Kit de supraveghere cu NAS Synology DS716+II, hard disk-uri Seagate IronWolf și camere TP-Link NC250
Soluțiile de supraveghere sunt tot mai întâlnite atât în companiile în care activăm dar și în casele noastre, pentru protecție, securitate, pentru urmărirea activității angajaților sau, de ce nu, pe cea a copiilor care stau singuri acasă.
Am văzut camere de supraveghere peste tot în companiile mai mari sau mai mici, le-am întâlnit chiar și în casele prietenilor, obișnuiți să le acceseze prin intermediul internetului pentru a verifica permanent ce mai fac năzdrăvanii lor.
Iar de curând am avut ocazia să utilizez un kit complet de supraveghere compus dintr-o unitate NAS (Network Attached Storage) Synology DS716+II, echipată cu hard disk-uri Seagate, și două camere IP TP-Link NC250. O soluție care se poate dovedi viabilă atât în cadrul unei companii cât și într-o casă particulară.
Unitatea NAS a fost echipată cu două hard disk-uri Seagate IronWolf NAS de 4TB. Hard disk-uri fabricate special pentru acest gen de soluții care funcționează permanent, 24 de ore din 7 zile, totul pentru un comportament superior și stocarea în siguranță a datelor importante salvate pe ele. Seagate IronWolf funcționează pe interfață SATA la 5900rot/min și poate asigura o rată maximă de transfer de până la 210MB/s. Mai multe detalii despre aceste hard disk-uri pot fi găsite pe site-ul oficial Seagate.
Despre sistemul NAS Synology DS716+II
Specificațiile sistemului NAS DS716+II sunt următoarele
- procesor Intel Celeron N3160 64-bit Quad Core
- 2GB memorie RAM
- 2x Ethernet Gigabit
- 3x USB
- 1x eSata
- 2 sloturi pentru hard disk-uri
- suportă până la 40 de camere de supraveghere IP
- suport RAID – JBOD, RAID 0, RAID 1
Nu a fost deloc complicat să pornesc micuțul NAS de la Synology. L-am scos din pachet, l-am conectat la curent și la rețeaua de acasă prin fir (există și posibilitatea conectării wireless prin intermediul unui adaptor USB). Apoi am căutat adresa IP necesară în interfața router-ului. Imediat m-am conectat la interfața lui WEB.
Și, după cum se vede mai sus, aceasta este una extrem de simplă și de intuitivă în utilizare. Arată ca una de computer desktop numai că este activă în browser-ul de internet.
Există un Control Panel în care pot fi administrate serviciile de share, utilizatorii și grupurile care îl pot accesa, integrarea cu un server Active Directory, serviciile de rețea, ba chiar poate fi transformat într-un server DHCP.
Mai mult, pe lângă obișnuitele servicii de NAS (share, bkp etc), acesta poate fi transformat într-un adevărat mini-server prin intermediul aplicațiilor disponibile în Package Center. Aveți la dispoziție acolo aplicații pentru
- backup – active backup for server, acronis, elephant drive, usb copy etc
- multimedia – audio station, itunes server, media server, photo station, Logitech Media Server, Plex Media Server etc
- business – Cloud Station Server, Cloud Sync, Mail Plus, Office, DokuWiki etc
- security – Antivirus McAffe, Antivirus Essential, Surveillance Station
- utilitare – mail server, Presto File Server, proxy server, CMS, DNS server etc
- productivitate – calendar, chat, note station etc
- dezvoltare – apacher, node.js, perl, php etc.
V-am povestit mai pe larg despre multe dintre aceste aplicații cu o altă ocazie. În orice caz, Synology DS716+ II este NAS de nouă generație, ale cărui funcții de bază pot fi extinse mult mai mult prin intermediul aplicațiilor, atât spre zona multimedia cât și pentru sarcini mai serioase, pentru zonele profesionale. Permite backup-ul anumitor date sau foldere la distanță, în cloud, și administrarea prin intermediul aplicațiilor instalate pe un smartphone.
Normal, pentru a testa capacitatea acestuia de administrare a unor camere de supraveghere IP am instalat aplicația Surveillance Station. Apoi am trecut la conectarea camerelor IP la rețeaua de internet de acasă.
Despre camera de supraveghere TP-Link NC250 și aplicația Synology Surveillance Station
Specificațiile camerei TP-Link NC250 sunt următoarele
- senzor de 1Mpix
- lentile F: 2.8, f: 3.85 mm cu un unghi de cuprindere de 64 de grade
- înregistrare video 30fps / 1280×720 pixeli
- microfon încorporat
- notificare – e-mail și ftp
- detectare mișcare și sunet
- Wi-Fi N până la 300 Mbps
- Ethernet 10/100 Mbps
Mai multe detalii pot fi aflate pe site-ul oficial TP-Link din România.
Bineînțeles că această cameră TP-Link NC250 are propria interfață de administrare, accesibilă prin intermediul unui browser de internet. Aceasta este la rândul său intutivă și deloc complicată. Permite administrarea setărilor de rețea, a calității video la înregistrare, a unor zone pentru detectarea mișcării precum și a unui cont pe tplinkcloud.com pentru vizualizarea imaginilor în timp real. Pot fi create alerte la mișcare și la sunet care pot fi trimise pe adresa de e-mail sau pe un ftp.
Și, din câte am observat, este o cameră pe care imaginile video 1280×720 la 30fps se văd destul de bine. Ba chiar și cele înregistrate pe întuneric (normal, într-o cameră, nu la distanțe mari). Și nu este de neglijat microfonul integrat, pentru ca înregistrările să aibă și sunet de fundal.
De menționat că se poate conecta la rețea atât prin intermediul unui fir ethernet dar și cu ajutorul modului wireless integrat. Iar conectarea la rețeaua wireless se face din interfața web de administrare sau, mai rapid, prin intermediul butonului WPS.
Mai mult, la această cameră poate fi activat un mod wireless extender, pentru mărirea razei de acoperire a rețelei wireless din casă.
Dar, cloud-ul Tp-Link nu permite salvarea online a clipurilor cu înregistrări, așa că este cu siguranță nevoie de un suport hardware pentru a fi realizat acest lucru. Iar un NAS poate fi cu siguranță soluția viabilă.
După cum se observă, Surveillance Station are cam aceeași interfață, în care sunt disponibile meniurile – Live View (pentru vizualizarea în direct a imaginilor video), Timeline (pentru vizualizarea înregistrărilor), IP Camera (pentru administrarea camerelor IP conectate) și Recording (pentru vizualizare și administrarea înregistrărilor).
Am conectat imediat camera TP-Link NC250, prin intermediul adresei IP și a credențialelor sale. Nu a fost deloc complicat. De asemenea, poate fi aleasă calea pentru salvarea înregistrărilor, pot fi administrate anumite zone din imagine care să declanșeze alerte de înregistrare precum și calitatea imaginii.
De asemenea, direct din imaginea live poate fi făcut zoom, realiza o poză sau declanșa înregistrarea video.
Din câte am înțeles, aplicația permite administrarea a până la 40 de camere IP, așa că poate fi utilizată fără reținere chiar și în medii profesionale, pentru monitorizarea unor spații largi și a unui număr mare de angajați. Nu știu cât de bine funcționează cu atât de multe camere, dacă poate recepționa un flux video atât de important.
Concluzii
Pro
- Soluție completă de supraveghere, de utilizat în special în cadrul unei firme (prețul total nu este deloc de neglijat)
- NAS-ul Synology poate fi transformat într-un adevărat server prin intermediul aplicațiilor
- Capacitate generoasă de 8TB în total sau 4TB mirroring pentru backup de siguranță
- Camerele TP-Link pot avea și rol de wi-fi extender
- Soluție extrem de simplă în configurare și administrare
Contra
- Prețul total nu este deloc neglijabil (NAS Synology aprox. 2200 Lei, hard disk-uri Seagate IronWolf aprox. 1100 Lei ambele, camerele TP-Link NC250 aprox. 520 Lei ambele, deci cam până în 4000 Lei).
Datorită costurilor destul de semnificative pentru achiziționarea unui astfel de kit complet de supraveghere, îl văd preferat în special în cadrul companiilor sau, de ce nu, folosit în unități de alimentație publică, hoteluri, pensiuni etc. Normal, sunt destule situații în care și utilizatorii casnici își pot permite o astfel de soluție de supraveghere, sigură, scalabilă, ușor de administrat și de monitorizat.
Cert este faptul că am avut la dispoziție un kit complet funcțional, cu tot ceea ce este necesar pentru acest gen de aplicații pentru protecție și securitate. O soluție care poate fi un model pentru implementări într-un timp pe cât se poate de scurt și cu minime eforturi de administrare și monitorizare.