Procesoare Intel cu chipset grafic integrat de la AMD? Foarte curând…

 

Iată că zvonurile de acum aproximativ 6 luni s-au adeverit – Intel va lansa cel mai probabil la începutul anului viitor o nouă serie de procesoare care un chipset grafic integrat de la AMD. De ce? Explicația este una foarte simplă – pentru că Intel nu a reușit până acum să producă un chipset grafic la fel de puternic, capabil să asigure o experiență optimă în aplicațiile grafice și mai ales în jocuri.

Mai mult, o știre de astăzi spune că Raja Koduri, șeful diviziei Radeon din cadrul AMD, și-a dat demisia de la AMD și se va alătura din decembrie echipei Intel, unde va conduce noua divizie formată de procesoare. Mai mult ca sigur a fost o mutare de comun acord între cele două companii.

Viitoarele procesoare Intel cu chipset grafic integrat AMD Radeon vor echipa cel mai probabil laptopurile de anul viitor, care ar putea fi disponibile comercial cel mai devreme în Q2 (într-un scenariu optimist). Pesemne că unele dintre ele vor fi prezentate în cadrul Computex 2018 din Taipei.

Se promit performanțe de top în forme tot mai compacte. Rămâne de văzut. Sunt curios care vor fi soluțiile de răcire pentru aceste noi procesoare.

Noua soluție Intel nu mai are forma clasică de procesor, după cum se observă din imaginile de mai sus. Aceasta va integra procesorul cu mai multe nuclee Intel, chipset-ul grafic AMD Radeon dar și memoria GDDR5 dedicată acestuia, conectate printr-o interfață rapidă numită EMID (Embedded Multi-Die Interconnect Bridge).

Practic, noua soluție tehnologică ocupă un spațiu mult mai mic, astfel că va induce o formă mai compactă pentru echipamentele care o vor integra. De asemenea, distanțele fizice dintre dintre procesor, placa grafică și memoria acestuia vor fi mult mai mici, pentru un comportament mult mai performant în aplicațiile grafice.

Revin cu alte detalii când îmi vor parveni.

 

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *