Moto G5S Plus Review – Look premium, performanțe de nivel mediu, autonomie foarte bună

După ce v-am prezentat smartphone-ul modular Moto Z2 Play, acum a venit rândul unui alt terminal de nivel mediu sub aceeași marcă, de această dată într-o formă clasică, non-modulară, Moto G5S Plus pe numele lui și lansat la numai la jumătate de an față de generația precedentă. 

Un smartphone cu destule atuuri pentru a se face remarcat și pe care îl consider unul dintre acele terminale de nivel mediu demne de luat în seamă. Și care poate fi achiziționat acum la un preț chiar interesant, de numai 1500 Lei. Acesta fiind încă o dovadă palpabilă a faptului că sunt destule smartphone-uri capabile să garanteze o experiență optimă în majoritatea aplicațiilor uzitate la scară largă și pentru care nu trebuie cheltuită o mică avere.

Moto G5S Plus arată mai bine, cu un look mai atrăgător, are un ecran mai mare și o cameră foto principală schimbată față de modelul Moto G5 Plus lansat la începutul anului și considerat la vremea lui unul dintre cele mai bune terminale de nivel mediu. 

Fișa tehnică a lui Moto G5S Plus sună în felul următor:

 • Ecran –  IPS de 5.5 inchi cu rezoluție 1920×1080 pixeli, protejat cu Corning Gorilla 3
 • Procesor – cu opt nuclee Qualcomm Snapdragon 625
 • Memorie RAM – 4GB
 • Capacitate de stocare internă – 32GB + slot pentru carduri microSD cu suport de până la 128GB
 • Sistem foto principal – Două camere de 13 MPix cu lentile f/2.0 + editor de profunzime, autofocus, bliț LED dublu, filmare 4K/30fps
 • Cameră frontală – 8Mpix, lentile cu f/2.0 și unghi larg de cuprindere, bliț led
 • Acumulator – 3000mAh, sistem de încărcare rapidă
 • Rețea – 4G, Wi-Fi N, Bluetooth 4.2, NFC,GPS, A-GPS, GLONASS
 • Conector – microUSB, port căști de 3.5mm
 • Dimensiuni – 153.5×76.2×8-9.5mm
 • Greutate – 168 de grame
 • Sistem de operare – Android 7.1.1 Nougat
 • Altele -Protecție împotriva stropirii cu lichide, cititor de amprentă

Moto G5S Plus

Moto G5S Plus este unul dintre terminalele de nivel mediu cu o construcție de cea mai bună calitate, fără reproș. Carcasă metalică în întregime, muchii strunjite, într-o culoare auriu-rozalie care poate fi pe placul anumitor categorii de utilizatori, în special în rândul doamnelor și domnișoarelor. De menționat că pe suprafața carcasei nu sunt vizibile amprentele și că aceasta a fost tratată cu un strat de protecție împotriva stropilor de ploaie sau a lichidelor vărsate accidental (atenție, nu este recomandată scufundarea lui în apă!!!).

Design elegant, cu mare atenție la detalii, Moto G5S Plus fiind un terminal cu siguranță atrăgor din punct de vedere vizual, cu o construcție care aduce aminte prin forma sa de terminalele de top de acum ceva timp (1-2 ani). Iar din punct de vedere al calității acesteia nu am ce-i reproșa, fiind chiar și la nivelul modelelor de top actuale.

De menționat totuși că nu este tocmai cel mai subțirel terminal de branșă, ba din contră, grosimea de 8mm fiind una destul de substanțială (în comparație cu cei 7mm ai altor terminale concurente). Dar mi-a lăsat impresia unui smartphone robust, bine făcut, construit pentru o utilizare intensă.

Moto G5S Plus

Pe spatele terminalului iese în evidență modulul sistemului foto dual de camere.

Moto G5S Plus

Pe muchia stângă este prezent slotul pentru SIM și pentru cardul micro SD.

Moto G5S Plus

Pe cea dreaptă se observă butonul de Power și cele de ajustare pentru volum.

Moto G5S Plus

Pe muchia superioară este prezent conectorul pentru căști.

Moto G5S Plus

Pe cea inferioară este prezent microfonul, conectorul microUSB și grila difuzorului. Parcă aș fi preferat să fie în pas cu timpurile și să aibă un port USB-C.

Moto G5S Plus

Sub ecran este prezent senzorul de amprentă, unul care funcționează impecabil din câte am constatat. Aș fi dorit ca butoanele de control ale interfeței să îl încadreze, să nu fie integrate în suprafața tactilă. Era destul spațiu pentru acest gen de abordare.

Moto G5S Plus

Ecranul este unul cu o diagonală generoasă, de 5.5 inchi, rezoluție full HD, tip IPS, astfel că permite o vizualizare confortabilă în orice gen de aplicații. Este destul de luminos și capabil să afișeze o paletă coloristică frumoasă, cu un contrast bun și unghiuri largi de vizualizare. Iar funcțiile tactile se comportă impecabil, așa cum se întâmplă și la terminale cu mult mai scumpe.

Nici din punct de vedere al performanțelor nu am ce-i reproșa, se comportă la fel ca orice alt terminal echipat cu procesorul Snapdragon 625 lansat anul trecut. Foarte bun pentru orice activitate de uz general – informare, navigare, accesarea rețelelor sociale, vizualizare materiale video pe internet sau stocate intern, gaming portabil etc.

Interfața este fluidă, aplicațiile pornesc rapid, din punct de vedere comportamental m-a mulțumit în general (cu mici excepții când Instagramul s-a mai blocat), m-am descurcat fără probleme în toată perioada de utilizare cu ajutorul lui.

Clar este că pentru un comportament optim în aplicațiile uzuale nu mai este nevoie de cea mai puternică fișă hardware la ora actuală, procesoarele așa-zis de nivel mediu se descurcă excelent la rutina zilnică. Și oricum sunt cu mult mai puternice decât procesoarele terminalelor de top de acum 3-4 ani.

După cum o dovedesc de altfel și rezultatele testelor cu Antutu și 3DMark IceStorm Unlimited.

Graficul comparativ cu rezultatele altor terminale de același nivel, în continuare.

După cum se observă, graficul confirmă performanțe comparabile cu ale terminalelor echipate cu același procesor.

De ce să nu o recunosc, apreciez faptul că are slot pentru extinderea capacității interne de stocare, pentru salvarea fotografiilor și filmulețelor sau a unei colecții multimedia. Mai ales că acești 32GB anunțați în fișa tehnică sunt de fapt vreo 22GB utili, care pot fi ocupați imediat de către un pasionat de filmulețe și poze.

Nu la fel de mult apreciez lipsa unui modul Wi-Fi AC, Moto G5S Plus fiind dotat cu unul de generație mai veche, de tip N. 

De remarcat totuși autonomia oferită de acumulatorul cu o capacitate de 3000mAh. Practic, Moto G5S Plus mi-a dovedit că poate fi utilizat cu o singură încărcare până la 55 de ore (peste două zile), într-un regim moderat, cu Wi-Fi și 4G active permanent, plus actualizări la gmail, facebook, instagram și whatsapp.

Din punct de vedere al interfeței software am apreciat simplitatea acesteia precum și faptul că nu există mai deloc aplicații bloatware, fiecare utilizator găsind tot ceea ce este nevoie în magazinul Google. Nu este cu nimic diferită față de cea de pe Moto Z2 play, așa că nu am de ce să revin cu alte detalii.

Moto G5S Plus

Când am văzut că are pe spate un modul cu două camere foto, mi-am zis că este un smartphone modern la acest capitol, concurent poate cu terminale de top. Dar… O să o spun încă de la început, deși are două camere, cu doi senzori de 13Mpix, cu două lentile, nu prea văd funcționalitatea acestora împreună, mai ales pentru că a doua cameră este folosită doar pentru controlul adâncimii de câmp al imaginii și, din câte am observat, nu excelează la acest lucru (bănuiesc că un update software ar mai putea rezolva cât de cât problema). Așa că, din punctul meu de vedere, mai bine avea doar o cameră, dar bună, cu un senzor mai performant!

Din punct de vedere comportamental mă pot plânge de lipsa stabilizatorului optic sau de calitatea rezultatelor finale, OK doar în condiții bune de iluminare. Și de faptul că pozele se salvează un pic cam greu după declanșare. Cel puțin asta a fost impresia mea.

Interfața de utilizare a camerei este una destul de simplă și de intuitivă, cu moduri de fotografiere automat și manual, pentru filmare, panoramă sau controlul adâncimii de câmp.

Dacă se realizează imagini în modul Depth Field, utilizatorii au la dispoziție și o aplicație pentru prelucrarea ulterioară a zonei de clar și estomparea fundalului. Are și două moduri beta pentru adăugarea de alte imagini pe fundal sau pentru un fundal în alb și negru, care totuși nu funcționează încă așa cum trebuie. Dar am observat că acest mod de fotografiere funcționează mai corect la portrete.

Clar este că aș fi preferat mai multă atenție la punerea în valoare a sistemului dual de camere, cel puțin din punct de vedere software. Cred că trebuiesc făcute îmbunătățiri semnificative pentru a fi cu adevărat util.

După cum am spus, calitatea pozelor este destul de ok, clare, cu o paletă coloristică naturală, dacă sunt realizate în condiții bune de iluminare. Pe întuneric sau în alte condiții dificile din punct de vedere al luminii, recomand utilizarea modului manual și a unui trepied pe cât posibil, pentru că pe automat rezultatele vor avea un zgomot de imagine deranjant și o acută lipsă la nivelul detaliilor.

Câteva exemple realizate pe lumină bună, în continuare.

La filmare apreciez claritatea imaginilor, paleta coloristică naturală și faptul că refocalizează destul de repede în zona dorită printr-o simplă apăsare de ecran. Dar se simte lipsa stabilizatorului de imagine.

Un scurt exemplu, mai jos.

Concluzii

Pro

 • Construcție de calitate
 • Ecran foarte bun
 • Autonomie chiar OK
 • Fișă tehnică destul de performantă, comportament impecabil
 • Permite extinderea capacității de stocare prin carduri microSD
 • Are senzor de amprentă
 • Preț atrăgător
 • Camera se comportă onorabil în condiții bune de iluminare

Contra

 • Nu are port USB-C
 • Butoanele de control ale interfeței sunt integrate în suprafața tactilă
 • Sistemul dual de camere nu este pus cu adevărat în evidență la nivel software
 • Nu are Wi-Fi AC

Moto G5S Plus este cu siguranță unul dintre cele mai bine construite terminale de nivel mediu, cu un design atrăgător, un ecran generos și de calitate, o autonomie foarte bună și performanțe care vor fi apreciate de cea mai mare parte a utilizatorilor, totul la un preț corect. 

Sunt unul dintre cei care fac multe poze cu telefonul mobil iar de comportamentul camerei principale în condiții bune de iluminare sunt oarecum mulțumit. Dar dacă tot a fost integrat un sistem dual de camere, aș fi preferat un factor de zoom optic sau o a doua cameră cu unghi larg de cuprindere, acestea fiind abordările cele mai pragmatice la ora actuală din punctul meu de vedere. 

 

Please follow and like us:

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *