Top 5 – Cel mai bun smartphone de nivel mediu la final de 2017

Oricât de performante și de bune la făcut de poze și filmulețe ar fi smartphone-urile de top, prețul lor de peste 3000 de lei este unul pe care nu și-l permite chiar oricine. Da, mai sunt unii care le cumpără în rate, fără să se gândească prea mult și pentru că le doresc prea tare, alții care le primesc de la companii pe contractele corporate, alții care chiar au bani și își permit orice. Dar marea majoritatea a utilizatorilor nu-și permite să achiziționeze o dată la 2 ani cel mai de top smartphone, cel puțin așa consider eu. 

Iar experiența recentă cu multe dintre terminalele disponibile comercial și la noi în țară mi-a dovedit că și modelele de nivel mediu pot fi o soluție chiar viabilă la ora actuală, unele dintre ele cu destule atuuri pentru a se face remarcate. De ce?

 • Pentru că procesoarele mid-range (Snapdragon 6xx) sunt destul de puternice pentru o experiență optimă în majoritatea aplicațiilor, chiar și în jocurile portabile cu o grafică complexă. 
 • Pentru că nu puține sunt modelele de acest gen cu o construcție de calitate, care rivalizează cu ale smartphone-urilor de top
 • Pentru că în general au o autonomie mai bună decât cea a smartphone-urilor scumpe (cu procesoare mai scumpe, ecrane QHD și al căror acumulator se consumă mai repede)
 • Majoritatea au senzor de amprentă, util pentru securizare
 • Pentru că unele dintre ele sunt capabile de rezultate foto-video decente, în special în condiții ok de iluminare.

Oricum, am detaliat mai multe impresii despre acestea și în special despre modelele care mi-au atras atenția în prima parte a anului aici

Normal, și această categorie de smartphone-uri va evolua, va deveni tot mai bună și mai performantă. Am văzut deja primul smartphone modular al acestei categorii, așa că mă aștept în viitorul apropiat să aibă și caracteristici de genul rezistență la scufundările în apă sau camere foto-video tot mai performante în condiții de iluminare slabă.

Dar care ar fi cele mai interesante smartphone-uri de nivel mediu care mi-au atras atenția în perioada recentă?

Atenție, în topul meu personal nu o să vedeți smartphone-uri pe care nu am avut ocazia să le utilizez. Nu ar fi corect, pentru că nu știu dacă comportamentul lor ar fi conform standardelor mele personale și nu le pot recomanda. Dar vă pot garanta că smartphone-urile alese de mine chiar merită atenția voastră.

5. Moto G5S Plus

Chiar cel mai recent smartphone utilizat de mine, care mi-a plăcut datorită construcției metalice de calitate, comportamentului decent dar și autonomiei de utilizare, de peste două zile. Dar și pentru că are un preț interesant, de aproximativ 1500 Lei.

Nu i-am apreciat la fel de mult sistemul dual de camere, despre care am spus că nu are suportul software necesar la ora actulă.

Prezentarea mea, aici

Nokia 6

4. Nokia 6

Nokia 6 este cel mai atractiv smartphone al acestei categorii, cu un preț foarte bun, în jurul a 1100 Lei. Și el cu o autonomie foarte bună, de peste două zile, dar cu un procesor Snapdragon 430, cu performanțe ușor mai slabe decât al celor cu Snapdragon 625/626/630. Dar capabil să asigure un comportament decent în aplicațiile uzuale.

Mai multe detalii despre Nokia 6, aici.

ASUS Zenfone Zoom S ZE553KL

3. ASUS Zenfone Zoom S

ASUS Zenfone Zoom S ZE553KL a fost o surpriză plăcută, chiar dacă nu mai are zoom optic ca o cameră foto compactă (continuu, până la 2-3x). În cazul acestui model ASUS a optat pentru două camere, cu două lentile și cu un factor de zoom 2x la trecerea dintre ele.

Mi-a plăcut cum face poze și cum filmează, chiar și pe lumină slabă, dar și pentru că are un acumulator de 5000mAh, capabil să-i ofere o autonomie de până la 3 zile de utilizare. Iar acum are un preț în jurul a 1700 Lei.

Review-ul, aici.

Moto Z2 Play

2. Moto Z2 Play

Moto Z2 Play este primul smartphone de nivel mediu cu o construcție modulară, prin intermediul căreia îi pot fi adăugate tot felul de accesorii externe – boxe, mini-proiector, cameră foto Hasselblad, cameră la 360 de grade, baterie externă, recent am văzut și o mini-imprimantă instant. Este cu siguranță un smartphone gadget fără rival din acest punct de vedere, după cum am spus-o și în review.

Acum are un preț în jurul a 2000 de lei.

ASUS Zenfone 4 ZE554KL

1. ASUS Zenfone 4

ASUS Zenfone 4 ZE554KL rămâne preferatul meu la ora actuală, pentru că arată bine, pentru că are un sistem dual de camere (a doua cu un unghi mai larg de cuprindere) capabil să facă poze mișto pe zi și destul de ok în condiții slabe de iluminare, pentru că este singurul momentan cu Snapdragon 630 lansat anul acesta, pentru că este capabil de o autonomie de până la două zile de utilizare.

Mai multe detalii despre ASUS Zenfone 4 într-un material separat.

Are un preț în jurul a 2100 Lei dar bănuiesc că prețul acestuia va fi unul și mai bun în perioada sărbătorilor de iarnă. Cel puțin așa sper să fie, pentru că la acest preț are concurență din partea unor terminale de top lansate în primăvară sau anul trecut și care acum au prețuri interesante (Huawei P10 de exemplu, Samsung Galaxy S7 Edge, cel mai frumos smartphone din 2016, sau chiar LG G6 pe care, din păcate, nu am avut ocazia să-l utilizez). 

Ce terminale de nivel mediu ar trebui să-mi intre în vizor? Experiența voastră ce spune?

Bogdan Petre

Acest blog infiintat in 2008 este si va ramane pasiunea mea principala. Sunt interesat de gadget-uri de orice fel, de la smartphone-uri, tablete, laptopuri si pana la sisteme audio sau camere foto. In plus, incerc pe cat imi permite timpul sa invat noi lucruri despre arta fotografica. De asemenea, voi incerca pe cat posibil sa relatez despre locurile frumoase pe care le intalnesc in calatoriile mele din vacante.

4 thoughts on “Top 5 – Cel mai bun smartphone de nivel mediu la final de 2017

 • November 25, 2017 at 8:02 am
  Permalink

  Dar mai sunt si alte telefoane, de la Samsung, Huawei, Xiaomi etc. Despre ele nimic, nimic?

  Reply
  • November 25, 2017 at 8:07 am
   Permalink

   După cum am spus în articol, le-am luat în considerare doar pe cele utilizate de mine. Dacă companiile X, Y, Z de care ai amintit nu mi-au trimis modele de test, nu am avut cum să-mi formez o opinie despre terminalele lor de nivel mediu.

   M-am săturat să trag eu de oamenii lor de PR ca să scriu despre telefoanele lor… Companii de PR de toată jena…

   Reply
 • November 26, 2017 at 12:34 am
  Permalink

  so, Huawei P10 merita sau nu?

  Reply
  • November 26, 2017 at 12:39 am
   Permalink

   Mister, telefon rău nu e, deloc, se mișcă bine, face poze cât de cât ok, îmi place chiar cum face poze noaptea (cu trepied). Dar are o autonomie de kko. Iar telefoanele astea de nivel mediu sunt cu mult peste la capitolul ăsta. Huawei P10 este un telefon pe care trebuie să-l încarc zilnic! Ceea ce, sincer, îmi displace maxim.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *