Acer Nitro 5 AN515-51 Review – Laptop multimedia performant, cu un design inspirat de la modelele de gaming

Laptopurile Acer Aspire V Nitro sunt recunoscute deja pentru design-ul elegant și performanțele de top, fiind echipamente portabile pregătite pentru orice aplicație dar mai ales cu valențe multimedia.

Iată că Acer a lansat încă un laptop numit Acer Nitro 5 cu un design total diferit, inspirat de la modelele de gaming. Normal, cu o configurație destul de peformantă, bună pentru o paletă largă de aplicații, serioase dar și pentru gaming.

Specificațiile modelului Acer Nitro 5 AN515-51 pe care l-am avut la dispoziție sunt următoarele:

 • Ecran – IPS de 15.6 inchi, rezoluție 1920×1080 pixeli, finisare mată
 • Procesor – Intel Core i7-7700HQ
 • Sistem grafic: Intel HD 630 + Nvidia GT 1050 Ti 4GB
 • Memorie RAM – 32GB DDR4
 • Stocare – SSD de 512GB M.2 + Hard disk de 1TB la 5400rpm
 • Rețea – Ethernet gigabit, Wi-Fi AC, Bluetooth 4.1
 • Conectică – 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, 1x USB-C, 1x HDMI, 1x RJ-45, 1x cititor SD, 1x audio/mic
 • Acumulator – 48 Wh
 • Dimensiuni – 390x268x 27 mm
 • Greutate – 2.48 kg
 • Altele – tastatură cu iluminare roșie de fundal,webcam
 • Sistem de operare – Windows 10 Home pe 64 de biți

Acer Nitro 5

Sincer să fiu, din punct de vedere al design-ului exterior nu sunt impresionant, cred că se putea mai bine, este prea simplu și nu lasă impresia unui echipament premium, așa cum mă așteptam când am văzut cum se numește – Nitro. În special pentru că are o carcasă numai din plastic, fără nicio suprafață metalică – plastic lucios pe zona de reazem a palmelor, prietenos cu amprentele,  plastic care imită metalul pe capacul ecranului și un alt plastic, rugos, pe zona de contact cu biroul. Pe de altă parte, omniprezența plasticului induce prețuri de comercializare mai atrăgătoare, mai pe placul celor aflați în căutarea unui laptop performant dar cu bugete reduse.

Câteva elemente stilistice îi dau totuși o notă mai agresivă, mai spre zona de gaming – iluminarea roșie a tastaturii, colțurile tăiate ale carcasei sau protecția balamalei, vopsită într-o nuanță vișinie, combinația roșu-negru fiind cu siguranță pe placul unei anumite categorii de utilizatori, în special în rândul tinerilor. Dar impresia generală este cea a unui laptop cu un design modest, fără pretenții.

De remarcat că este destul de gros și de greu, cu o carcasă la standardele de acum câțiva ani – cu o siluetă de 27mm și o greutate de aproape 2.5Kg, așa că nu este tocmai facil de transportat. Mă gândesc că va părăsi destul de rar biroul, având mai degrabă rolul unui sistem desktop-replacement.

Acer Nitro 5

Pe muchia stângă sunt prezente portul Ethernet gigabit, cel USB-C, cel HDMI, unul USB 3.0 și slotul pentru carduri.

Acer Nitro 5

Pe cea dreaptă se observă conectorul de 3.5mm pentru căști, două porturi USB 2.0 și conectorul de alimentare.

Din punct de vedere al conectivității apreciez că pune la dispoziția utilizatorului tot ceea ce este nevoie la ora actuală. Totuși, parcă nu ar fi fost nevoie de două porturi USB 2.0, ar fi trebuit înlocuite cu unele USB 3.0.

Acer Nitro 5

Tastatura este un accesoriu de calitate, cu o cursă confortabilă a tastelor, destul de ok chiar și pentru o redactare rapidă. Am apreciat și iluminarea de fundal, astfel că poate fi utilizată fără reținere și pe întuneric. De remarcat că tastele WASD sunt scoase în evidență, la fel ca pe laptopurile de gaming. Mai mult, are și bloc numeric, cu tastele un pic mai mici dar ok pentru gamerii finanțiști.

Touchpad-ul are o suprafață generoasă și răspunde excelent la comenzile tactile, așa că nu am avut nevoie de un mouse decât în sesiunile de gaming.

Acer Nitro 5

Ecranul, foarte bun, mi-a plăcut cum se vede, deși nu este cel mai luminos din branșă și nici cu o acoperire a paletei coloristice care să-i mulțumească pe graficieni, videografi sau fotografi. Dar este capabil să afișeze imagini cu o paletă coloristică frumoasă, vibrantă chiar, cu un contrast ok și unghiuri largi de vizualizare. Foarte bun la vizualizarea filmelor și chiar în jocuri.

Acer Nitro 5

Mi-a plăcut cum se aude sistemul audio. Nu, nu este vreunul high-fidelity dar este capabil să redea un sound destul de puternic și de clar, ok la vizualizarea de filme sau în jocuri. Ba chiar și pentru audițiile ritmurilor preferate.

Acer Nitro 5

Fișa tehnică a lui Acer Nitro 5 AN515-51 pe care l-am avut la dispoziție este una chiar performantă – cu procesor quad-core Intel Core i7, nu mai puțin de 32GB memorie RAM, placă grafică suplimentară Nvidia 1050 Ti c 4GB și stocare pe SSD de 512GB. Practic o rețetă care s-a dovedit de succes până acum pe mai toate echipamentele portabile pe care le-am utilizat, fiind de ajuns pentru un comportament excelent în orice gen de aplicație, chiar și la montarea în regim amator a unor clipuri video s-a descurcat de minune. Dar nu mă îndoiesc că ar face față într-o anumită măsură și la montaje video cu aplicații profesionale sau în programe gen CAD, de proiectare.

Normal, în jocurile cu o grafică complexă comportamentul său este limitat de capacitățile hardware precum și de eficiența sistemului de răcire. Dar se descurcă chiar foarte bine în jocuri gen DOOM sau Wolfenstein Old Blood la un nivel High al setărilor grafice. După cum se poate observa mai jos.

 

De menționat sistemul de răcire destul de zgomotos, mai ales dacă laptopul Acer Nitro 5 este utilizat în mod High Performance și în aplicații consumatoare de resurse hardware. 

Pentru configurația sa, mă declar mulțumit la capitolul autonomie – de aproximativ 5 ore la navigarea pe internet, editare documente office cu Wi-Fi activ, în mod Balanced cu luminozitatea ecranului la 50% din valoarea maximă. Normal, în jocuri autonomia scade sub 2 ore.

Bechmark-uri

Primele lui teste benchmark le-am făcut cu aplicația 3DMark. Rezultatele, în continuare.

Acestea, comparate cu cele obținute de alte sisteme de același gen.

După cum se observă, performanțele 3D sunt comparabile cu cele obținute de sisteme cu plăci grafice Nvidia 1060 sau Nvidia 1050Ti.

 

Dar cu mult peste cele ale unor ultraportabile cu plăci grafice Nvidia 945MX sau Nvidia 150MX. Clar, pentru performanțe mai bune trebuie renunțat la ideea de portabilitate, pentru că sistemul de răcire necesar trebuie să fie unul mai serios.

Rezultatele testelor de productivitate cu PcMark 8, mai jos.

Graficul comparativ, în continuare.

După cum se observă, din punct de vedere al productivității nu prea are rivali în rândul sistemelor portabile.

Acer Nitro 5

Concluzii

Pro

 • Fișă tehnică performantă
 • Stocare rapidă dar și cu o capacitate generoasă
 • Conectică bogată
 • Ecran IPS care se vede bine
 • Tastatura are iluminare de fundal
 • Autonomie OK

Contra

 • Design modest, cu o construcție din plastic
 • Sistem de răcire destul de zgomotos

 

Acer Nitro 5 va fi disponibil comercial la noi în țară spre finele acestui an, cu prețuri de la 3500 de  lei în sus, în funcție de configurație. Este cu siguranță un laptop performant, util pentru orice gen de aplicație dar care face cu succes față în cele multimedia sau în jocuri la detalii grafice superioare. Este un desktop replacement adevărat, capabil să mulțumească o bună parte a utilizatorilor.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

2 thoughts on “Acer Nitro 5 AN515-51 Review – Laptop multimedia performant, cu un design inspirat de la modelele de gaming

 • January 14, 2018 at 2:23 am
  Permalink

  Salut,am cumparat si eu un model,dar am o mica nedumerire,hdd este inclus in pacher ori trebuie adaugat?

  Reply
  • January 14, 2018 at 8:47 am
   Permalink

   depinde ce varianta ai cumparat. se poate sa fi luat una doar cu ssd.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published.