantă, pentru a fi și pe placul fotografilor entuziaști

  • Moto 360, un accesoriu care permite realizarea de instantanee și videoclipuri la 360 de grade, chiar și la rezoluție 4K. Nu m-a mulțumit din punct de vedere al clarității rezultatelor, se poate mai bine.

  • Proiectorul – Cel mai atractiv gadget pentru prietenii și colegii care l-au văzut. Care poate fi util în special în mediile profesionale, pentru realizarea de prezentări la clienți de exemplu.

Aș fi vrut să ascult modulul extern cu boxe JBL, chiar eram curios de calitatea audio oferită. Nu l-am avut la dispoziție, cu altă ocazie despre el.

Mulți prieteni și colegi m-au întrebat dacă camera Hasselblad și mini-proiectorul funcționează și cu iPhone sau cu Samsung S7/S8. Normal, a trebuit să-i dezamăgesc. În orice caz, se pare că există un interes real pentru genul ăsta de accesorii care pot extinde capacitățile native ale unui smartphone.

Încă o dată, apreciez ambiția celor de la Lenovo pentru a impune smartphone-ul modular, fiind de altfel cam singurii care mai încearcă să inoveze pe această piață telecom, care a devenit destul de anostă, deloc spectaculoasă. Dacă aș fi în locul lor, m-aș concentra pe accesorii și mai utile, nu neapărat pe gadget-uri (interesante dar care nu se dovedesc de un real folos).

Moto Z2 Play

Construcție unibody metalică, cu o siluetă de numai 6mm, Moto Z2 Play fiind cu siguranță unul dintre cele mai atrăgătoare smartphone-uri din categoria sa. Dacă nu luăm în considerare blocul optic al camerei, care depășește cu peste 1mm grosimea generală de 6mm, chiar sunt impresionat că într-un corp atât de compact a avut loc tot ceea ce era nevoie pentru o experiență completă.

Stă bine în mână, dacă mă pot exprima așa, manevrarea lui fiind chiar facilă, deși are un ecran de 5.5 inchi și este destul de masiv în comparație cu terminalele de top care au rame subțiri în jurul ecranului.

De menționat și stratul de protecție împotriva stropirii accidentale cu lichide sau la stropii de ploaie, astfel că nu trebuie să-i duceți prea tare grija dacă vreți să faceți un filmuleț sau câteva poze pe o vreme ploioasă (mă, rog, nu cred că va supraviețui pe o torențială). Atenție, nu este rezistent la scufundările în apă.

Nu este de neglijat nici prezența portului USB-C, pentru o conectare cât mai facilă a cablului dedicat pentru încărcare sau comunicarea cu un computer.

Fișă tehnică destul de performantă, ok pentru majoritatea utilizatorilor

Fișa lui tehnică îi asigură un comportament foarte bun în aplicațiile uzuale (informare, socializare, comunicare, realizarea de fotografii și filmulețe, navigare, vizualizare filme) și unul decent în jocurile cu o grafică complexă. De menționat că are tendința să se încălzească destul de tare când este solicitat, de exemplu la filmarea în 4K.

Interfața este fluidă, aplicațiile pornesc rapid, în general nu prea am ce-i reproșa din punct de vedere comportamental, fiind un smartphone cu ajutorul căruia m-am descurcat de minune în toată perioada de utilizare. Un smarpthone care m-a mulțumit, cu o fișă tehnică de ajuns pentru orice am avut nevoie.

Din punct de vedere al performanțelor, mai nimic nou, procesorul Snapdragon 626 fiind poate un pic priceput decât cel Snapdragon 625 de anul trecut. Revin, de ajuns pentru ca experiența de utilizare să fie una plăcută, în orice aplicație uzitată la scară largă.

Nu neglijez nici prezența modulului Wi-Fi de tip AC și nici a celui 4G, pentru conexiuni rapide la navigarea în internet sau în aplicațiile de orice gen. 

Permite extinderea capacității de stocare

Este un atuu pe care nu-l neglijez. Chiar dacă are o capacitate de stocare internă de 64GB, un card microSD cu spațiu încă pe atât poate fi extrem de util într-o mulțime de situații, fie că utilizatorul preferă să-l folosească pentru colecția multimedia personală sau pentru salvarea pozelor și filmulețelor realizate cu ajutorul camerei integrate sau a celor de pe modulele externe.

Moto Z2 Play

Ecran foarte bun

Moto Z2 Play are un ecran Super Amoled foarte bun, IPS, cu o diagonală generoasă de 5.5 inchi și rezoluție 1920×1080 pixeli. De ajuns pentru vizualizarea în condiții confortabile pentru ochi în orice aplicație, de orice gen. Mai mult, ecranul este capabil să afișeze o paletă coloristică vibrantă, cu un contrast foarte bun și unghiuri largi de vizualizare, astfel că pozele se vor vedea foarte bine pe el.

Este protejat cu Gorilla Glass și este destul de luminos pentru a fi lizibil chiar și într-o zi puternic însorită, mai ales când este folosită interfața camerei foto.

Mi-a plăcut tare de tot cum se vede acest ecran, este unul dintre punctele sale forte.

Cameră principală cu rezultate ok în condiții bune de iluminare

După ce v-am arătat cum face poze și cum filmează Moto Z2 Play împreună cu modulele externe Hasselblad și Moto 360, a venit timpul să vă arăt câteva exemple foto-video realizate și cu camera lui nativă.

Specificațiile acesteia sunt următoarele

  • Senzor de 12MPix cu pixelii de 1.4um
  • Lentile cu o deschidere a diafragmei ƒ/1.7
  • Sistem de autofocus cu laser (până la 5 metri) și cu detecție de fază (PDAF)
  • Are CCT (tehnologie de corecție a culorilor)
  • Bliț LED Dual
  • Are Mod Manual de fotografiere
  • Filmează la rezoluții: 480p (30fps), 720p (120fps), 1080p (60fps), 4K (30fps).

Specificații interesante dar la care lipsește stabilizarea optică, un accesoriu chiar important din punctul meu de vedere. Practic, este o cameră cu rezultate foarte bune în condiții bune de iluminare, clare, cu o paletă coloristică frumoasă și un nivel ok al detaliilor. Se putea cum mult mai bine, asta cu siguranță, dar prețul lui ar fi fost cu mult mai mare.

Câteva imagini, în continuare.

Există și un mod manual de fotografiere, pe care îl recomand la fotografierea de aproape sau în situațiile de iluminare slabă, cu un ISO 100 pentru a ține sub control pe cât se poate zgomotul de imagine.

De asemenea, am remarcat că focalizează destul de repede și permite alegerea zonei de clar printr-o simplă apăsare pe ecran. Nu uit nici de modul HDR de fotografiere, capabil să realizeze instantanee cu o paletă coloristică frumoasă, deloc exagerată.

Normal, dacă este folosit modul manual, cu ISO 100, pot fi realizate instantanee destul de reușite și în condiții slabe de iluminare, în care zgomotul de imagine poate fi ținut sub control cât de cât. Dar recomand utilizarea unui trepied în astfel de condiții, mai ales că stabilizarea optică lipsește cu desăvârșire. Dacă se folosește modul automat, fără trepied, instantaneele pe timp de noapte pierd la nivelul detaliilor și al clarității.

Avem și câteva exemple de filmare

  • 1080p/60fps

  • 4K/30fps

După cum se observă, videoclipurile au o paletă coloristică naturală, sunt clare iar focalizarea se realizează imediat. 

Interfața camerei este una pe cât se poate de simplă, fără setări complicate, adică mai tot ceea ce dorește utilizatorul obișnuit, care vrea să pornească aplicația, să facă o poză sau un filmuleț și să le urce imediat pe site-urile sociale. Există mod de fotografiere automat, un altul manual, panoramă, video și slow-motion. Modul manual de fotografiere permite ajustarea zonei de focalizare, a balansului de alb, a timpului de expunere, sensibilității ISO și a compensării la expunere. 

O să vă mai arăt doar câteva dintre cele mai reușite imagini realizate cu Moto Z2 Play și pe care le-am urcat pe Instagram.

 

 

Autumn crossroads… #autumn #nature #colours #tree

A post shared by Bogdan Petre (@bogux2003) on

 

Gargarita-rita… Zboara in poienita… #gargarita #natura #toamna #cutelefonul

A post shared by Bogdan Petre (@bogux2003) on


  Normal, prelucrate în aplicația dedicată a Instragam. Dar sunt extrem de încântat de rezultatele pe timp de zi. Foarte ok pentru partajarea pe site-urile sociale.

Autonomie chiar ok

Am fost chiar mulțumit de autonomia oferită de acumulatorul cu o capacitate de 3000mAh. Practic, cu Wi-Fi și conexiunea 4G active permanent, plus sincronizări la Facebook, Instagram, Gmail, Photos, Whatsapp, l-am avut la dispoziție pentru două zile de utilizare (aproximativ 38 de ore).

De asemenea, am remarcat că se încarcă destul de repede. Are implentată tehnologie de încărcare rapidă, care alimentează acumulatorul la 50% din capacitate în aproximativ 50 de minute.

Moto Z2 Play

Are senzor de amprentă, util pentru securizare

Senzorul de amprentă este un accesoriu larg răspândit acum și pe smarpthone-urile de nivel mediu. Înregistrarea amprentei se realizează în câțiva pași intuitivi iar recunoașterea acesteia se face imediat.

Interfață de utilizare simplă

Interfața de utilizare este una simplă, fără aplicații bloatware preinstalate. Moto Z2 Play pune la dispoziția utilizatorilor Androi 7 Nougat dar, din câte am înțeles, va permite upgrade-ul la viitorul Android 8.0 Oreo. Aplicațiile Google sunt prezente, pentru orice altceva există magazinul dedicat.

Există tot felul de gesturi pentru control – controlul interfeței prin intermediul senzorului de amprentă, scuturarea smartphone-ului de două ori pentru aprinderea lanternei, răsucirea pentru deschiderea aplicației foto, ridicarea lui pentru a opri un sunet de apel, întoarcerea lui cu ecranul în jos pentru același lucru, atingerea ecranului când este în stand-by pentru afișarea orei sau a notificărilor.

Moto Voice permite controlul terminalului prin intermediul comenzilor vocale. Și o face destul de bine am constatat. Spui “Show me”… Facebook, Maps, Gmail, Instagram și aplicațiile respective pornesc imediat. Dar nu este la fel de complex ca un asistent inteligent, utilitățile acestei aplicații rezumându-se la deschiderea aplicațiilor.

Ce nu m-a convins la acest Moto Z2 Play?

  • Că butoanele de control ale interfeței nu sunt în afara suprafeței tactile, deși era destul spațiu lângă senzorul de amprentă
  • Că nu are stabilizare optică pe camera foto, este un accesoriu care s-ar fi dovedit util
  • Că anumite aplicații (Facebook, Instagram) se mai blochează din când în când, aleator, fără să detectez o anumită cauză. Pesemne că viitoare update-uri software vor rezolva această problemă
  • Nu m-a convins Moto 360, sper ca viitoarea variantă să fie mai performantă, cu rezultate mult mai bune

Moto Z2 Play

Concluzia?

După aproape o lună de utilizare am ajuns la concluzia că acest Moto Z2 Play mi s-ar potrivi de minune în rutina mea zilnică, având tot ceea ce este necesar pentru a susține o experiență de utilizare de cea mai bună calitate. Arată bine, îi pot fi adăugate tot soiul de module externe, are o fișă tehnică destul de performantă, autonomie de utilizare generoasă, un ecran foarte bun iar rezultatele foto-video sunt de o calitate chiar mulțumitoare pe timp de zi.

Din toate punctele de vedere obișnuite concurează de la egal cu orice alt smartphone cu pretenții din categoria de mijloc, de la orice alt producător. Numai că posibilitatea atașării acelor module externe îl scot în evidență și îl ridică deasupra concurenței, fiind o apariție unică și fără rivali aș completa, un adevărat smartphone gadget care poate fi pe placul oricărui gen de utilizator dar în special pe al celor atrași de inovațiile tehnologice.

Moto Z2 Play are prețuri în jurul a 2200 Lei.

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *